Ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό ανακοίνωσε σήμερα πως έχει κάθε λόγο να πιστεύει ότι ο καναδός όμηρος Ρόμπερτ Χολ εκτελέσθηκε από τους φιλιππινέζους εξτρεμιστές της οργάνωσης Αμπού Σαγιάφ.
«Με βαθιά λύπη όλα με οδηγούν να πιστέψω ότι ένας καναδός πολίτης, ο Ρόμπερτ Χολ, που κρατείται όμηρος στης Φιλιππίνες, σκοτώθηκε από τους απαγωγείς του», δήλωσε ο Τζάστιν Τριντό.
Είναι ο δεύτερος καναδός όμηρος που σκοτώνεται από την Αμπού Σαγιάφ, μετά τον αποκεφαλισμό στις 25 Απριλίου του Τζον Ρίντσντελ. Οι δύο Καναδοι είχαν απαχθεί μαζί με τον Νορβηγό Κγιάρταν Σέκινγκσταντ και την φιλιππινέζα σύντροφο του Ρόμπερτ Χολ στο τουριστικό νησί Σαμάλ, σε απόσταση εκατοντάδων χιλιομέτρων από τις περιοχές όπου δρα η Αμπου Σαγιάφ.
Ο Καναδάς βρίσκεται σε στενή επαφή με τη φιλιππινέζικη κυβέρνηση «για να επιβεβαιώσει τον θάνατο του Ρόμπερτ Χολ, όλα μας κάνουν να πιστεύουμε ότι οι πληροφορίες που έχουμε είναι δυστυχώς σωστές», δήλωσε εκφράζοντας τη λύπη του ο καναδός πρωθυπουργός.
«Ο Καναδάς θεωρεί την τρομοκρατική οργάνωση που τον συνέλαβε όμηρο πλήρως υπεύθυνη για τον παράλογο αυτόν φόνο που διαπράχθηκε εν ψυχρώ», πρόσθεσε ο Τζάστιν Τριντό.
Η οργάνωση Αμπού Σαγιάφ, πολλοί αρχηγοί της οποίας έχουν δηλώσει πίστη στην οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, είχε ζητήσει στα μέσα Μαΐου λύτρα 600 εκατ. πέσος (11,4 εκατ. ευρώ) θέτοντας τελεσίγραφο τεσσάρων εβδομάδων. Η απαίτηση αυτή είχε διατυπωθεί από τους ομήρους Ρόμπερτ Χολ και Κγιάρταν Σέκινγκσταντ σ’ ένα βίντεο που τους έδειχνε με πορτοκαλί στολές μέσα σε ζουγκλα, περικυκλωμένους από κουκουλοφόρους και ένοπλους άνδρες.
Μετά τον αποκεφαλισμό του Τζον Ρίντσντελ, ο καναδός πρωθυπουργός είχε διαβεβαιώσει πως δεν θα πληρωθούν ποτέ λύτρα για την απελευθέρωση ομήρων.
«Η κυβέρνηση του Καναδά δεν θα καταβάλλει και δεν μπορεί να καταβάλλει λύτρα σε αντάλλαγμα για ομήρους σε τρομοκρατικές οργανώσεις», διαβεβαίωσε και πάλι σήμερα ο Τριντό.
Η Αμπού Σαγιάφ τρομοκρατεί της νότιες Φιλιππίνες από τη δεκαετία του 1990 με επιθέσεις, απαγωγές και αποκεφαλισμούς. Έχει εξειδικευτεί σε απαγωγές για λύτρα και αναλυτές εκτιμούν πως δεν πρόκειται για ένα «ιδεολογικό» κίνημα, αλλά έχει στόχο τα χρήματα.