Στις 21 Ιουλίου αρχίζει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ η διαδικασία της μυστικής ψηφοφορίας για να επιλεγεί ο επόμενος Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ανακοίνωσε χθες ο γάλλος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη Φρανσουά Ντελάτρ.
Η Γαλλία ασκεί το τρέχον διάστημα την εναλλασσόμενη προεδρία του ΣΑ και ο Ντελάτρ όρισε με αυτή του την ιδιότητα την ημερομηνία έναρξης της διαδικασίας, με επιστολή που απηύθυνε στον πρόεδρο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
Εστάλη «ένα σαφές μήνυμα ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας θα διαδραματίσει τον ρόλο του όσον αφορά αυτή την κρίσιμη απόφαση για το μέλλον του ΟΗΕ», σημείωσε ο γάλλος πρεσβευτής μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Τα 15 κράτη μέλη του ΣΑ θα πρέπει να καταλήξουν σε συμφωνία ως τον Οκτώβριο για τον υποψήφιο ή την υποψήφια και να υποβάλουν την απόφασή τους στη Γενική Συνέλευση προς έγκριση. Ο ή η διάδοχος του Μπαν Κι Μουν θα πρέπει να αναλάβει καθήκοντα την 1η Ιανουαρίου 2017.
Η απόφαση θα κριθεί πάντως πάνω απ’ όλα από την επιλογή που θα κάνουν τα πέντε κράτη-μόνιμα μέλη του ΣΑ (ΗΠΑ, Ρωσία, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Κίνα).
Μέχρι στιγμής υπάρχουν ένδεκα υποψήφιοι, ανάμεσά τους πέντε γυναίκες, πάντως διπλωματικές πηγές προεξοφλούν πως θα υπάρξουν κι άλλοι.
Πολλοί τάσσονται υπέρ της ιδέας να αναλάβει μια γυναίκα το αξίωμα, έπειτα από οκτώ άνδρες, ενώ η ανατολική Ευρώπη, η μόνη γεωγραφική περιοχή που δεν έχει αντιπροσωπευθεί μέχρι τώρα στο αξίωμα, θα ήθελε να δει έναν δικό της υποψήφιο να καταλαμβάνει τον θώκο του Γενικού Γραμματέα.
Ανάμεσα στους επικρατέστερους υποψήφιους, σύμφωνα με τα ως τώρα προγνωστικά, είναι η υπουργός Εξωτερικών της Αργεντινής Σουσάνα Μαλκόρα, η πρώην πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Χέλεν Κλαρκ, καθώς και ο Αντόνιο Γκουτέρες, πρώην πρωθυπουργός της Πορτογαλίας και πρώην Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες.
Η Βουλγάρα Ιρίνα Μπόκοβα, γενική διευθύντρια της UNESCO, ο πρώην πρόεδρος της Σλοβενίας Ντανίλο Τουρκ και ο υπουργός Εξωτερικών της Σλοβακίας Μίροσλαβ Λάιτσακ είναι ανάμεσα στους οκτώ ανατολικοευρωπαίους υποψήφιους.
Επί 70 χρόνια η επιλογή του επικεφαλής του ΟΗΕ γινόταν κατόπιν διαπραγματεύσεων κεκλεισμένων των θυρών, αλλά αυτή τη φορά, η Γενική Συνέλευση επέβαλε μια λίγο πιο διαφανή διαδικασία: αποστολή επιστολών για την επίσημη υποβολή της υποψηφιότητας, κατάθεση βιογραφικών, εξέταση των υποψηφίων αυτοπροσώπως.
Από την 21η Ιουλίου τα δεκαπέντε κράτη μέλη του ΣΑ καλούνται να κάνουν την επιλογή τους, αναφέροντας στα ψηφοδέλτια εάν «ενθαρρύνουν», «αποθαρρύνουν» ή «δεν έχουν γνώμη» για τον καθένα υποψήφιο. Το αποτέλεσμα θα γνωστοποιηθεί στους υποψήφιους για να αξιολογήσουν πόση υποστήριξη διαθέτουν κι αν θέλουν να αποσυρθούν από την κούρσα ή όχι.