Χιλιάδες πολίτες και συνδικαλιστές αναμένεται να λάβουν μέρος στην πορεία στο κέντρο της Μαδρίτης σήμερα το απόγευμα για να διαμαρτυρηθούν για τις μεταρρυθμίσεις που προώθησε η κυβέρνηση με στόχο τη μείωση του ελλείμματος και του χρέους της Ισπανίας, τονίζοντας ότι θέτουν σε κίνδυνο τις κοινωνικές δαπάνες, ενώ κυβερνήσεις σε όλη την ΕΕ εφαρμόζουν σκληρά πακέτα λιτότητας με στόχο να καθησυχαστούν οι αγορές για την κρίση χρέους της ευρωζώνης.
Στην κινητοποίηση αναμένεται να λάβουν μέρος μέλη του κινήματος των «Αγανακτισμένων» (Indignados), η οποία θα ξεκινήσει στην Πλάθα Θιμπέλες και θα καταλήξει στην Πουέρτα δελ Σολ, όπου μέλη του νεολαιίστικου κινήματος είχαν στήσει καταυλισμό για σχεδόν ένα μήνα νωρίτερα εφέτος καταγγέλλοντας το πολιτικό και οικονομικό σύστημα της Ισπανίας.
Η ανεργία μεταξύ των νέων στην Ισπανία ξεπερνά το 40%, ενώ ένας στους πέντε από τα μέλη του ενεργού εργατικού δυναμικού δεν έχει απασχόληση.
Στη σημερινή πορεία κάλεσαν δύο από τις μεγαλύτερες συνδικαλιστικές οργανώσεις της Ισπανίας, η CCOO και η UGT, την ίδια ημέρα που εργαζόμενοι προχώρησαν σε απεργιακή κινητοποίηση στην Ιταλία εναντίον του κυβερνητικού πακέτου μέτρων λιτότητας το οποίο συζητείται σήμερα το απόγευμα στην ιταλική Γερουσία.
Η σημερινή διαδήλωση ακολουθεί αυτές που διοργάνωσαν οι «αγανακτισμένοι» την περασμένη εβδομάδα, μια ημέρα πριν τεθεί σε ψηφοφορία στην άνω βουλή το νομοθέτημα που εισάγει στο Σύνταγμα συγκεκριμένα όρια όσον αφορά τα ελλείμματα και το εξωτερικό χρέος, τόσο για την κεντρική κυβέρνηση όσο και για τις αυτονομίες (περιφέρειες).
Το νομοθέτημα αναμένεται να υπερψηφιστεί, όπως και στη βουλή την περασμένη εβδομάδα, αφού τόσο το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE) όσο και το Λαϊκό Κόμμα (PP) της αξιωματικής αντιπολίτευσης τάσσονται υπέρ της θέσπισης του λεγόμενου ‘χρυσού κανόνα’.
Η κοινή θέση των δύο κομμάτων για το θέμα είναι κάτι αρκετά σπάνιο στην ισπανική πολιτική σκηνή και υιοθετήθηκε σε μια προσπάθεια να καθησυχαστούν οι χρηματαγορές δείχνοντας πως η Μαδρίτη είναι αξιόπιστη σε ό,τι αφορά τη διαχείριση του χρέους. Η Ενωμένη Αριστερά, βασκικά και καταλανικά μειονοτικά κόμματα αντιτάχθηκαν στο νομοθέτημα.
Το κύριο επιχείρημα των πολέμιων του πακέτου μέτρων είναι ότι παραβιάζει τη συμφωνία, η οποία είχε συναφθεί στη Βουλή όταν η Ισπανία επέστρεψε στη δημοκρατία, και ζητούν να διοργανωθεί Δημοψήφισμα για την–μόλις δεύτερη–τροποποίηση του Συντάγματος αφότου αποκαταστάθηκε η δημοκρατία το 1978, τρία χρόνια μετά το θάνατο του δικτάτορα Φρανθίσκο Φράνκο.
Ο πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Ροδρίγκεθ Θαπατέρο πρότεινε τη θέσπιση του «χρυσού κανόνα» στο Σύνταγμα μετά τη γαλλογερμανική σύνοδο κορυφής, στην οποία είχε ειπωθεί ότι αποτελεί ένα μέτρο που οι χώρες της ευρωζώνης οφείλουν να υιοθετήσουν για να καθησυχάσουν τις χρηματαγορές.
Τον περασμένο μήνα, τα spread, η διαφορά απόδοσης των ισπανικών 10ετών κρατικών ομολόγων από τα γερμανικά, έφθασαν στα επίπεδα που ανάγκασαν την Ελλάδα και την Ιρλανδία να προσφύγουν στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας (ΕΜΧΣ) και τα επιτόκια υποχώρησαν μόνο έπειτα από μια παρατεταμένη εκστρατεία αγοράς ισπανικών ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Το έλλειμμα της οποίας προβάλλεται ως ένας από τους λόγους που η Ισπανία ενδέχεται να αναγκαστεί να ζητήσει ευρωπαϊκό δανεισμό. Η Μαδρίτη πάντως δεσμεύεται να μειώσει το έλλειμμά της, που είναι από τα πιο υψηλά στην ευρωζώνη (11,1% το 2009), σε 6% του ΑΕΠ της εφέτος και στο 3% ως το 2013. Οι διαδηλώσεις δεν μοιάζουν να επηρεάζουν την κυβέρνηση σε ό,τι αφορά την προώθηση των μέτρων λιτότητας.
Η υπουργός Οικονομίας Ελένα Σαλγάδο δήλωσε σήμερα ότι η Ισπανία δεν βρέθηκε «καμιά στιγμή» κοντά στο να αναγκαστεί να ζητήσει «διάσωση της οικονομίας της από την ΕΚΤ, την ΕΕ και το ΔΝΤ