Σε εξέλιξη και υπό καταρρακτώδη βροχή στο Λονδίνο βρίσκεται από το πρωί το κρίσιμο δημοψήφισμα στη Βρετανία. Οι Βρετανοί προσέρχονται στις κάλπες για να ψηφίσουν υπέρ ή όχι της παραμονής της χώρας τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε ένα ιστορικό δημοψήφισμα που θα κρίνει την επόμενη μέρα στην Ευρώπη.
Φράσεις όπως «στην κόψη του ξυραφιού» και «μάχη στήθος με στήθος» είναι μερικά μόνο από τα κλισέ επιστρατεύθηκαν για να περιγράψουν την κούρσα που διανύουν τα αντίπαλα στρατόπεδα του «Brexit» και του «Bremain» που βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής ακόμα και λίγες ώρες πριν κλείσουν οι κάλπες.
Το Λονδίνο, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αλλά και οι Ευρωπαίοι ηγέτες προετοιμάζονται για ένα δύσκολο 24ωρο και μια αγωνιώδη νύχτα εν αναμονή των αποτελεσμάτων αλλά και τις επιπτώσεις που θα έχουν.
Μια πρώτη ένδειξη του τελικού αποτελέσματος αναμένεται λίγο μετά τα μεσάνυχτα (ώρα Ελλάδος), καθώς θα ανακοινωθεί αρχικώς η συμμετοχή στην ψηφοφορία. Πολιτικοί αναλυτές συμφωνούν, ό,τι όσο μικρότερο είναι το ποσοστό της αποχής, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες να επικρατήσει το «remain» και το αντίστροφο.
Τα βρετανικά τηλεοπτικά δίκτυα δεν θα διενεργήσουν έξιτ πολ, επειδή το περιθώριο λάθους για ένα ερώτημα που δεν έχει προηγούμενο, θεωρείται υπερβολικά μεγάλο. Ωστόσο, το ινστιτούτο YouGov θα δώσει στη δημοσιότητα μια δημοσκόπηση, λίγη ώρα αφότου κλείσουν οι κάλπες στις 22:00, τοπική ώρα (24:00 ώρα Ελλάδας).
Σε περίπτωση επικράτησης του «brexit», η Ευρώπη αλλά και οι χρηματαγορές θα πάρουν φωτιά με απρόβλεπτες εξελίξεις την επόμενη μέρα.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός εκτιμάται ότι θα παραιτηθεί παρά τις δηλώσεις του ίδιου ότι θα παραμείνει, ενώ θα ακολουθήσει πυρετός διαβουλεύσεων μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών για την προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής που θα διαχειριστεί τις πρώτες επιπτώσεις.
Δύο δημοσκοπήσεις πριν κλείσουν οι κάλπες
Το φως της δημοσιότητας είδαν σήμερα δύο ακόμη δημοσκοπήσεις που αφορούν στο δημοψήφισμα.
Η πρώτη δημοσκόπηση έγινε από την εταιρεία Ipsos MORI για λογαριασμό της εφημερίδας Evening Standard. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το 52% των Βρετανών που συμμετείχαν στην έρευνα επιθυμεί την παραμονή της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ το 48% θέλει την έξοδο.
Το 12% των ψηφοφόρων δήλωσε ότι ίσως να αλλάξει γνώμη μέχρι να φτάσει ως την κάλπη.
Η δεύτερη δημοσκόπηση δημοσιεύθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης με το δημοψήφισμα να βρίσκεται σε εξέλιξη και δίνει μεγάλο προβάδισμα της τάξης του 10% στην παραμονή της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Σύμφωνα με έρευνα της εταιρίας Populus το Bremain συγκεντρώνει το 55% και το Brexit 45%. Στο συγκεκριμένο γκάλοπ συμμετείχαν 4.700 άτομα και έγινε από τις 21 Ιουνίου έως τα μεσάνυχτα της 22ας.
Οι χθεσινές δημοσκοπήσεις έδιναν ένα μικρό προβάδισμα στην αποχώρηση από την Ε.Ε. αλλά δύο άλλες που δημοσιεύθηκαν αργά το βράδυ της Τετάρτης δείχνουν πως προηγείται η παραμονή.
