Λίγο μετά τον θάνατο του διάσημου και Νομπελίστα συγγραφέα Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες, στις 17 Απριλίου 2014, η πατρίδα του η Κολομβία αποφάσισε να τιμήσει τη μνήμη του, αλλά και τη δόξα και φήμη που προσπόρισε στη χώρα του, απαθανατίζοντας τη μορφή του σε ένα από τα χαρτονομίσματά της, βάζοντας μ’ αυτόν τον τρόπο το όνομά του στην καθημερινή ζωή, όπως κι εκείνος βόηθησε τη λογοτεχνία με τον ‘μαγικό ρεαλισμό’ του να μπει καταλυτικά στην καθημερινή ζωή όλων.
Στις 14 Δεκεμβρίου 2014, η Βουλή των Αντιπροσώπων της χώρας ενέκρινε το νομοσχέδιο που επέτασσε στην Κεντρική Τράπεζα της Κολομβίας να τυπώσει το νόμισμα.
Κι επειδή η φήμη του Μάρκες είναι τόσο εξαπλωμένη στα πέρατα του κόσμου, η κυβέρνηση σχεδίαζε να συνδυάσει την κυκλοφορία του νομίσματος με μία ευρύτερη προβολή, μέσα από τη δημιουργία ιδρυμάτων μελέτης και διάδοσης της ευρύτερης σημασίας της προσωπικότητας του πολυσχιδούς, συγγραφέα, δημοσιογράφου, και «γεωγράφου», τη σύσταση θεματικών πάρκων και τουριστικών διαδρομών στους χώρους και την παράδοση της χώρας, που περιγράφονται και εντυπώνονται μαγικά στο έργο του «Γκάμπο». Με αυτόν τον τρόπο, έτσι θα έπιανε και τόπο το σχετικό χαρτονόμισμα.
Οι διαδικασίες ξεκίνησαν για τους σχετικούς διαγωνισμούς για τον σχεδιασμό, εκτύπωση και κυκλοφορία του νέου χαρτονομίσματος και τον περασμένο Απρίλιο, η Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε πως η μορφή του «Γκάμπο» θα αποτυπώνεται στο νέο χαρτονόμισμα των 100.000 πέσος.
Μολαταύτα, έκτοτε μεσολάβησε η υποτίμηση του εθνικού νομίσματος της Κολομβίας, και η αξία του νέου αυτού χαρτονομίσματος θα αντιστοιχούσε μόλις σε 33 δολάρια. Επιπλέον, με την επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης, ένα χαρτονόμισμα τόσης αξίας θα ήταν δύσχρηστο, ιδίως σε μία κοινωνία που λίγοι έχουν να δώσουν ρέστα ακόμη κι από ένα χαρτονόμισμα των 50.000 πέσος.
Τελικά, προκειμένου το χαρτονόμισμα αυτό να έχει μεγάλη κυκλοφορία, αποφασίσθηκε να έχει ονομαστική αξία 50.000 και η κυκλοφορία του να συμπέσει με αυτήν των νέων χαρτονομισμάτων των 20.000 ευρώ, που ξανασχεδιάσθηκαν με νέες προδιαγραφές ασφαλείας και τυπωμένες με χρήση της πιο καινοτόμου τεχνολογίας. Μάλιστα για να μην τρομάζει ο αριθμός, το νέο χαρτονόμισμα δεν θα επισημαίνει τα μηδενικά, αλλά η γραφή του θα ακολουθεί την αλφαβητική μορφή, κρατώντας στη μία άκρη την αρχική αριθμητική του σήμανση 50 και τη λέξη MIL (χίλια) και στην άλλη θα αναφέρει ολογράφως το cincuenta mil (πενήντα χιλιάδες).
Η παρουσίαση του νέου χαρτονομίσματος θα γίνει στις 19 Αυγούστου, στη διάρκεια ειδικής τελετής στη Μπογοτά, όπου θα γίνουν γνωστά και τα ειδικά χαρακτηριστικά του νομίσματος.