Η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του κόμματος της γερμανικής Αριστεράς (Die Linke) Σάρα Βάγκενκνεχτ θεωρεί το Brexit ως μια ευκαιρία για την ανανέωση της Ευρώπης «με ισχυρότερο κοινωνικό προσανατολισμό και περισσότερη δημοκρατία». Η εμπιστοσύνη της στη Κομισιόν είναι μηδενική και επομένως δεν είναι υπέρ του να της δοθούν περισσότερες αρμοδιότητες, είπε σε συνέντευξή της στο δημόσιο γερμανικό ραδιόφωνο (Deutschlandfunk / DLF).
«Πρέπει αν αναρωτηθούμε γιατί απομακρύνονται οι πολίτες από αυτήν την Ευρώπη, από ολοένα και περισσότερα κράτη-μέλη και ιδίως γιατί απομακρύνονται όσοι πάσχουν, οι άνεργοι, εκείνοι οι οποίοι αισθάνονται εγκαταλειμμένοι. Νομίζω πως αν το Brexit το αντιληφθούμε ως μια αφύπνιση για να προσπαθήσουμε να κάνουμε μια νέα αρχή στην Ευρώπη με ισχυρότερο κοινωνικό προσανατολισμό, με περισσότερη δημοκρατία, κάτι τέτοιο θα μπορούσε να φέρει πραγματικά την ανανέωση στην Ε.Ε. και την ανανέωση της αποδοχής αυτής της Ευρώπης. Αν όμως δεν γίνει τίποτα, αν συνεχίσει με τον ίδιο τρόπο πεισματικά, όπως δυστυχώς το κάνουν ορισμένοι Ευρωπαίοι εκπρόσωποι -και από την γερμανική κυβέρνηση δεν έχει ακουστεί κάτι πραγματικά δημιουργικό στο θέμα αυτό–, τότε τα βλέπω μαύρα», δήλωσε η Σάρα Βάγκενκνεχτ.
«Στην Ευρώπη θα πρέπει να αποφασίζονται μόνο πράγματα τα οποία αφορούν αμιγώς ευρωπαϊκά θέματα. Και σε αυτά ακόμα το βάρος θα πρέπει να πέφτει σε συμφωνίες μεταξύ των κυβερνήσεων. Φυσικά και χρειαζόμαστε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αλλά η εμπιστοσύνη μου στην Κομισιόν είναι μηδενική ως προς το να της δοθούν περισσότερες αρμοδιότητες», είπε η Βάγκενκνεχτ.
«Ιδίως ο κύριος Γιούνκερ είναι εκείνος τον οποίο δεν θα μπορούσε κάποιος να θεωρήσει αξιόπιστο κυνηγό των φοροφυγάδων… Είναι παράλογο να πιέζουμε χώρες οι οποίες περνάνε κρίση και έχουν υψηλή ανεργία να συμπιέσουν τους προϋπολογισμούς τους και να δίνουμε τη δυνατότητα στους πολύ πλούσιους να πολλαπλασιάζουν τα κέρδη τους, ενώ ο καλύτερος τρόπος να μειώσουν τα ελλείμματά τους θα ήταν να φορολογούνται αυτοί. Στο βαθμό αυτό νομίζω πως η Ε.Ε είναι απολύτως μονόφθαλμη. Δεν υπάρχει κανένα παράδειγμα για κάποιο κριτήριο το οποίο να πρέπει να εκπληρώνουν τα κράτη-μέλη σε ό,τι αφορά την μείωση της φτώχειας ή της ανεργίας. Πιστεύω πως μια Ε.Ε. η οποία ενεργεί κατ ΄αυτόν τον τρόπο, κάνει τους πολίτες να αισθάνονται ότι δεν φέρνει τίποτα καλό γι αυτούς».