Δημοσκόπηση της εταιρείας ComRes η οποία διενεργήθηκε για λογαριασμό της εφημερίδας Daily Mail και του τηλεοπτικού δικτύου ITV, δίνει 48% στο Bremain και 42% στο Brexit.
Την ίδια στιγμή, δημοσκόπηση της εταιρείας YouGov που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα The Times δίνει 51% στο Bremain και 49% στο Brexit.
Νωρίτερα, σε δημοσκόπηση της εταιρίας TNS, το Brexit προηγούνταν με 43% έναντι 41% του Bremain, της παραμονής της Βρετανίας στην Ε.Ε δηλαδή. Το 16% των ερωτηθέντων δήλωσαν είτε αναποφάσιστοι ή είτε απρόθυμοι να ψηφίσουν.
Δημοσκόπηση της εταιρείας Opinium έδωσε στην εκστρατεία υπέρ του Brexit προβάδισμα μιας μονάδας με 45% επί της εκστρατείας υπέρ της παραμονής με 44%.
Με μεγάλη άνοδο έκλεισε το χρηματιστήριο του Λονδίνου
Το Χρηματιστήριο του Λονδίνου κατέγραψε μεγάλη άνοδο σήμερα, ημέρα διεξαγωγής του δημοψηφίσματος για την παραμονή της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με τους επενδυτές να προεξοφλούν ότι θα αποφευχθεί ένα Brexit.
Ο δείκτης FTSE-100 σημείωσε άνοδο 76,91 μονάδων ή 1,23% σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο και έκλεισε στις 6.338,1 μονάδες.
Σε ετοιμότητα η Ε.Ε.
Τη βαριά σκιά της στο σημερινό δημοψήφισμα έριξε η δολοφονία της βουλευτού των Εργατικών και υπερμάχου της παραμονής, Τζο Κοξ, από ακροδεξιό εθνικιστή την περασμένη εβδομάδα.
Σε κάθε περίπτωση οι Βρυξέλλες βρίσκονται σε στάση αγωνιώδους αναμονής μαζί με τις άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, καθώς, όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα, θα έχει επίδραση στο αύριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Με συνέντευξή του στους Financial Times, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον εκτίμησε ότι η οικονομία της χώρας του θα έχει κέρδη και ροή επενδυτικών κεφαλαίων από την ψήφο υπέρ της παραμονής, ενώ ο πρώην δήμαρχος Λονδίνου και επικεφαλής της εκστρατείας για το Brexit, Μπόρις Τζόνσον, ξεκίνησε τη χθεσινή περιοδεία του από την κεντρική ψαραγορά του Λονδίνου, υπενθυμίζοντας ότι η Βρετανία είναι ένα νησιωτικό έθνος, που μπορεί να στηριχθεί στις δικές του δυνάμεις.
Λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, τόνισε ότι «δεν θα υπάρξει σε καμία περίπτωση νέα διαπραγμάτευση» σε περίπτωση ψήφου υπέρ της εξόδου. «Το έξω είναι έξω», προσέθεσε. Στον ίδιο τόνο, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δήλωσε ότι ενδεχόμενη έξοδος από την Ε.Ε. θα είναι «μη αναστρέψιμη», επομένως οι Βρετανοί ψηφοφόροι πρέπει να σκεφτούν πολύ σοβαρά αν θέλουν να αναλάβουν αυτό το ρίσκο.
Ράλι της στερλίνας
Οι δημοσκοπήσεις που φέρνουν μπροστά και με διαφορά την παραμονή της Βρετανίας στην Ε.Ε. έδωσαν ώθηση στην στερλίνα.
Η ισοτιμία της βρετανικής στερλίνας σημείωσε μεγάλη αύξηση σήμερα έναντι του δολαρίου, ενώ αυξήθηκε επίσης σημαντικά έναντι του ευρώ, καθώς οι χρηματιστές στοιχηματίζουν σε νίκη των υποστηρικτών της παραμονής του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ την ώρα που οι Βρετανοί προσέρχονται στις κάλπες.
