Αύριο θα αποφασίσει η γαλλική δικαιοσύνη αν θα κλείσει ή όχι, χωρίς να ασκηθούν διώξεις, η έρευνα που είχε ξεκινήσει στη Γαλλία για το ενδεχόμενο «δολοφονίας», το 2004, του Γιασέρ Αραφάτ, ένα κλείσιμο το οποίο αμφισβητεί η χήρα του.
Πεπεισμένοι ότι η δικαιοσύνη έκλεισε πολύ γρήγορα τον φάκελο ενώ «κανείς δεν είναι σήμερα σε θέση να εξηγήσει τον θάνατο του Γιασέρ Αραφάτ», ο Φρανσίς Σπινέρ και ο Ρενό Σεμερτζιάν, δικηγόροι της Σούχα Αραφάτ, είχαν ασκήσει έφεση στην απόφαση να μην ασκηθούν διώξεις τον Σεπτέμβριο του 2015 και είχαν ζητήσει την ακύρωση μιας εμπειρογνωμοσύνης-κλειδί για την έρευνα.
Η γενική εισαγγελία ζήτησε να κλείσει η έρευνα. Αύριο το πρωί το δικαστήριο θα αποφανθεί κεκλεισμένων των θυρών, σύμφωνα με δικαστική πηγή.
Στην απόφασή τους να μην ασκηθούν διώξεις, οι τρεις δικαστές εκτίμησαν πως «έπειτα από έρευνες (…) δεν έχει καταδειχθεί πως ο Γιασέρ Αραφάτ δολοφονήθηκε με δηλητηριασμό από πολώνιο 210 και δεν υπάρχει επαρκής απόδειξη για παρέμβαση τρίτου προσώπου που θα μπορούσε να είχε επιβουλευθεί τη ζωή (του Αραφάτ)». Καμία κατηγορία δεν έχει απαγγελθεί στο πλαίσιο αυτής της υπόθεσης.
Ο Γιασέρ Αραφάτ απεβίωσε στις 11 Νοεμβρίου του 2004 στο στρατιωτικό νοσοκομείο Περσί ντε Κλαμάρ, κοντά στο Παρίσι, έπειτα από μια απότομη επιδείνωση της κατάστασης της υγείας του και οι αιτίες του θανάτου του δεν διευκρινίστηκαν ποτέ. Είχε εισαχθεί στο νοσοκομείο στα τέλη Οκτωβρίου αφού ασθένησε με συμπτώματα όπως εμετούς και πόνους στο στομάχι, στο αρχηγείο του στη Ραμάλα, όπου ζούσε από τον Δεκέμβριο του 2001, περικυκλωμένος από τον ισραηλινό στρατό.
Οι δικαστές ξεκίνησαν την έρευνα τον Αύγουστο του 2012, έπειτα από αγωγή κατ΄αγνώστων που είχε καταθέσει η Σούχα Αραφάτ μετά την ανακάλυψη πολώνιου 210, μιας πολύ τοξικής ραδιενεργού ουσίας στα ρούχα του συζύγου της.
Οι εμπειρογνώμονες που όρισαν οι γάλλοι δικαστές απέρριψαν σε δύο περιπτώσεις την υπόθεση του δηλητηριασμού, εκτιμώντας πως η παρουσία στο εξωτερικό περιβάλλον ενός φυσικού ραδιενεργού αερίου, του ραδονίου, εξηγούσε τις μεγάλες ποσότητες πολώνιου που βρέθηκαν στον τάφο και στο λείψανό του.
Ελβετοί εμπειρογνώμονες που ορίστηκαν από τη χήρα αποφάνθηκαν, αντίθετα, ότι τα αποτελέσματά τους «υποστηρίζουν λογικά την υπόθεση του δηλητηριασμού» με πολώνιο.
Στις συμπληρωματικές εμπειρογνωμοσύνες τους, οι Γάλλοι επανεκτίμησαν τα δεδομένα που προέκυψαν από τις αναλύσεις που έκανε το 2004 η υπηρεσία ραδιολογικής προστασίας σε δείγματα ούρων που ελήφθησαν από τον Γιασέρ Αραφάτ όταν νοσηλευόταν. Δεν είχαν βρει σε αυτά πολώνιο 210.
Οι δικηγόροι διερωτώνται για τη «μυστηριώδη» εμφάνιση αυτών των αποτελεσμάτων στις αναλύσεις ούρων. Σύμφωνα με τους ίδιους, τα στοιχεία αυτά δεν περιλαμβάνονταν στον φάκελο, ένας λόγος που επαρκεί για την ακύρωση της συμπληρωματικής εμπειρογνωμοσύνης.