Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν δήλωσε σήμερα ότι η συμμαχία θα συνεχίσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λιβύη όσο διαρκεί η απειλή προς τους αμάχους.

Ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ δήλωσε σε διάσκεψη στο Λονδίνο πως θύλακοι αντίστασης παραμένουν παρά την ανατροπή του Μουάμαρ Καντάφι.

Στο μεταξύ, στη Λιβύη, δυνάμεις πιστές στον Καντάφι επιτέθηκαν στην κεντρική πύλη ενός διυλιστηρίου πετρελαίου στην παραλιακή πόλη Ρας Λανούφ σκοτώνοντας 15 φρουρούς και τραυματίζοντας δύο, έγινε γνωστό από αυτόπτες μάρτυρες.

«Δεκατέσσερα με 15 φορτηγά ήρθαν στο Ρας Λανούφ από την πλευρά της Σύρτης», δήλωσε ο Ραμαντάν Άμπντελ Καντέρ, ένας εργάτης του διυλιστηρίου που τραυματίσθηκε στο πόδι κατά την επίθεση.

«Ακούσαμε πυροβολισμούς και ήχους οβίδων γύρω στις 9 το πρωί», είπε ο Καντέρ. Διευκρίνισε πως ο ίδιος και συνάδελφοί του κοιμούνταν όταν οι φιλοκανταφικές δυνάμεις επιτέθηκαν στο διυλιστήριο.

Το διυλιστήριο ελέγχεται από το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο της Λιβύης, το οποίο κυβερνά ντε φάκτο τη χώρα μετά την ανατροπή του Καντάφι έπειτα από μια εξέγερση που διήρκεσε έξι μήνες.

Δημοσιογράφος του πρακτορείου Ρόιτερς είδε τα πτώματα 15 ανδρών που έφεραν τραύματα από σφαίρες στο νοσοκομείο του Ρας Λανούφ όπου νοσηλεύονται οι τραυματίες.