Γύρω στις 13:35 (ώρα Ελλάδας) η στερλίνα έφθασε το 1,4947 δολάριο, το υψηλότερο επίπεδο στο οποίο έχει φθάσει από τα τέλη Δεκεμβρίου, ενώ χθες γύρω στα μεσάνυχτα (ώρα Ελλάδας) ανταλλασσόταν έναντι 1,4737 δολαρίου.
Έναντι του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος, η στερλίνα έφθασε γύρω στις 13:30 (ώρα Ελλάδας) τις 76,23 πένες για ένα ευρώ, το υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη Μαΐου, ενώ χθες χρειάζονταν 76,77 πένες για ένα ευρώ.
Η ψηφοφορία και τα αποτελέσματα
Η καταμέτρηση θα αρχίσει αμέσως μετά το κλείσιμο των εκλογικών τμημάτων. Καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας, καθένα από τα 382 τοπικά κέντρα καταμέτρησης των ψήφων θα ανακοινώνει τα αποτελέσματά του. Εκείνο του Σάντερλαντ, στη βορειοανατολική Αγγλία, όπως και εκείνο του Γουάντσγουορθ στο Λονδίνο αναμένεται να δώσουν τα πρώτα αποτελέσματα γύρω στις 00:30 τοπική ώρα (02:30 ώρα Ελλάδος) την Παρασκευή.
Ένα μεγάλο κύμα αποτελεσμάτων αναμένεται γύρω στις 02:00 (04:00 ώρα Ελλάδος) το πρωί, το οποίο θα ακολουθηθεί από δεύτερο, δύο ώρες αργότερα. Η ώρα της επίσημης ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων θα εξαρτηθεί από τη διαφορά μεταξύ του «Remain» και του «Leave».
Το ποσοστό της συμμετοχής στο δημοψήφισμα, το οποίο θα έχει ανακοινωθεί νωρίτερα, μπορεί να προσφέρει πολύτιμη ένδειξη για το αποτέλεσμά του. Αν είναι υψηλό, μπορεί να ευνοεί το στρατόπεδο του «Remain».
Δεν θα υπάρξουν exit polls
Όπως και το 2014 με το δημοψήφισμα στη Σκωτία και σε αντίθεση με τις βουλευτικές εκλογές, τα βρετανικά τηλεοπτικά δίκτυα δεν πρόκειται να διενεργήσουν τα κλασικά exit polls για το δημοψήφισμα σχετικά με την παραμονή ή μη του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, επειδή το περιθώριο λάθους, για ένα ερώτημα που δεν έχει προηγούμενο, θεωρείται υπερβολικά μεγάλο.
Το βρετανικό ινστιτούτο δημοσκοπήσεων YouGov θα δώσει στη δημοσιότητα έρευνα για τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος λίγη ώρα αφότου κλείσουν οι κάλπες, με την ελπίδα ότι θα επαναλάβει την επιτυχία που είχε η πρόβλεψή του για τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος της Σκωτίας, το 2014.
Ποιος ψηφίζει;
Στο δημοψήφισμα συμμετέχουν όλοι οι Βρετανοί πολίτες που έχουν κλείσει τα 18 τους χρόνια και είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους. Ψηφίζουν επίσης και οι πολίτες της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας και της Βρετανικής Κοινοπολιτείας που διαμένουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπως και οι πολίτες του Γιβραλτάρ. Ήτοι συνολικά 46,5 εκατομμύρια ψηφοφόροι.
Πλην των Ιρλανδών, των Μαλτέζων και των Κυπρίων, οι υπόλοιποι πολίτες της Ε.Ε. που διαμένουν στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν έχουν το προνόμιο της ψήφου. Το δικαίωμα να ψηφίσουν έχουν επίσης οι Βρετανοί που διαμένουν στο εξωτερικό για λιγότερα από 15 χρόνια. Προσφυγή που είχε γίνει στη Δικαιοσύνη ώστε να μπορούν να ψηφίσουν και οι Βρετανοί οι οποίοι ζουν στο εξωτερικό για περισσότερα χρόνια από 15 απορρίφθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο τον Μάιο.
