Η γαλλική προεδρία αρνήθηκε σήμερα οποιαδήποτε σχέση ανάμεσα στον Νικολά Σαρκοζί και τη χρηματοδότηση της εκστρατείας του πρώην πρωθυπουργού Εντουάρ Μπαλαντίρ το 1995, του οποίου ήταν ένας από τους πιο στενούς συνεργάτες, μετά την απαγγελία κατηγοριών σε δύο από τους φίλους του Γάλλου προέδρου.

Σε ανακοίνωσή της, η γαλλική προεδρία διαβεβαιώνει ότι ο Σαρκοζί δεν είχε «ποτέ την παραμικρή ευθύνη στη χρηματοδότηση της εκστρατείας αυτής» όταν ήταν εκπρόσωπος του Μπαλαντίρ.

Η εκστρατεία αυτή μπορεί, σύμφωνα με την έρευνα της δικαιοσύνης, να χρηματοδοτήθηκε μέσω ενός κυκλώματος διαφθοράς που συνόδευε ένα συμβόλαιο εξοπλισμών με το Πακιστάν.

Κατηγορίες απαγγέλθηκαν σήμερα σε βάρος του στενού φίλου του Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί, του Νικολά Μπαζίρ, στο πλαίσιο της έρευνας αυτής. Αυτός ήταν διευθυντής της εκστρατείας του Μπαλαντίρ, όταν o πρώην πρωθυπουργός ηττήθηκε από τον Ζακ Σιράκ για τις προεδρικές του 1995.

Χθες οι δικαστές που έχουν αναλάβει την έρευνα απήγγειλαν κατηγορίες και σε ένα άλλο κοντινό πρόσωπο του Σαρκοζί, τον Τιερί Γκομπέρ.