Οι επικεφαλής των πολιτικών ομάδων του Ευρωκοινοβουλίου αποδοκίμασαν την απόφαση του Βρετανού πρωθυπουργού, Ντέιβιντ Κάμερον, να μην κινήσει άμεσα τις διαδικασίες για την έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε.
Την ανάγκη να υπάρξει σαφήνεια και να ξεκινήσουν άμεσα οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ε.Ε., έτσι ώστε να αποφευχθεί μια μακρά περίοδος αβεβαιότητας, τόνισε ο πρόεδρος της πολιτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ. «Δεν μπορούμε να περιμένουμε πότε η κυβέρνηση θα εκλέξει νέο πρωθυπουργό» σημείωσε, ενώ διευκρίνισε πως πρέπει να ακολουθήσουν άμεσα τα απαραίτητα νομικά βήματα από την πλευρά της Βρετανίας. «Έξοδος σημαίνει έξοδος» τόνισε ο Μ. Βέμπερ.
Στην ίδια γραμμή, ο επικεφαλής της ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών Τζιάνι Πιτέλα, αποκάλεσε «ανεύθυνη» την απόφαση του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον, να «καθυστερήσει» την επίσημη ενημέρωση για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος με την οποία θα ενεργοποιήσει το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας. «Για μια ακόμη φορά ο Κάμερον ενδιαφέρεται για τα εσωτερικά οφέλη και όχι για το συμφέρον των Βρετανών πολιτών» υπογράμμισε ο Τζ. Πιτέλα, ενώ κάλεσε τον Ντ. Κάμερον να παραιτηθεί μετά την «τρελή ιδέα» που είχε να καλέσει αυτό το δημοψήφισμα, επίσης με στόχο να κερδίσει κομματικά οφέλη.
Ο Γκι Φερχόφσταντ, επικεφαλής της ομάδας των Φιλελευθέρων χαρακτήρισε, από την πλευρά του, «απαράδεκτη» την ανακοίνωση του Κάμερον ότι θα περιμένει έως τον Οκτώβριο για να παραιτηθεί και πως θα αφήσει για τον διάδοχό του την ενεργοποίηση του άρθρου 50 για τη δρομολόγηση της εξόδου. «Αυτό είναι αντίθετο προς τη βούληση του βρετανικού λαού» υπογράμμισε, επισημαίνοντας πως κάτι τέτοιο θα δημιουργήσει πέρα από αναστάτωση στις αγορές και πολιτικά προβλήματα στα άλλα κράτη-μέλη.
Σαφήνεια προς την Ε.Ε. αλλά και τους Βρετανούς πολίτες ζήτησε από τη βρετανική κυβέρνηση, ο πρόεδρος των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών Σαγιέντ Καμάλ, ενώ η επικεφαλής των Πρασίνων Ρεμπέκα Χαρμς σημείωσε ότι πρέπει να ξεκινήσει η διαδικασία την επόμενη εβδομάδα και κάλεσε τον Ντ. Κάμερον να αναλάβει τις «ευθύνες του», δηλώνοντας ταυτόχρονα πως δεν πρέπει να δοθεί ένας χαρακτήρας «τιμωρίας» σε αυτή τη διαδικασία.
Τέλος, η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς Γκάμπι Τσίμερ εκτίμησε πως ο πρωθυπουργός της Βρετανίας θέλει να κερδίσει χρόνο, είτε για να ερευνήσει το κατά πόσο η πλειοψηφία του βρετανικού κοινοβουλίου επιθυμεί την παραμονή στην Ε.Ε. είτε για να κάνει ένα δεύτερο δημοψήφισμα. «Δεν είναι σωστή καμία από τις δύο επιλογές. Δεν είμαι υπέρ της εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε. αλλά υπήρξε σαφήνεια από πριν για τις επιπτώσεις που θα έχει ενδεχόμενη αρνητική ψήφος» κατέληξε η Γκάμπι Τσίμερ.