Ποιο είναι το ερώτημα που τίθεται;
Στο ψηφοδέλτιο τίθεται το ακόλουθο ερώτημα: «Θα πρέπει το Ηνωμένο Βασίλειο να παραμείνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση;».
Οι Βρετανοί θα πρέπει να μαρκάρουν ένα από τα δύο κουτάκια: «Remain a member of the European Union» (Να παραμείνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης) ή «Leave the European Union» (Να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση).
Κατόπιν σύστασης της Εκλογικής Επιτροπής, η διατύπωση προτιμήθηκε έναντι μιας απλής επιλογής ναι/όχι, το οποίο κρίθηκε ότι θα ευνοούσε υπερβολικά το στρατόπεδο που τάσσεται υπέρ της παραμονής.
Επισημαίνεται ότι στην Ουαλία, τα ψηφοδέλτια θα είναι εγγεγραμμένα και στα αγγλικά και στα ουαλικά.
Οι επιπτώσεις στην Ευρώπη και την Ελλάδα
Έρευνα για τις επιπτώσεις που θα έχει ενδεχόμενο Brexit στην Ελλάδα και τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες δημοσιεύει το Politico. Όπως αναφέρεται οι πολιτικοί και οι διπλωμάτες από άκρη σε άκρη της Ευρώπης υποστηρίζουν ότι εξετάζουν κάθε πιθανό σενάριο, από την άνοδο του ευρωσκεπτικισμού στις χώρες τους, τις εμπορικές ζημιές και πλήθος άλλων συνεπειών που θα έχει η αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ.
Ελλάδα
Η Ελλάδα ήταν από τις χώρες που επωφελήθηκε εμμέσως από τη διενέργεια του δημοψηφίσματος αφού κατάφερε και πήρε ταχεία πρώτη έγκριση από τους πιστωτές της, συμπεριλαμβανομένων και μελών του ευρώ, για την επέκταση αποπληρωμής των δανείων της. Ωστόσο, μετά το Brexit, διπλωμάτες προειδοποιούν ότι τα υπόλοιπα μέλη της Ευρωζώνης μπορεί να μην είναι πρόθυμα να δείξουν μεγάλη ευελιξία όσον αφορά το ελληνικό χρέος.
Ιρλανδία: Οικονομικές επιπτώσεις
Ως το μόνο μέλος της ΕΕ, εκτός από το Γιβραλτάρ, που μοιράζεται χερσαία σύνορα με το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιρλανδία είναι η χώρα που θα χάσει τα περισσότερα από ενδεχόμενο Brexit. Οι εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών ανέρχονται σε 1,2 δισ. ευρώ την εβδομάδα, ενώ υποστηρίζουν επί του παρόντος περίπου 400.000 θέσεις εργασίας και στις δύο χώρες. Σε αντίθεση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και πολλές άλλες κυβερνήσεις της ΕΕ, το Δουβλίνο έχει προετοιμαστεί ανοιχτά για το ενδεχόμενο Brexit.
Γαλλία: Η άνοδος του ευρωσκεπτισκιμού
Είναι ιδρυτικό μέλος της ΕΕ, αλλά φιλοξενεί επίσης ένα από τα ισχυρότερα ευρωσκεπτικιστικά κόμματα στην Ευρώπη. Αυτό την φέρνει σε δύσκολη θέση όσον αφορά το βρετανικό δημοψήφισμα. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η ηγέτης του Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν θα περάσει στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών το 2017. Γενικά, η αντιπάθεια προς τις Βρυξέλλες είναι επίσης υψηλή στη Γαλλία – μια δημοσκόπηση από το Pew Research Center που δημοσιεύθηκε νωρίτερα αυτό το μήνα έδειξε ότι οι Γάλλοι είχαν χαμηλότερη εκτίμηση για την ΕΕ, ακόμη και από τους Βρετανούς. Εάν συμβεί το Brexit, η Γαλλία είναι έτοιμη να κινηθεί γρήγορα για να σταματήσει η εξάπλωση του αντιευρωπαϊκού συναισθήματος. Αυτό σημαίνει ότι θα πιέσει για ένα γρήγορο διαζύγιο με το Ηνωμένο Βασίλειο – χωρίς προνόμια ή αναδιαπραγμάτευση.