Η αριστερή πολιτικός επέκρινε το ΝΑΤΟ: «Δεν θεωρώ ρεαλιστικό τον φόβο ότι η Ρωσία μπορεί να εισβάλει προσεχώς στη Βαλτική. Είναι παράλογο. Η Ουκρανία ήταν μια ιδιαίτερη περίπτωση. Ο ρωσικός στόλος της Μαύρης Θάλασσας ήταν ήδη στην Κριμαία, στάθμευε ανέκαθεν εκεί. Επομένως δεν την κατέκτησαν οι Ρώσοι οι οποίοι δεν ήθελαν να αποχωρήσουν, ώστε ξαφνικά να βρεθεί το στρατηγικά σημαντικό αυτό σημείο στο χώρο δικαιοδοσίας του ΝΑΤΟ.
Η Σάρα Βάγκενκνεχτ μιλώντας και για τις επερχόμενες εκλογές στη Γερμανία έθεσε ως προϋπόθεση μιας ενδεχόμενης μετεκλογικής συνεργασίας μεταξύ σοσιαλδημοκρατών (SPD), Αριστεράς (Die Linke) και Πρασίνων (Die Grünen), την αλλαγή της κοινωνικοπολιτικής πορείας του SPD. Αναγκαία είναι «μια πολιτική αποκατάστασης του κοινωνικού κράτους», η οποία «να ανακαλεί την καταστρεπτική ατζέντα 2010». Αν το επιθυμεί αυτό και ο πρόεδρος του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, «τότε θα μας έχει εταίρους», αλλά εάν θέλει μόνο να γίνει καγκελάριος και δεν προτίθεται να αλλάξει τίποτα, τότε μάλλον δεν είναι καλή ιδέα να το προσπαθήσει με την Αριστερά.
Η Γερμανίδα αριστερή πολιτικός είπε επίσης ότι το κόμμα της θέλει να σταματήσει τη διάλυση του κοινωνικού συστήματος, θέλει να μπορούν αν ζουν οι άνθρωποι αξιοπρεπώς και να μην γίνονται φτωχοί στα γηρατειά τους. Για να γίνει αυτό πράξη αναζητούνται εταίροι. «Και αν είχα την αίσθηση ότι οι σοσιαλδημοκράτες ακολουθούν και ακολουθούν και οι πράσινοι, τότε θα επρόκειτο για ένα καταπληκτικό εγχείρημα».
Στο ερώτημα αν έχει σήμερα μια τέτοια αίσθηση, η Βάγκενκνεχτ απάντησε: «Ας πούμε υπάρχουν διακυμάνσεις. Με το SPD τη μια έχεις αυτήν την αίσθηση, αλλά μια μέρα αργότερα δεν την έχεις. Και αυτό είναι ακριβώς το δύσκολο. Στη Γερμανία έχουμε από την αρχή αυτού του αιώνα μια πολιτική η οποία καταστρέφει σε τρομακτικό βαθμό την κοινωνική ασφάλεια. Και αυτό πρέπει να αλλάξει. Αισθάνομαι ότι με αφορά ιδιαίτερα η συγκρότηση ενός συνασπισμού για την αποκατάσταση του κοινωνικού κράτους. Πιστεύω ότι θα είχαμε ένα διαφορετικό εκλογικό αποτέλεσμα αν οι πολίτες πίστευαν ότι πραγματικά υπάρχει μια εναλλακτική κυβερνητική επιλογή, διότι θα ενθάρρυνε πολλούς οι οποίοι δεν πηγαίνουν να ψηφίσουν.
Η Βάγκενκνεχτ είπε επίσης ότι θα επιθυμούσε ήδη με την εκλογή του διαδόχου του νυν προέδρου της Δημοκρατίας Γιόακιμ Γκάουκ να δοθεί ένα μήνυμα κοκκινο-πράσινης συμπόρευσης. «Αν θα ήθελε κανείς να εντάξει με πειστικό τρόπο στις ομοσπονδιακές εκλογές την πιθανότητα δημιουργίας μιας εναλλακτικής, θα πρέπει να δώσει από πριν τα μηνύματα». Η Αριστερά είναι έτοιμη να συνεισφέρει ενεργά για την εκλογή ενός κοινού υποψηφίου. «Σε τελευταία ανάλυση όμως το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα πρέπει να κάνει την πρώτη κίνηση, πρέπει να κάνει την πρόταση»