Οι αρχές διέκοψαν σήμερα την λειτουργία του διυλιστηρίου Εσμεράλδας για προληπτικούς λόγους μετά το σεισμό στο Εκουαδόρ δήλωσε στο Ρόιτερς ο Πέδρο Μεριθάλντε, επικεφαλής της κρατικής εταιρείας πετρελαίου Petroecuador.

Η διακοπή λειτουργίας του διυλιστηρίου, δυνατότητας παραγωγής 110.000 βαρελιών την ημέρα, δεν έχει επηρεάσει την παραγωγή αργού στο μικρότερο αυτό μέλος του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ), σύμφωνα με άλλους κρατικούς αξιωματούχους του πετρελαϊκού τομέα.

Τουλάχιστον 28 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στα ανοιχτά των ακτών του Εκουαδόρ από τα 7,8 Ρίχτερ, που έπληξαν το δυτικό τμήμα της χώρας, ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος Χόρχε Γκλας και πρόσθεσε ότι οι αρχές κήρυξαν τη χώρα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Ο σεισμός είχε επίκεντρο την περιοχή Κίτο, λίγο έξω από τις ακτές, και το εστιακό βάθος ήταν 19 χιλιόμετρα, σύμφωνα με το USGS.

Το Κέντρο Έγκαιρης Προειδοποίησης για Τσουνάμι στον Ειρηνικό Ωκεανό ανέφερε πως σεισμικά κύματα ύψους από 30 εκατοστά ως 1 μέτρο είναι πιθανό να πλήξουν τμήματα των ακτών του Ισημερινού. Οι αρχές του γειτονικού Περού εξέδωσαν προειδοποίηση για το βόρειο τμήμα της χώρας μετά τον σεισμό.