Αλλά υπάρχουν και άλλες ανησυχίες για τη Γαλλία. Η χώρα έχει σημαντικές οικονομικές επενδύσεις στη Βρετανία και πάνω από 160.000 Γάλλοι πολίτες ζουν σήμερα στη Βρετανία. Υπολογίζεται ότι 400.000 Βρετανοί πολίτες ζουν στη Γαλλία και θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν την απώλεια των δικαιωμάτων τους στην ΕΕ. Σε πολιτικό επίπεδο, η Γαλλία μπορεί να μην έχει άλλη επιλογή από το να προσπαθήσει να πάρει το προβάδισμα με τη Γερμανία και άλλες χώρες του πυρήνα της Ευρώπης, σε μια προσπάθεια να προχωρήσει στην μετα-Brexit ΕΕ. Υπάρχουν ήδη συζητήσεις μεταξύ της Επιτροπής και κορυφαίων Γάλλων και Γερμανών διπλωματών για το θέμα, με μια να κλίνει προς περισσότερη Ευρώπη σε ορισμένους τομείς, όπως η ασφάλεια και λιγότερη Ευρώπη όταν πρόκειται για τη νομοθεσία της ΕΕ που επηρεάζει την καθημερινή ζωή, σύμφωνα με τις πηγές.
Βέλγιο: Ο οικονομικός αντίκτυπος
Το Βέλγιο δεν είναι μόνο η έδρα των σημαντικών θεσμικών οργάνων της ΕΕ. Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι επίσης ένας από τους μεγαλύτερους εμπορικούς εταίρους του. Μια μελέτη της ING Bank από τον Ιανουάριο του 2016 έδειξε ότι το Βέλγιο θα είναι από τις πιο ευάλωτες χώρες αν συμβεί το Brexit όσον αφορά τις επιπτώσεις στο εμπορικό ισοζύγιο, μαζί με την Ιρλανδία, τη Γερμανία και την Ολλανδία
Λουξεμβούργο: Πλήγμα για το ηθικό της ΕΕ
Ως ένα από τα ιδρυτικά μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Μεγάλο Δουκάτο είναι πιθανό να δεχθεί ένα πλήγμα για το σχέδιο της ΕΕ, ακόμη και αν το Brexit αποδειχθεί καλό για τις επιχειρήσεις, καθώς βρετανικές χρηματοοικονομικές εταιρείες θα αποφασίσουν να ανοίξουν επιχειρήσεις σε έναν από τους περιβόητους φορολογικούς παραδείσους στην Ευρώπη. Ο πρωθυπουργός Xavier Bettel έχει εκφράσει ανησυχίες ότι η ΕΕ έκανε πάρα πολλές παραχωρήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο για να προσπαθήσει να αποφύγει το Brexit, σε βάρος των αρχών της Ένωσης που εγγυάται την ελεύθερη κυκλοφορία των προσώπων και της εργασίας. Αλλά είναι απίθανο το Λουξεμβούργο να πιέσει για κατασταλτικά μέτρα εναντίον της Βρετανίας, εάν ψηφίσει να φύγει.
