Ο Λευκός Οίκος υπερασπίστηκε χθες την πολιτική των απελάσεων παράτυπων μεταναστών την οποία εφαρμόζει, μετά τις διαμαρτυρίες των υποψηφίων για το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος και στελεχών των Δημοκρατικών στο Κογκρέσο για τις επιχειρήσεις εναντίον κυρίως οικογενειών από χώρες της Κεντρικής Αμερικής—επιχειρήσεις που χαρακτήρισαν απάνθρωπες.
Το πρακτορείο ειδήσεων Reuters μετέδωσε προχθές Πέμπτη ότι ανώτερα στελέχη των υπηρεσιών που είναι συναρμόδιες για τη μετανάστευση σχεδιάζουν να εξαπολύσουν μια σειρά εφόδων τον Μάιο και τον Ιούνιο με στόχο να συλληφθούν και να απελαθούν εκατοντάδες μητέρες και παιδιά από την Κεντρική Αμερική που εισήλθαν στις ΗΠΑ παράτυπα.
Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ παραδέχθηκε ότι οι επιχειρήσεις απέλασης συνάδουν με την πολιτική της κυβέρνησης του Μπαράκ Ομπάμα, η οποία επικεντρώνεται στον επαναπατρισμό προσώπων που έχουν παραβιάσει τον νόμο και μεταναστών που πέρασαν παράτυπα τα σύνορα των ΗΠΑ μετά την 1η Ιανουαρίου 2014.
Ο Έρνεστ ανέφερε πως «κανένας δεν απελαύνεται εάν βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία εξέτασης αιτημάτων για τη χορήγηση ασύλου» ή δικαιούνται αρωγή.
Ωστόσο ο ίδιος τόνισε πως εάν αυτές οι επιχειρήσεις «συμβάλουν να αποθαρρυνθούν κάποιοι άνθρωποι που εξετάζουν το ενδεχόμενο να κάνουν αυτό το ταξίδι, αυτό θα ήταν καλό».
Το 2014, ένας μεγάλος αριθμός ασυνόδευτων ανηλίκων, που έφυγαν για να σωθούν από τη βία στην Ονδούρα, το Ελ Σαλβαδόρ και τη Γουατεμάλα, έφθασε στις ΗΠΑ, εντείνοντας τον ήδη πολωμένο δημόσιο διάλογο για το πώς πρέπει η Ουάσινγκτον να χειριστεί τους 11 εκατομμύρια μετανάστες χωρίς άδεια παραμονής που υπολογίζεται ότι ζουν στις ΗΠΑ.
Οι νέες έφοδοι αποτελούν αντίδραση στη νέα μαζική έλευση γυναικών που ταξιδεύουν μαζί με τα παιδιά τους κι εισέρχονται παράτυπα στη χώρα, σύμφωνα με αξιωματούχους.
Τον Ιανουάριο, στελέχη της υπηρεσίας μετανάστευσης είχαν συλλάβει 121 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά, σε εφόδους που έκαναν σε τρεις πολιτείες. Οι υποψήφιοι για το χρίσμα των Δημοκρατικών ενόψει των προεδρικών εκλογών της 8ης Νοεμβρίου επέκριναν τις επιχειρήσεις αυτές.
Προχθές Πέμπτη η Χίλαρι Κλίντον επανήλθε στο ζήτημα. «Είμαι εναντίον των εφόδων μεγάλης κλίμακας, που χωρίζουν οικογένειες και σπέρνουν τον φόβο στις κοινότητές μας», δήλωσε.
Αλλά και ο γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς επανέλαβε ότι αντιτίθεται στις «οδυνηρές και απάνθρωπες συλλήψεις και απελάσεις οικογενειών» που προσπαθούν να σωθούν από τη βία στις πατρίδες τους.
Στο Κογκρέσο, ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Δημοκρατικών στη Γερουσία Χάρι Ριντ από την πλευρά του κάλεσε τον Ομπάμα να αναθεωρήσει τα σχέδια της κυβέρνησής του για τις απελάσεις κι αντ’ αυτών να επικεντρωθεί στην αντιμετώπιση του προβλήματος της αστάθειας στα κράτη της Κεντρικής Αμερικής.
Ο βουλευτής Λουίς Γκουτιέρες (Δημοκρατικός, Ιλινόι), ο οποίος επικρίνει την πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση Ομπάμα σε ό,τι αφορά τις απελάσεις μεταναστών, εκτίμησε πως ο Λευκός Οίκος διαρρέει πληροφορίες περί έναρξης μιας εκστρατείας μαζικών απελάσεων για να φοβίσει επίδοξους μετανάστες στις ΗΠΑ.
«Την τελευταία φορά που το είχαν κάνει αυτό, πολύς κόσμος τηλεφωνούσε στο γραφείο μου (…) προκαλείται πανικός, δημιουργείται φόβος, είναι φρικτό», είπε ο Γκουτιέρες στους δημοσιογράφους.
«Σταματήστε να μιλάτε για αυτούς ως εάν να επρόκειτο για παράνομους μετανάστες. Είναι άνθρωποι που χρειάζονται άσυλο», πρόσθεσε ο ίδιος.