Μέχρι σήμερα οι Παλαιστίνιοι έχουν λάβει την υποστήριξη οκτώ εκ των δεκαπέντε μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το αίτημά τους που αφορά στην ένταξης ενός παλαιστινιακού κράτους στον οργανισμό.
Η υποστήριξη αυτή ωστόσο δεν επαρκεί γιατί θα πρέπει να εξασφαλίσουν τουλάχιστον εννέα ψήφους ώστε το αίτημά τους να αποτελέσει το αντικείμενο «σύστασης» του Συμβουλίου Ασφαλείας έπειτα από μια ψηφοφορία της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
«Έχουμε οκτώ κράτη που θα ψηφίσουν υπέρ της Παλαιστίνης στο Συμβούλιο Ασφαλείας και εργαζόμαστε ακατάπαυστα για να μπορέσουμε να έχουμε ένα ένατο και ένα δέκατο», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο Παλαιστίνιος υπουργός Εξωτερικών Ριγιάντ αλ Μάλκι.
Έξι μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, μόνιμα ή μη, έχουν ήδη ανακοινώσει ότι υποστηρίζουν το παλαιστινιακό αίτημα: Κίνα, Ρωσία, Βραζιλία, Ινδία, Λίβανος και Νότια Αφρική.
Ο Μάλκι δήλωσε ότι έχει επίσης λάβει τις διαβεβαιώσεις της Νιγηρίας και της Γκαμπόν ότι θα ψηφίσουν υπέρ ενός παλαιστινιακού κράτους.
«Τώρα εργαζόμαστε όσον αφορά τη Βοσνία, την Κολομβία και την Πορτογαλία» προσέθεσε.
Πολλά μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας εξακολουθούν να μην έχουν αποφασίσει ή δεν έχουν μέχρι στιγμής αποκαλύψει τη θέση τους: η Βρετανία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Νιγηρία, η Γκαμπόν, η Βοσνία και η Πορτογαλία. Η Κολομβία γνωστοποίησε ότι θα απέχει.
Ο πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς υπέβαλε την Παρασκευή αίτημα ένταξης της Παλαιστίνης ως πλήρους μέλους στον ΟΗΕ βάσει των συνόρων της 4ης Ιουνίου του 1967 με την Ανατολική Ιερουσαλήμ για πρωτεύουσα.
Η υποψηφιότητα αυτή επιδόθηκε την Τετάρτη στην Επιτροπή του Συμβουλίου Ασφαλείας που εξετάζει τις Εντάξεις, η οποία αναμένεται να συνέλθει για πρώτη φορά την Παρασκευή.
Οι διαβουλεύσεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας μπορεί να διαρκέσουν εβδομάδες, ακόμη και πιο πολύ, σύμφωνα με διπλωμάτες στη Νέα Υόρκη.
Οι ΗΠΑ, μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, έχουν δεσμευτεί να ασκήσουν βέτο αν χρειαστεί στο παλαιστινιακό διάβημα, αλλά ελπίζουν να μπορέσουν να το αποφύγουν καθώς μια τέτοια κίνηση θα αμαύρωνε ακόμη πιο πολύ την εικόνα τους στη Μέση Ανατολή.
Οι Παλαιστίνιοι ελπίζουν να εξασφαλίσουν τουλάχιστον εννέα ψήφους από τις δεκαπέντε του Συμβουλίου Ασφαλείας, το κατώτερο που απαιτείται για να αποτελέσει το αίτημά τους αντικείμενο “σύστασης” του Συμβουλίου στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, από όπου πρέπει να περάσει υποχρεωτικά ώστε αυτή να αποφασίσει με τη σειρά της για το παλαιστινιακό αίτημα σε ψηφοφορία.
Η παλαιστινιακή ηγεσία έχει γνωστοποιήσει ότι στην περίπτωση αποτυχίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας, μπορεί να κάνει χρήση της επιλογής που έχει για μια άμεση ψηφοφορία στη Γενική Συνέλευση, στην οποία απαιτείται η συγκέντρωση μιας πλειοψηφίας για να χορηγηθεί στους Παλαιστίνιους ένα βελτιωμένο καθεστώς «κράτους παρατηρητή μη μέλους».
Το σημερινό τους καθεστώς είναι αυτό μιας «οντότητας παρατηρητή».