Ολλανδία: Η αύξηση του ευρωσκεπτικισμού
Οι αντιευρωπαϊκές δυνάμεις στην Ολλανδία ήδη έκαναν σαφή την παρουσία τους τον Απρίλιο, όταν βοήθησαν στο προβάδισμα της αντιπολίτευσης σε ένα δημοψήφισμα για μια συμφωνία της ΕΕ με την Ουκρανία, η οποία θεωρήθηκε κυρίως ως μήνυμα κατά της ευρωπαϊκής πολιτικής. Η πιθανότητα Brexit θα ενδυναμώσει περαιτέρω τους ευρωσκεπτικιστές στη χώρα και θα δώσει στο δεξιό Κόμμα της Ελευθερίας -που έχει την υποστήριξη του 18 τοις εκατό του εκλογικού σώματος στις δημοσκοπήσεις- την ώθηση που χρειάζεται για να ζητήσει ένα δημοψήφισμα για την ένταξη. Η Ολλανδία γενικά θεωρείται σύμμαχος του Ηνωμένου Βασιλείου, ψηφίζοντας μαζί τις φιλελεύθερες οικονομικές πολιτικές. Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Mark Rutte συνέδεσε τις δύο χώρες σε μια εκδήλωση στη Χάγη την περασμένη εβδομάδα, λέγοντας: “Η Βρετανία είναι μια ελεύθερη οικονομία της αγοράς προς τα έξω, όπως ακριβώς και η Ολλανδία. Είμαστε και οι δύο ναυτικά έθνη, που έχουμε μάθει να κάνουμε εμπόριο και να εργαζόμαστε με ανοιχτά σύνορα. Είναι σημαντικό μια χώρα με αυτό το υπόβαθρο να παραμένει”
Γερμανία: Πλήγμα στο ηθικό της ΕΕ
Παρά το γεγονός ότι θα υπάρξει ένα ισχυρό πλήγμα στο ηθικό και ίσως ακόμη και στην πίστη στο όνειρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Γερμανία δεν είναι πιθανό να χάσει χρόνο στην κακή είδηση του Brexit. Ανώτεροι διπλωμάτες της ΕΕ δήλωσαν ότι το Βερολίνο θα επιδιώξει να διατηρήσει την ισχυρή οικονομική σχέση του με το Ηνωμένο Βασίλειο, μια σημαντική εξαγωγική αγορά και έδρα πολλών γερμανικών επιχειρηματικών δραστηριοτήτων. Παρά τη σημαντική υποστήριξη στο λαϊκιστικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία στις δημοσκοπήσεις, υπάρχει μικρός κίνδυνος το δημοψήφισμα να επηρεάσει αρνητικά τους περισσότερους Γερμανούς, οι οποίοι εξακολουθούν να υποστηρίζουν την Ευρώπη.
Αλλά το Brexit θα μπορούσε να έχει σοβαρές επιπτώσεις στο ρόλο της Γερμανίας ως κινητήρια δύναμη του μπλοκ. Θα καταργούσε το Ηνωμένο Βασίλειο ως παραδοσιακό αντίβαρο – ή, μερικές φορές, ενδιάμεσο- μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας σχετικά με βασικά ευρωπαϊκά ζητήματα. Ναι, ένα Brexit θα μπορούσε να ενισχύσει περαιτέρω την ήδη ισχυρή φωνή του Βερολίνου στο τραπέζι του Συμβουλίου της ΕΕ, όπου το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν η χώρα με τις λιγότερες πιθανότητες να ψηφίσει ό,τι και η Γερμανία, σύμφωνα με το VoteWatch Europe. Αλλά υπάρχει μια πιθανότητα που θα μπορούσε να προκαλέσει μια σπασμωδική κίνηση.Ο κίνδυνος είναι ότι η Γερμανία θα είναι πολύ ισχυρή και οι άλλες χώρες θα παραταχθούν πίσω από τη Γαλλία, κατά της Γερμανίας, δήλωσε ένας ανώτερος διπλωμάτης της ΕΕ. Η Γερμανία δεν θέλει να είναι πάρα πολύ ισχυρή, θέλει να συνεργάζεται με ισχυρές χώρες και εάν η Γαλλία είναι οικονομικά αδύναμη αυτό είναι ένα πρόβλημα.
Δημοκρατία της Τσεχίας: Ο οικονομικός αντίκτυπος
Μια ακόμα χώρα όπου ο χειρισμός των Βρυξελλών στη μεταναστευτική κρίση τροφοδοτεί τον ευρωσκεπτικισμό (το κομμουνιστικό κόμμα KSCM είχε την υποστήριξη του 14 τοις εκατό του εκλογικού σώματος σε μια δημοσκόπηση αυτή την άνοιξη) και όπου οι δυνάμεις για την πολιτική Αριστερά και Δεξιά πιέζουν για ένα δημοψήφισμα για την ένταξη στην ΕΕ. Η Τσεχική Δημοκρατία γενικά συμφωνεί με το Ηνωμένο Βασίλειο σχετικά με οικονομικά θέματα και φαίνεται διατεθειμένη να προσπαθήσει να κάνει τη διάσπαση φιλική.
