Στην απόρριψη της προσπάθειας της κυβέρνησης της Κένυας να σταματήσει την έρευνα που διεξάγει σχετικά με την μετεκλογική βία στη χώρα, προχώρησε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) με το επιχείρημα ότι το Ναϊρόμπι απέτυχε να πείσει ότι διεξάγει επαρκείς έρευνες εγχωρίως σε βάρος έξι υπόπτων.

Έξι ισχυροί Κενυάτες, περιλαμβανομένων εξεχόντων πολιτικών και επιχειρηματιών, είχαν κατονομαστεί από το ΔΠΔ ως ύποπτοι για τη βία που είχε ξεσπάσει μετά τις αμφισβητηθείσες εκλογές του 2007. Στα επεισόδια εκείνα είχαν σκοτωθεί 1.300 άνθρωποι, ενώ σχεδόν μισό εκατομμύριο πολίτες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Η κυβέρνηση της Κένυας είχε ασκήσει ένσταση στην διαδικασία στο ΔΠΔ με το επιχείρημα ότι η κατάρτιση νέου Συντάγματος και άλλες μεταρρυθμίσεις άνοιξαν τον δρόμο ώστε να γίνουν δίκες εντός της χώρας.

Όμως ο Ντάνιελ Ντέιβιντ Εντάντα Ενσερέκο, ο εφέτης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, αντέτεινε σήμερα ότι η κυβέρνηση της Κένυας απέτυχε να αποδείξει ότι διεξάγει πράγματι έρευνες σε βάρος των έξι υπόπτων για τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που τους αποδίδονται.

Η έρευνα του ΔΠΔ ίσως έχει τεράστιες πολιτικές και οικονομικές συνέπειες για την Κένυα εν όψει των εκλογών της επόμενης χρονιάς.

Δύο από τους υπόπτους -ο Ουίλιαμ Ρούτο, πρώην υπουργός Παιδείας, ο Ουχούρου Κενιάτα, σημερινός υπουργός Οικονομικών- θέλουν να διεκδικήσουν την προεδρία το 2012.

Δημοσκοπήσεις καταδεικνύουν ότι η πλειοψηφία των Κενυατών θα προτιμούσε η έρευνα να διεξαχθεί από το ΔΠΔ για την μετεκλογική βία και όχι από τις κενυατικές αρχές.