Προβληματισμένος είναι ο πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί καθώς σημερινή δημοσκόπηση που είδε το φως της δημοσιότητας δείχνει ότι ο Φρανσουά Ολάντ είναι ο μόνος Σοσιαλιστής, ο οποίος θα μπορούσε να επικρατήσει του γάλλου προέδρου κατά τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών.

Η δημοσκόπηση της εταιρίας Harris Interactive, η οποία διεξήχθη για λογαριασμό της εφημερίδας «Le Parisien», έδειξε ότι ο Ολάντ θα εξασφάλιζε το 28% της ψήφου, ενώ ο Σαρκοζί το 23,5%, και η αντίπαλός του, υποψήφια των Σοσιαλιστών Μαρτίν Ομπρί σχεδόν το ίδιο ποσοστό με τον σημερινό πρόεδρο και συγκεκριμένα 24%.

Η Σεγκολέν Ρουαγιάλ, αντίπαλος του Σαρκοζί στις εκλογές του 2007, εμφανίζεται στη δημοσκόπηση να ηττάται στις επόμενες εκλογές εξασφαλίζοντας μόλις το 15% της ψήφου.

Η δημοσκόπηση, η οποία διεξήχθη σε δείγμα 888 ψηφοφόρων κατά το διάστημα 31 Αυγούστου με 5 Σεπτεμβρίου, ακολουθεί τη συνάντηση που είχαν οι υποψήφιοι του Σοσιαλιστικού κόμματος στο συνέδριό τους στο τέλος του περασμένου μήνα για να εξασφαλίσουν την απαραίτητη στήριξη προτού οι ψηφοφόροι επιλέξουν τον υποψήφιο της προτίμησής τους τον Οκτώβριο.

Ο Ολάντ, ο οποίος δεν κατείχε ποτέ υπουργικό αξίωμα, προηγείται στις δημοσκοπήσεις έναντι της Ομπρί από τότε που ο επικρατέστερος υποψήφιος Ντομινίκ Στρος Καν αποσύρθηκε από την κούρσα ύστερα από τις κατηγορίες που διατυπώθηκαν εις βάρος του για απόπειρα βιασμού. Η υπόθεση στη συνέχεια κατέρρευσε.

Σύμφωνα με προηγούμενες δημοσκοπήσεις, τόσο ο Ολάντ, όσο και η Ομπρί θα επικρατούσαν του Σαρκοζί στις εκλογές. Ο νυν πρόεδρος δίνει μάχη για την αύξηση της δημοτικότητάς του με τους ψηφοφόρους να δηλώνουν απογοητευμένοι.

Ωστόσο, μια δημοσκόπηση που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, εμφανίζει τη δημοτικότητα του Σαρκοζί να βρίσκεται στο 37% στις αρχές Σεπτεμβρίου, το υψηλότερο ποσοστό του τελευταίου χρόνου, με το 72% των ερωτηθέντων να απαντούν ότι ο γάλλος πρόεδρος υπερασπίζεται με επιτυχία τα συμφέροντα της χώρας στο εξωτερικό.