Οι μούμιες είναι πραγματικά εντυπωσιακές, καθώς ενσαρκώνουν όλο το μυστήριο και την περιέργεια για τους άγνωστους πολιτισμούς του παρελθόντος και τα ιδιαίτερα χρονικά τους.
Η ανθρωπότητα συνεχίσει να μαγεύεται με τα ταριχευμένα πτώματα, καθώς πλουτίζουν την ιστορική και αρχαιολογική μας γνώση για το παρελθόν, αν και συχνά πυκνά κρύβουν ανατρεπτικά δεδομένα μέσα στις σαρκοφάγους τους.
Κι αν η ίδια η μούμια αποτελεί από μόνη της αξιοσημείωτη ανακάλυψη, φανταστείτε τι γίνεται όταν κρύβει στα σπλάχνα της αυτά…
Ο Τουταγχαμών και η στύση του(!)
Το αγόρι που έγινε φαραώ στα δέκα του χρόνια δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις, καθώς η μούμια του παραμένει ένα από τα σπουδαιότερα κειμήλια του αρχαίου αιγυπτιακού πολιτισμού. Αυτό που δεν ξέρουν οι περισσότεροι βέβαια κρύβεται κάτω από τη μέση του, καθώς το ταριχευμένο πτώμα βρέθηκε με στύση!
Πολλές ακόμα ανωμαλίες εντοπίστηκαν στη φαραωνική λάρνακα, αφού η καρδιά του έλειπε και όλη η σαρκοφάγος ήταν γεμάτη με ένα μαύρο υγρό. Εδώ όμως θα μιλήσουμε για το διαχρονικότερο μυστήριο της μούμιας που δεν είναι άλλο από τη στύση της. Ξεκάθαρα, ο φαραώ δεν πέθανε σε κατάσταση στύσης και ήταν οι ταριχευτές του αυτοί που του χάρισαν την ανόρθωση του γεννητικού του οργάνου, τοποθετώντας το σε γωνία 90 μοιρών.
Σύμφωνα με τους αιγυπτιολόγους του Αμερικανικού Πανεπιστημίου του Καΐρου, η ηθελημένη στύση του Τουταγχαμών ενδέχεται να έχει θρησκευτική λειτουργία, καθώς ήθελαν πιθανότατα να τον κάνουν να μοιάζει με τον θεό Όσιρι, τον αφέντη του Κάτω Κόσμου, οι αναγεννητικές ιδιότητες του οποίου συμβολίζονταν στην Αίγυπτο με τον ορθωμένο φαλλό…
Ο καρκίνος του προστάτη που σκότωσε τον αιγύπτιο φαραώ
Χάρη στις υψηλής ευκρίνειας ακτινογραφίες, η επιστήμη κομίζει σήμερα νέες γνώσεις για τις ασθένειες που έπλητταν τους αρχαίους πολιτισμούς. Κι έτσι προσφάτως ανακαλύφθηκε ένα περιστατικό καρκίνου του προστάτη σε μια αιγυπτιακή μούμια 2.250 χρονών. Ο πανάρχαιος καρκίνος είναι η παλιότερη υπόθεση τέτοιου καρκίνου στην Αίγυπτο, αν και μόλις η δεύτερη παλιότερη του κόσμου, καθώς η 2.700 ετών μούμια βασιλιά της Σκυθίας παραμένει η αρχαιότερη περίπτωση της φονικής νόσου.
Η ερευνητική ομάδα αποκάλυψε όγκους σε πολλά σημεία του σώματος της μούμιας. Ο μεταστατικός καρκίνος στέρησε τη ζωή στον αιγύπτιο φαραώ, αναγκάζοντάς τον σε πρόωρη αποδήμηση εις κύριον σε ηλικία 51-60 ετών.
