Ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ, εξέφρασε σήμερα τη λύπη του και ζήτησε συγγνώμη για τον πόλεμο στο Ιράκ, ωστόσο μπροστά στις σφοδρές επικρίσεις μετά τη δημοσιοποίηση της σχετικής έκθεσης για τη σύρραξη στην χώρα αυτή, υπερασπίστηκε την απόφασή του περί εμπλοκής του Λονδίνου στις στρατιωτικές επιχειρήσεις και την εισβολή του 2003.
«Ήταν η δυσκολότερη απόφαση που έλαβα ποτέ (…) την έλαβα καλή την πίστει. Αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη. Εκφράζω τη λύπη μου, διατυπώνω τη μεταμέλειά μου και ζητάω συγγνώμη», υπογράμμισε ο πρώην επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης, εμφανώς καταβεβλημένος, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο Λονδίνο, με αφορμή την έκθεση κόλαφο που δημοσιοποιήθηκε νωρίτερα σχετικά με τον πόλεμο και στην οποία επισημαινόταν ότι η ανάληψη στρατιωτικής δράσης δεν ήταν η ύστατη λύση όπως παρουσιάστηκε στο κοινοβούλιο και τους πολίτες.
«Η αξιολόγηση που έγινε εκείνη την εποχή βάσει των πληροφοριών των μυστικών υπηρεσιών, η οποία οδήγησε στον πόλεμο, αποδείχθηκε εσφαλμένη. Η επόμενη ημέρα αποδείχθηκε πιο εχθρική, με μεγαλύτερη διάρκεια και περισσότερο αιματηρή απ’ όσο φανταζόμασταν», επισήμανε ο Μπλερ ενώπιον δημοσιογράφων.
Ο πρώην πρωθυπουργός υποστήριξε ότι δεν θα μπορούσε να καθυστερήσει την εισβολή στο Ιράκ το 2003. Η έκθεση αναφέρει ότι η εισβολή των ΗΠΑ στο Ιράκ πραγματοποιήθηκε ενώ οι διπλωματικές επιλογές δεν είχαν εκλείψει, ωστόσο ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας σημείωσε ότι εξαιτίας του γεγονότος ότι οι ΗΠΑ είχαν ήδη αποφασίσει να ξεκινήσουν στρατιωτικές επιχειρήσεις, εκείνος δεν μπορούσε να αναμένει περισσότερο χρόνο.
«Η έρευνα υποστηρίζει ότι η στρατιωτική δράση δεν ήταν η ύστατη επιλογή, επισημαίνει ωστόσο ότι ενδεχομένως θα μπορούσε να καταστεί αναγκαία αργότερα. Με σεβασμό σας λέω πως δεν είχα την επιλογή αυτής της καθυστέρησης», υπογράμμισε ο Μπλερ στους δημοσιογράφους.
«Έλαβα αυτήν την απόφαση διότι πίστευα ότι ήταν το σωστό βάσει των πληροφοριών που είχα στην κατοχή μου και των απειλών που είχα αντιληφθεί» ότι υφίστανται.
Επιπλέον ο πρώην επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης τόνισε σήμερα ότι η ανατροπή του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσείν το 2003 ήταν η σωστή απόφαση, καθώς ο κόσμος σήμερα είναι «ασφαλέστερος».
«Λάβαμε τη σωστή απόφαση. Ο κόσμος είναι καλύτερος κι ασφαλέστερος» είπε.
Σε μια μακροσκελή δήλωση, ο Τόνι Μπλερ εξήγησε ότι δικαιολογεί τον πόλεμο της Βρετανίας στο Ιράκ.
«Όπως καταδεικνύει η έκθεση, δεν υπήρξαν ψέματα, το κοινοβούλιο και η κυβέρνηση δεν εξαπατήθηκαν. Δεν υπήρξε μυστική δέσμευση για εμπλοκή στον πόλεμο».
«Εάν ο Ιρακινός δικτάτορας Σαντάμ Χουσέιν είχε παραμείνει στην εξουσία το 2003, θα συνέχιζε να συνιστά μια απειλή για την ειρήνη σε ολόκληρο τον κόσμο», υποστήριξε ο Τόνι Μπλερ.
«Τουλάχιστον, παρ’ όλες τις προκλήσεις, σήμερα έχουμε στο Ιράκ μια εκλεγμένη κυβέρνηση και αναγνωρισμένη ως νόμιμη από τη διεθνή κοινότητα», υπογράμμισε ο Μπλερ που διετέλεσε πρωθυπουργός της Βρετανίας το διάστημα από το 1997 έως το 2007.