Πολωνία: Οι πολίτες στη Βρετανία
Το Brexit θα μπορούσε να έχει τεράστιο αντίκτυπο στην πολωνική πολιτική και την οικονομία της: Περίπου 1 εκατομμύριο Πολωνοί ζουν και εργάζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο και ορισμένοι φοβούνται ότι θα πρέπει να επιστρέψουν στην πατρίδα τους αναζητώντας απασχόληση. Μια έρευνα που έγινε την περασμένη εβδομάδα από την πολωνική εταιρεία IBRiS διαπίστωσε ότι αν συμβεί το Brexit, το 47% των Πολωνών που ζουν στη Βρετανία θα θέλουν να παραμείνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, αν και 26% θα επιστρέψει στην Πολωνία αν οι προσπάθειές τους για να μείνουν αποτύχουν.
Σλοβακία: Οι πολίτες στη Βρετανία
Μια πρόσφατη έρευνα του Ευρωβαρόμετρου έδειξε ότι το 75% των Σλοβάκων είναι ευχαριστημένοι με τη θέση τους στην ΕΕ, έτσι ώστε να μην υπάρχει μεγάλη ανησυχία για αυξανόμενο ευρωσκεπτικισμό μετά από ένα Brexit. Αλλά η χώρα θα πιέσει για να βεβαιωθεί ότι οι 90.000 πολίτες της που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα πρέπει να εγκαταλειφθεί αν η Βρετανία φύγει από την ΕΕ.
Ουγγαρία: Η απώλεια ενός συμμάχου
Το Brexit θα μπορούσε να αποθρασύνει τον ούγγρο ηγέτη Βίκτορ Ορμπάν, ο οποίος έχει επικρίνει τις πολιτικές της ΕΕ – ιδίως τις προτάσεις της για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης. Ο Ορμπάν χρησιμοποίησε ακόμη και το δημοψήφισμα για το Brexit ως ένα άνοιγμα για να προωθήσει τη θέση τους στις εκλογές της χώρας σχετικά με το αν θα δεχτεί αιτούντες άσυλο. Αλλά η αποχώρηση της Βρετανίας θα κόστιζε επίσης έναν σύμμαχο στο τραπέζι της συνόδου κορυφής. Ο ίδιος και ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον συχνά έχουν φέρει αντιρρήσεις στις προτάσεις της ΕΕ και ήταν οι μόνοι ηγέτες που απέρριψαν τον διορισμό του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ως Προέδρου της Επιτροπής. Ο Ορμπαν έχει ήδη δώσει ένα σαφές μήνυμα ότι δεν θέλει να χάσει το Ηνωμένο Βασίλειο, λέγοντας την περασμένη εβδομάδα ότι θα αγωνιστεί προσωπικά εναντίον του Brexit.
Αυστρία: Η αύξηση του ευρωσκεπτικισμού
Η δεξιά πτέρυγα του Κόμματος της Ελευθερίας της Αυστρίας έφτασε πολύ κοντά στο να κερδίσει την αυστριακή προεδρία τον περασμένο μήνα, ένα προειδοποιητικό σημάδι ότι η χώρα εξακολουθεί να είναι ευαίσθητη στον λαϊκισμό, μετά από ένα Brexit. Ο αρχηγός του κόμματος Χαραλντ Βιλίμσκι έχει ήδη ζητήσει από την Αυστρία να κάνει το δικό της δημοψήφισμα για την ένταξη στην ΕΕ.
Λιθουανία: Οι πολίτες στη Βρετανία
Η υπ’ αριθμόν ένα προτεραιότητα για τη χώρα της Βαλτικής σε μία μετα-Brexit ΕΕ είναι η τύχη των 200.000 πολιτών της που ζουν σήμερα στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Ρουμανία: Οι πολίτες στη Βρετανία
Το Βουκουρέστι θα πιέσει οι Ρουμάνοι εργάτες να έχουν το δικαίωμα να παραμείνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά από ένα Brexit.
