Ένα άγαλμα που αναπαριστά τον Πάπα, Ιωάννη Παύλο Β’ και όταν πρωτοπαρουσιάστηκε στην Ιταλία, προκάλεσε αντιδράσεις, θα τροποποιηθεί σε μια προσπάθεια να γίνει αποδεκτό από τους πιστούς.

Το μπρούτζινο άγαλμα που αναπαριστά τον πρώην θρησκευτικό ηγέτη του Καθολικισμού, είχε παρουσιαστεί τον περασμένο Μάιο, έξω από τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό Termini στη Ρώμη. Σε ύψος φτάνει τα 5 μέτρα και ζυγίζει 4 τόνους! Οι αντιδράσεις που προκάλεσε ήταν σφοδρές: η επίσημη εφημερίδα του Βατικανού σημείωσε πως καθόλου δεν μοιάζει με τον Ποντίφικα, ενώ ορισμένοι έφτασαν να δηλώσουν ότι το πρόσωπο που αναπαριστάται θυμίζει περισσότερο τον δικτάτορα, Μουσολίνι!

Ο γλύπτης, Oliviero Rainaldi, είχε δηλώσει τότε απογοητευμένος καθώς κανείς δεν είχε κατανοήσει το σκοπό του. «Δεν προσπαθούσα να επιτύχω μια ομοιότητα αλλά να παρουσιάσω ένα άγαλμα που θα εξέφραζε την εγκαρδιότητα του Πάπα προς όλο τον κόσμο, μέσω της θέσης του κεφαλιού και του σώματος καθώς και του τρόπου απόδοσης του ράσου», είχε σημειώσει στην La Repubblica.

Ορισμένοι διαμαρτυρόμενοι για τον τρόπο που η μορφή του Πάπα αποδόθηκε, είχαν δηλώσει: «Οι άστεγοι, θα μπορούν να κοιμηθούν μέσα σε αυτό τον χειμώνα, η “εγκαρδιότητα” είναι εγγυημένη» και «το πρόσωπο έχει μια ελάχιστη ομοιότητα με τον Πάπα. Εν τέλει, το αποτέλεσμα δεν μοιάζει να έχει επιτύχει το στόχο του».

Ο δήμαρχος της Ρώμης, Gianni Alemanno, είχε δηλώσει τότε πως θα λάβει υπόψιν του την άποψη του κοινού. Και πράγματι, δημιουργήθηκε μια επιτροπή, αποτελούμενη από καλλιτέχνες, γλύπτες και μελετητές. Ο Oliviero Rainaldi, μετά τα πορίσματα της επιτροπής, συμφώνησε να προχωρήσει σε ορισμένες τροποποιήσεις του αγάλματος.

Ένα από τα μέλη της επιτροπής και σύμβουλος του Βατικανού σε θέματα τέχνης, σημείωσε πως η επιτροπή «αποφάσισε να δώσει μια ευκαιρία στον καλλιτέχνη να τροποποιήσει το έργο του έτσι ώστε να ανταποκρίνεται στην αρχική συμφωνία».

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Associated Press, ο γλύπτης Oliviero Rainaldi, δήλωσε πως αποδέχεται την κριτική καθώς αυτή αποτελεί μέρος της δουλειάς του καλλιτέχνη. «Ακόμη και ο Μιχαήλ Άγγελος είχε δεχθεί κριτική για τη δουλειά του στην Καπέλα Σιξτίνα», σημείωσε. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι τροποποιήσεις του αγάλματος θα είναι διακριτικές καθώς δεν θα μπορούσε να προχωρήσει σε πλήρη αλλαγή του αρχικού του έργου.