Με φορτηγά απέκλεισαν οι Σέρβοι τους δρόμους που οδηγούν στα συνοριακά φυλάκια του Γιάρινιε και Μπρνιάκ, προκαλώντας ανησυχία στον ΟΗΕ.

Νωρίς σήμερα το πρωί στρατιώτες της KFOR απέκλεισαν το δρόμο με συρματοπλέγματα, αναρτώντας πανό που έγραφαν στα σερβικά και τα αγγλικά «Σταματήστε ή πυροβολούμε».

Το πρακτορείο Beta ΜΕΤΈΔΩΣΕ πως ο σέρβος υπουργός αρμόδιος για το Κόσοβο Γκόραν Μπογκντάνοβιτς είναι ανάμεσα στους διαδηλωτές στο Γιάρινιε και πως πέρασε τη νύχτα εκεί, ενώ χαρακτήρισε την ατμόσφαιρα τεταμένη, αλλά ήρεμη.

Ο πρωθυπουργός της Κοσόβου Χασίμ Θάτσι παρουσίασε την Τετάρτη τις λεπτομέρειες σχεδίου για την απόκτηση του ελέγχου των δύο συνοριακών φυλακίων, που αποτέλεσαν αιτία της πολιτικής κρίσης που ξέσπασε στα τέλη Ιουλίου. Ο ίδιος κατηγόρησε το Βελιγράδι ότι ετοιμάζει νέα βίαια επεισόδια.

Στις συγκρούσεις στα σύνορα Κοσόβου-Σερβίας τον Ιούλιο σκοτώθηκε ένας αλβανός αστυνομικός.

Η κυβέρνηση του Βελιγραδίου, που δεν έχει αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσόβου, ζήτησε τη σύνοδο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και τη στήριξη της Ρωσίας.

Ο ρώσος πρεσβευτής στον ΟΗΕ Βιτάλι Τσούρκιν προειδοποίησε το Κόσοβο εναντίον κάθε προσπάθειας για τον έλεγχο των συνοριακών φυλακίων. «Πρόκειται για μια πολύ επικίνδυνη κατάσταση. Υπάρχει πραγματικός κίνδυνος για συγκρούσεις και αιματοχυσία», τόνισε.

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι-μουν εξέφρασε την «βαθιά του ανησυχία» για τις εντάσεις και τις επιπτώσεις που θα έχουν στο βόρειο Κόσοβο.