Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας της Τουρκίας, από τον Οκτώβριο έχουν χάσει τη ζωή τους συνολικά 656 άνθρωποι από τη νέα γρίπη Α (Η1Ν1), που είναι γνωστή ως γρίπη των χοίρων.

Ο απολογισμός των θυμάτων από τη γρίπη δόθηκε στη δημοσιότητα προκειμένου να διαψευστούν οι πληροφορίες που είχαν μεταδώσει μέσα ενημέρωσης, σύμφωνα με τις οποίες η Τουρκία αγόρασε, αλλά δε χρησιμοποίησε περίπου 40 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου κατά του ιού Η1Ν1.

«Στις 29 Ιουλίου του 2010, ο συνολικός αριθμός των ανθρώπων που πέθαναν, μετά την επιβεβαίωση από τα εργαστήρια ότι είχαν προσβληθεί από τη γρίπη των χοίρων, ήταν 656», διευκρινίζεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας.

Ο αριθμός των θυμάτων αυξήθηκε σημαντικά το Νοέμβριο προτού σταθεροποιηθεί. Τον Ιανουάριο ανερχόταν σε 627.

Η Τουρκία, ο πληθυσμός της οποίας ανέρχεται σε περίπου 73 εκατομμύρια κατοίκους, είχε αρχικά παραγγείλει 43 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου, αλλά τελικά αγόρασε μόνον 6 εκατομμύρια έναντι 33 εκατομμυρίων ευρώ, προσθέτει το υπουργείο.

Τρία εκατομμύρια δόσεις χρησιμοποιήθηκαν και το πλεόνασμα αποθηκεύτηκε για προληπτικούς λόγους, καταλήγει το υπουργείο στην ανακοίνωσή του.