Με τα λάπτοπ ανοιχτά σαν ασπίδες απέναντι στις κάµερες, οι νεαροί έµοιαζαν περισσότερο µε τα «Χαµένα αγόρια» του Πίτερ Παν στην ψηφιακή έκδοση της «γενιάς του download» παρά µε βουλευτές. Και όµως, αυτοί οι «κολληµένοι στο Internet» τύποι µε τις αλογοουρές, τα µούσια, τα τζιν και τα αθλητικά παπούτσια είναι εδώ και µία εβδοµάδα εκλεγµένοι εκπρόσωποι του λαού του Βερολίνου. Μέλη του νέου κόµµατος των Πειρατών έκαναν σκόνη µε 8,9% πολλούς αντιπάλους τους του κατεστηµένου, εκλέγοντας και τους 15 υποψηφίους της λίστας τους στην τοπική Bουλή. Ποιοι είναι, τι θέλουν και πώς τα κατάφεραν τόσο καλά αυτοί οι Πειρατές της πολιτικής; Θέλουν να γκρεµίσουν τα πνευµατικά δικαιώµατα στο όνοµα του πολιτισµού και να εγκαθιδρύσουν µια ψηφιακή άµεση δηµοκρατία του 21ου αιώνα.
Κάποιοι µίλησαν για περιθωριακό κόµµα διαµαρτυρίας. Αλλοι για σπασίκλες των υπολογιστών µε έµµονες ιδέες, για πολιτικό ανέκδοτο που θα ξεφουσκώσει, καθώς θα σβήνουν σιγά-σιγά οι τηλεοπτικές εικόνες µε τους 20άρηδες και τους 30άρηδες που µπήκαν στο επιβλητικό πρωσικό κτίριο της Βουλής στο Βερολίνο φορώντας τζάκετ µε κουκούλες και κοντοµάνικα µπλουζάκια µε τον Captain America. Και άλλοι, για µια νέα πολιτική πρόταση.
«∆εν είναι ανέκδοτο. Αν και σαφώς υπήρχε ένα στοιχείο διαµαρτυρίας στο απροσδόκητα υψηλό ποσοστό που κέρδισαν, καλύπτουν ένα πραγµατικό κενό για τους ψηφοφόρους που νιώθουν ότι δεν εκπροσωπούνται από τα υπάρχοντα κόµµατα. Στο Internet βρήκαν ένα θέµα µε το οποίο δεν ασχολούνται οι άλλοι πολιτικοί» λέει µιλώντας στο «Βήµα» ο Κρίστοφ Μπίµπερ, καθηγητής Πολιτικών Επιστηµών στο Πανεπιστήµιο της Εσσης.