Το ισχύουσα κατάσταση ανάμεσα στο Ισραήλ και τους Παλαιστίνιους δεν μπορεί πλέον να διαρκέσει, δήλωσε στη Νέα Υόρκη ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ, ο οποίος είπε ότι φοβάται μια έκρηξη της βίας στην περιοχή.

«Θα πρέπει να ξαναρχίσει η ειρηνευτική διαδικασία», δήλωσε ο Ζιπέ στο Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων (CFR), ένα αμερικανικό κέντρο προβληματισμού, στο περιθώριο της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, κρίνοντας απαράδεκτο και αφόρητο το στάτους κβο των Παλαιστινίων.

Έντονες διπλωματικές επαφές έχουν πραγματοποιηθεί αυτή την εβδομάδα για να αποφευχθεί μια μεγάλη αντιπαράθεση στα Ηνωμένα Έθνη, όπου οι Παλαιστίνιοι σκοπεύουν την Παρασκευή να υποβάλουν αίτημα για την ένταξη του κράτους τους στον διεθνή Οργανισμό.

Ο Ζιπέ κατήγγειλε επίσης την απαράδεκτη σιωπή του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών απέναντι σε αυτό που περιέγραψε ως εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διαπράττονται στη Συρία.

Τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας είναι πάντως βαθιά διχασμένα ως προς τη στάση τους απέναντι στην καταστολή στη Συρία. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία επιθυμούν την αποχώρηση του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ και θέλουν ο ΟΗΕ να καταδικάσει το καθεστώς. Η Ρωσία, στενός σύμμαχος της Συρίας, και η Κίνα αντιτίθενται.