Η αιγυπτιακή κυβέρνηση εξέφρασε, σήμερα, την «απόλυτη δέσμευσή της» για προστασία των διπλωματικών αποστολών στο έδαφός της, την επομένη ημέρα της βίαιης επίθεσης με στόχο την ισραηλινή πρεσβεία, την ώρα που επέμεινε ότι η «νομοθεσία έκτακτης ανάγκης θα ισχύσει σε όλη την έκτασή της».

Τούτο προκύπτει από τις δηλώσεις (στη δημόσια τηλεόραση νωρίτερα σήμερα) του υπουργού των Πληροφοριών, Ουσάμα Χεϊκάλ, οι οποίες έγιναν στο τέλος σύσκεψης αξιωματούχων της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Εσάμ Σαράφ με τη στρατιωτική ανώτατη ηγεσία -μετά το μέσον Φεβρουαρίου, φέτος, «έχει αναλάβει τα ηνία» στη βορειο-αφρικανική χώρα.

Όπως τόνισε ο ανωτέρω κυβερνητικός αξιωματούχος «εφεξής, προκειμένου να διαφυλαχθεί η κρατική ασφάλεια, θα γίνει χρήση του δικαιώματος της νόμιμης άμυνας», παράλληλα δε «κι άλλων αναγκαίων μέτρων».

«Η συμπεριφορά κάποιων απειλεί το αιγυπτιακό κράτος, συνολικώς», υπογράμμισε ο ίδιος, σε μία έμμεση αλλά σαφή αναφορά στη βίαιη επίθεση την νύκτα της Παρασκευής με στόχο την ισραηλινή πρεσβεία.

Στη διάρκεια της χθεσινής νύκτας, διαδηλωτές, εξοπλισμένοι με σιδηρολοστούς, δρεπάνια, μεγάλα σκοινιά, αφού κατέστρεψαν έναν τοίχο κτισμένο για την προστασία της πρεσβείας του Ισραήλ, πέταξαν στο οδόστρωμα τη σημαία του Ισραήλ, μαζί με εκατοντάδες έγγραφα ταξινομημένα στο εσωτερικό της πρεσβείας, την ώρα που άλλοι διαδηλωτές καταμεσής της οδού εξέφραζαν τη χαρά τους για τα συμβαίνοντα.

Σύμφωνα με τη δημοσιογραφική έρευνα, στις ταραχές στο Κάιρο, που επακολούθησαν, «περίπου χίλιοι άνθρωποι τραυματίστηκαν, ανάμεσά στους οποίους οι 300 είναι αστυνομικοί».