Στο διχασμό βουλιάζει η Τουρκία, καθώς συνεχίζονται οι σαρωτικές εκκαθαρίσεις με συνοπτικές διαδικασίες στο Δημόσιο μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος και τις πληροφορίες ότι σήμερα ο Ταγίπ Ερντογάν θα ανακοινώσει την επαναφορά της θανατικής ποινής.
Σήμερα αναμένεται η κρίσιμη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, η οποία θα δώσει μία εικόνα για τις κινήσεις που θα ακολουθήσει η τουρκική κυβέρνηση.
Ο Τούρκος πρόεδρος έχει προαναγγείλει ότι μετά το τέλος της συνεδρίασης θα ανακοινώσει μία «σημαντική απόφαση», ενώ έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπογράψει την επαναφορά της θανατικής καταδίκης για τους πραξικοπηματίες εάν του ζητηθεί από την τουρκική βουλή. Μάλιστα ξεκαθαρίστηκε ότι δεν θα τελεστούν οι κηδείες όσων επίδοξων πραξικοπηματιών έπεσαν νεκροί κατά την απόπειρα πραξικοπήματος όπως ανακοίνωσε η τουρκική Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων.
Στην ανακοίνωση της Διεύθυνσης αναφέρεται ότι «η προσευχή κατά την κηδεία, είναι προσευχή που κάνουν οι πιστοί για τους νεκρούς αδελφούς τους» και τονίζεται ότι οι επίδοξοι πραξικοπηματίες που έπεσαν νεκροί, «με τις πράξεις τους ποδοπάτησαν το δίκαιο όχι μόνο των ατόμων, αλλά και ενός ολόκληρου έθνους και έτσι δεν δικαιούνται την προσευχή των πιστών αδελφών τους».
Την ίδια στιγμή συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό οι απολύσεις, οι διώξεις και οι διαθεσιμότητες σε όλους τους τομείς του Δημοσίου.
Συνολικά περισσότεροι από 50.000 έχουν απομακρυνθεί από το τουρκικό Δημόσιο, ενώ ο αριθμός αυξάνεται με τις απολύσεις και διαθεσιμότητες στις ένοπλες δυνάμεις, την αστυνομία και το δικαστικό σώμα.
Χθες το μεγαλύτερο χτύπημα δέχθηκε ο τομέας της παιδείας με μαζικές απολύσεις εκπαιδευτικών σε όλη τη χώρα.
Το υπουργείο Παιδείας της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι απέλυσε 15.200 εργαζόμενους για το αποτυχημένο πραξικόπημα.
Μάλιστα ζητήθηκε και η παραίτηση 1.577 πρυτάνεων και κοσμητόρων σε όλα τα πανεπιστημιακά ιδρύματα.
Ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί καθώς το υπουργείο Παιδείας της Τουρκίας ανακάλεσε τις άδειες 21.000 εκπαιδευτικών που εργάζονται σε ιδιωτικά ιδρύματα μετά τις πληροφορίες ότι συνδέονται με την απόπειρα πραξικοπήματος.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Hurriyet, συνολικά 49.321 άτομα απομακρύνθηκαν από τις θέσεις τους στο τουρκικό Δημόσιο, εκτός από τις ένοπλες δυνάμεις και το δικαστικό σώμα.
Συνολικά 28.321 υπάλληλοι έχουν απομακρυνθεί από διάφορες υπηρεσίες, όπως το γραφείο του Πρωθυπουργού, το υπουργείο Εσωτερικών, η υπηρεσία πληροφοριών ΜΙΤ, η Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων, το υπουργείο Οικονομικών και η Διεύθυνση Ελέγχου Ενεργειακής Αγοράς.
Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή ακόμη 399 εργαζόμενοι του υπουργείου Οικογενειακής και Κοινωνικής Πολιτικής απαλλάχθηκαν από τα καθήκοντά τους. Η Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων προστέθηκε στους τομείς του δημοσίου στους οποίους πραγματοποιούνται εκκαθαρίσεις. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Διεύθυνσης, απομακρύνθηκαν συνολικά 492 στελέχη, μεταξύ των οποίων ιμάμηδες, μουφτήδες και διοικητικοί.
Ακόμη συνεχίζονται οι διαθεσιμότητες και απομακρύνσεις από τις ένοπλες δυνάμεις και στο δικαστικό σώμα.
Πάνω από 6.000 αξιωματικοί των ενόπλων δυνάμεων έχουν προσαχθεί για την απόπειρα πραξικοπήματος, ενώ έχουν απομακρυνθεί και πάνω από 3.000 δικαστικοί.
Ταυτόχρονα η εποπτεύουσα αρχή των ραδιοτηλεοπτικών μέσων στην Τουρκία ακύρωσε χθες τις άδειες όλων των ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών που φέρεται να έχουν διασυνδέσεις με το θρησκευτικό κίνημα, του οποίου οι υποστηρικτές κατηγορούνται ότι επιχείρησαν να καταλάβουν την εξουσία με πραξικόπημα.
Το Ανώτατο Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο (RTUK) ανέφερε σε ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του πως έλαβε την απόφαση σε έκτακτη σύνοδο που συγκλήθηκε μετά την αποτυχημένη απόπειρα της 15ης Ιουλίου να ανατραπεί ο Ταγίπ Ερντογάν.