Η κατάσταση στο Κόσοβο παραμένει τεταμένη και απρόβλεπτη, προειδοποίησε ο εκτελών χρέη της πολιτικής αποστολής του οργανισμού στο Κόσοβο (UNMIK) Φαρίντ Ζαρίφ κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το θέμα.

Η κρίση ξέσπασε στο τέλος Ιουλίου, όταν ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας του Κόσοβου κατευθύνθηκαν σε δύο συνοριακές διαβάσεις στο βόρειο τμήμα, στα διοικητικά σύνορα με τη Σερβία προς εφαρμογή της απαγόρευσης στην εισαγωγή προϊόντων από το Βελιγράδι. Ο σερβικός πληθυσμός, που αποτελεί πλειοψηφία στην περιοχή και αναγνωρίζει μόνο τη σερβική κυβέρνηση, είχε στήσει οδοφράγματα, σημειώθηκαν συμπλοκές και ένας αστυνομικός έχασε τη ζωή του από πυρά όπλου.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ επέρριψε ευθύνες τόσο στη Σερβία όσο και στο Κόσοβο για την επιδείνωση των μεταξύ τους σχέσεων και κάλεσε και τις δύο πλευρές να συνεχίσουν το διάλογο και να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας Βουκ Γέρεμιτς καταδίκασε την επιχείρηση ένοπλων δυνάμεων του Κοσόβου σε δήμους που κατοικούνται από Σέρβους που παραμένουν πιστοί στο Βελιγράδι και κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας να στείλει σαφές μήνυμα ότι οι μονομερείς δράσεις δεν είναι αποδεκτές και ότι είναι ασύμβατες με τις προσπάθειες εξεύρεσης αμοιβαία αποδεκτής λύσης.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Κοσόβου Ενβέρ Χοτζάι ανέφερε ότι τα γεγονότα του Ιουλίου στο βόρειο Κόσοβο ήταν «η μεγαλύτερη πρόκληση στα Βαλκάνια τα τελευταία χρόνια» και πρόσθεσε ότι «Σέρβοι εξτρεμιστές άνοιξαν πυρ εναντίον των μελών της αστυνομίας του Κοσόβου και των αστυνομικών της Eulex», κατηγορώντας το Βελιγράδι ότι χρηματοδοτεί τους εξτρεμιστές.

Η εκπρόσωπος των ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εκτίμησε ότι το Κόσοβο «ως ανεξάρτητη και κυρίαρχη χώρα έχει δικαίωμα να ενισχύσει το κράτος του νόμου σε ολόκληρη την περιοχή συμπεριλαμβανομένου του βόρειου τμήματος».

Ο εκπρόσωπος της Γαλλίας εκτίμησε ότι οι εντάσεις στο βόρειο Κόσοβο αποκλιμακώθηκαν, αλλά πρόσθεσε ότι «τα επεισόδια αποδεικνύουν ότι πρέπει να μείνουμε σε επαγρύπνηση».

Ο πρέσβης της Γερμανίας εκτίμησε ότι η κατάσταση ασφάλειας στο Κόσοβο είναι ήρεμη και εξέφρασε λύπη για την αύξηση μικρής έκτασης επεισοδίων, που πλήττουν τις μειονότητες και για το πρόβλημα του οργανωμένου εγκλήματος.

Ο εκπρόσωπος της Ρωσίας εξέφρασε απογοήτευση, επειδή λόγω των διαφορετικών απόψεων των κρατών-μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν υιοθετήθηκε το ρωσικό προσχέδιο προεδρικής ανακοίνωσης, με την οποία οι δύο πλευρές καλούνταν να μην προβαίνουν στη χρήση βίας.

Ο πρέσβης της Κίνας επανέλαβε ότι το ψήφισμα 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ πρέπει να είναι το πλαίσιο επίλυσης των προβλημάτων στο Κόσοβο, εκτίμησε ότι στο βόρειο Κόσοβο η κατάσταση είναι ιδιαίτερα σύνθετη και εξέφρασε ανησυχία για τις πρόσφατες εντάσεις στο βόρειο τμήμα.

Η Ινδία, που προεδρεύει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, αυτό το μήνα εξέφρασε λύπη, επειδή δεν υιοθετήθηκε το ανακοινωθέν που πρότεινε η Ρωσία και ο εκπρόσωπός της εξέφρασε ανησυχία για τα επεισόδια στο βόρειο Κόσοβο και την αντίθεσή του σε οποιαδήποτε μονομερή δράση.