Στα άκρα ωθούνται οι σχέσεις του προέδρου της ιταλικής βουλής Τζανφράνκο Φίνι με τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι, με τον πρώτο να θέτει θέμα «πολιτικής σκοπιμότητας» αναφερόμενος στις δικαστικές περιπέτειες του Ιταλού πρωθυπουργού.
Μιλώντας σε εκδήλωση που διοργάνωσε η κεντροδεξιά παράταξη στη Νάπολη, ο κ. Φίνι υπογράμμισε: «πρέπει να αναρωτηθούμε αν όσοι εμπλέκονται σε δικαστικές έρευνες, είναι σωστό να συνεχίσουν να κατέχουν πολιτικές θέσεις. Είναι ένα θέμα πολιτικής σκοπιμότητας».

Ο πρόεδρος της βουλής έθεσε και πάλι το θέμα της διαφάνειας και πρόσθεσε ότι «όποιος αναφέρεται στη σημασία της ηθικής παραμέτρου στην πολιτική δράση, δεν μπορεί και δεν πρέπει να απειλείται με διαγραφή από το κόμμα».

Οι παρατηρητές, υπογραμμίζουν ότι οι νέες αυτές δηλώσεις, έχουν ως κύριο παραλήπτη τον «Καβαλιέρε» και τους στενότερους συνεργάτες του. Ο πρόεδρος της ιταλικής βουλής, είναι συνιδρυτής, μαζί με τον Μπερλουσκόνι, του κόμματος «Λαός της Ελευθερίας». Εδώ και ένα χρόνο, όμως, η απόσταση μεταξύ των δυο αυξάνεται διαρκώς, με τον Τζανφράνκο Φίνι να ζητά περισσότερη εσωκομματική δημοκρατία, να περιορισθεί η δύναμη της Λέγκας του Βορρά στην κυβέρνηση, να δοθούν περισσότερα δικαιώματα στους μετανάστες και στα ομοφυλόφιλα ζευγάρια.

Με τις δηλώσεις του στη Νάπολη ο κ. Φίνι, περί «πολιτικής και ποινικά μητρώα», έστειλε ένα σαφές μήνυμα στον μεγιστάνα-πρωθυπουργό, ο οποίος, ως γνωστόν, έχει «παγώσει» τις δικαστικές του υποθέσεις, χάρη σε ειδικό νόμο που εγκρίθηκε από το κοινοβούλιο.