Φινλανδία: Η αύξηση του ευρωσκεπτικισμού
Οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι ανησυχούν ότι το δεξιό Κόμμα των Φινλανδών θα ενθαρρυνθεί από ένα Brexit.
Σουηδία: Η απώλεια ενός συμμάχου
Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ο νούμερο ένα σύμμαχος της Σουηδίας στο Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ, ψηφίζοντας τα ίδια σχεδόν στο 89% των περιπτώσεων, σύμφωνα με τα στοιχεία του VoteWatch Europe.
Δανία: Η αύξηση του ευρωσκεπτικισμού
Μια άλλη χώρα που συμφωνεί στις ψηφοφορίες συχνά με το Ηνωμένο Βασίλειο σχετικά με τις φιλελεύθερες αρχές της οικονομίας, έχει να αντιμετωπίσει ευρωσκεπτικιστικά κινήματα. Το Δανικό Λαϊκό Κόμμα πιέζει για δημοψήφισμα για την ένταξη στην ΕΕ, το οποίο θα μπορούσε να τροφοδοτηθεί από ένα Brexit. Έχει ήδη αυξηθεί και είναι το μεγαλύτερο κόμμα στο κοινοβούλιο της Δανίας. Όπως και το Ηνωμένο Βασίλειο, η Δανία έχει πολλές βασικές εξαιρέσεις από τις πολιτικές της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου του ενιαίου νομίσματος και των θεμάτων Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων.
Ιταλία: Η αύξηση του ευρωσκεπτικισμού
Ενώ το Brexit δεν θα προκαλέσει συγκεκριμένες βλάβες στην Ιταλία, θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια σοβαρή συζήτηση για το ευρώ, δεδομένης της αντιδημοτικότητας του μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση. Η Ιταλία έχει δεξιά ευρωσκεπτικιστικά κόμματα (Λίγκα του Βορρά) και αριστερά (το Κίνημα των 5 Αστέρων).
Μάλτα: Ο οικονομικός αντίκτυπος
Το μικρό νησιωτικό έθνος, μια πρώην βρετανική αποικία, ανησυχεί ότι η τουριστική βιομηχανία του θα μπορούσε να δεχθεί σημαντικό πλήγμα από ένα Brexit, αν αυξηθούν τα αεροπορικά ναύλα σε όλη την ΕΕ.
Ισπανία: Η πολιτική αναταραχή
Υπάρχει φόβος το Brexit να δώσει ώθηση στην περιφέρεια της Καταλονίας, στην προσπάθειά της να διασπαστεί από την Ισπανία – ειδικά αν μια ψήφος υπέρ της αποχώρησης οδηγήσει τη Σκωτία να διεξάγει κι άλλο δημοψήφισμα σχετικά με την απόσχισή της από το Ηνωμένο Βασίλειο. Ένα άλλο ζήτημα για την Ισπανία είναι τα σύνορά της με το Ηνωμένο Βασίλειο, στο νότιο άκρο της Ιβηρικής χερσονήσου: Στα εδάφη του Γιβραλτάρ. Αυτή είναι μια γωνία του Ηνωμένου Βασιλείου, όπου οι άνθρωποι σαφώς υποστηρίζουν την παραμονή στην ΕΕ, από το φόβο ότι το Brexit θα οδηγούσε την Ισπανία να ενισχύσει τους ελέγχους στα σύνορα και ότι θα χάσουν την διαπραγμάτευση με την ΕΕ για ευνοϊκούς φορολογικούς συντελεστές. Χιλιάδες Ισπανοί διασχίζουν τα σύνορα καθημερινά για να εργαστούν. Η Ισπανία έχει δηλώσει ότι σε περίπτωση Brexit θα επιτρέψει την πρόσβαση στην αγορά, αν η Βρετανία προσφέρει κοινή κυριαρχία επί του Βράχου – κάτι που δεν είναι πιθανό να συμβεί.