Η αναπάντεχη ανακάλυψη ήταν άλλη μια τραγική επιβεβαίωση της υπόθεσης ότι ο καρκίνος δεν είναι καινούρια ιστορία, όπως πιστεύαμε μέχρι πρόσφατα, αλλά μάστιζε την ανθρωπότητα ήδη από την αρχαιότητα…
Το αρσενικό που έπληττε τους πολιτισμούς της Χιλής
Για χιλιάδες χρόνια, οι αρχαίες φυλές της βόρειας Χιλής εκτίθεντο σε υψηλά επίπεδα αρσενικού. Αυτή ήταν η κατάληξη της έρευνας του Πανεπιστημίου της Χιλής έπειτα από μελέτη σε τρίχες μαλλιών από 45 μούμιες των Άνδεων που ανακαλύφθηκαν στην έρημο Ατακάμα.
Το αρσενικό είναι άοσμο, άχρωμο και άγευστο δηλητήριο που υπάρχει σε νερό πηγών και ποτάμια και δυστυχώς για τους πολιτισμούς της περιοχής, υπάρχει σε αφθονία στα νερά των ακτών της ερήμου Ατακάμα. Η χρόνια έκθεση στην ουσία καταλήγει σε δερματικές παθήσεις, νευρολογικά προβλήματα, καρκίνο και θάνατο τελικά.
Οι ερευνητές βρήκαν ότι οι μούμιες υπέφεραν από δηλητηρίαση αρσενικού, το οποίο πρέπει να μάστισε τις αρχαίες φυλές της περιοχής παίζοντας τον δικό του ρόλο στη ζωή της ευρύτερης περιοχής…
Πόσο παλιός είναι ο καρκίνος του παχέος εντέρου;
Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι η τρίτη κοινότερη μορφή νεοπλασίας και προκαλείται κυρίως από τα ανθυγιεινά πρότυπα του σήμερα, όπως η καθιστική ζωή, η υπερβολική κατανάλωση έτοιμων φαγητών και άλλα πολλά που συνδέονται με τη μοντέρνα καθημερινότητα. Οι ειδικοί καλούσαν μάλιστα μέχρι πρόσφατα να υιοθετήσουμε τα υγιεινότερα πρότυπα ζωής του παρελθόντος, αν και στο φως των αρχαιολογικών ευρημάτων όλα άλλαξαν.
Έρευνα που έγινε σε φυσικά διατηρημένες μούμιες του 17ου και 18ου αιώνα που ανακαλύφθηκαν σε σφραγισμένες κατακόμβες δομινικανής εκκλησίας της ουγγρικής πόλης Βακ απέδειξε ότι ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι πολύ παλιά ιστορία. Άρα μπορεί να μην έχει καν σχέση με τον ανθυγιεινό τρόπο ζωής του παρόντος και εκεί στρέφεται τώρα η ιατρική σκέψη…
Εργαλείο αφαίρεσης εγκεφάλου ξεχασμένο σε μούμια
Πριν από 3.500 χιλιάδες χρόνια, η αιγυπτιακή τέχνη της ταρίχευσης άλλαξε σημαντικά, καθώς πια οι ταριχευτές αφαιρούσαν τον εγκέφαλο της μούμιας πριν από το βαλσάμωμά της. Για να το κάνουν βέβαια αυτό, οι ειδικοί της ταρίχευσης σκάρωσαν νέα εργαλεία, αν και κάποιοι ξεχασιάρηδες τα άφηναν μέσα στα κεφάλια των νεκρών!
Ήταν το 2008 όταν κροάτες αιγυπτιολόγοι σκάναραν με απεικονιστικές τεχνικές μια θηλυκή μούμια 2.400 ετών και βρήκαν ένα τέτοιο εργαλείο καρφωμένο στο βρεγματικό της οστό! Ήταν μόλις η δεύτερη φορά που εντοπίστηκε κάτι τέτοιο μέσα σε μούμια.
Το εργαλείο είχε μήκος 7 εκατοστών, αν και οι ειδικοί υποθέτουν ότι πρέπει να ήταν απλώς η «μύτη» του μαραφετιού για την αφαίρεση του εγκεφάλου, το οποίο πρέπει να έσπασε κατά τη μακάβρια διαδικασία και να ξέμεινε έτσι μέσα στον εγκέφαλο. Και καθώς η ανάσυρσή του θα ήταν δύσκολη και κοπιαστική, ο αιγύπτιος ταριχευτής αποφάσισε να το αφήσει μέσα, μιας και ποιος θα το μάθαινε μωρέ;