Με κατηγορηματικό τρόπο και χαρακτηρίζοντας τες ως «εσφαλμένες και παραπλανητικές», διαψεύδει τις φήμες για επικείμενο κλείσιμο, από την αυστριακή πλευρά, του περάσματος Μπρένερ, στα αυστροϊταλικά σύνορα, ο ομοσπονδιακός πρόεδρος της Αυστρίας Χάιντς Φίσερ.

Παρά την προσφυγική κρίση, η διακίνηση προσώπων και προϊόντων πρέπει να διασφαλίζεται σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές αρχές, τονίζει ο αυστριακός πρόεδρος, σε επιστολή του που, όπως μεταδίδει το Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΡΑ), δημοσιεύεται σήμερα στην ιταλική εφημερίδα «Λα Ρεπούμπλικα».

Ωστόσο, όπως διευκρινίζει ο πρόεδρος Χάιντς Φίσερ, εξαιτίας της έλλειψης μίας «αποτελεσματικής προστασίας των ευρωπαϊκών εξωτερικών συνόρων», η Αυστρία είναι αναγκασμένη να λάβει πρόσθετα μέτρα για να εμποδίσει την είσοδο ενός απεριόριστου αριθμού προσώπων από μη ευρωπαϊκές χώρες, των οποίων είναι άγνωστη η ταυτότητα.

Ύποπτοι, οι οποίοι θέλουν να εισέλθουν παράνομα ή χωρίς τα απαραίτητα έγγραφα, θα μπορούσαν με αυτό τον τρόπο να αναγνωριστούν, ενώ η ελεύθερη διακίνηση προσώπων και προϊόντων θα παραμείνει εγγυημένη, διαβεβαιώνει στην επιστολή του ο αυστριακός πρόεδρος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «η Αυστρία θα συνεχίσει να συγκαταλέγεται μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών, οι οποίες αναλογικά με τον πληθυσμό τους αποτελούν ένα παράδειγμα για την υποδοχή προσφύγων».

Ο αυστριακός πρόεδρος επισημαίνει πως είναι σίγουρο ότι τα προβλήματα στο πέρασμα Μπρένερ θα μειώνονται ολοένα και περισσότερο, όσο πιο αποτελεσματική θα είναι η προστασία των ευρωπαϊκών εξωτερικών συνόρων, στην οποία, όπως συμπληρώνει, «μπορεί να συμβάλει και η Ιταλία, ανάλογα με τις δυνατότητές της, και με τον τρόπο αυτό μπορούμε μαζί να εκπληρώσουμε τις ευρωπαϊκές αρχές».

Παρά την εξαιρετικά μεγάλη διακριτικότητά του, δεν είναι η πρώτη φορά που ο Χάιντς Φίσερ παρεμβαίνει στην αμφιλεγόμενη στάση της αυστριακής κυβέρνησης συνασπισμού Σοσιαλδημοκρατών και συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος στην προσφυγική κρίση, όπως συνέβη, μεταξύ άλλων, με την έκφραση από την πλευρά του “έκπληξης” για τη μη πρόσκληση από αυστριακής πλευράς, της Ελλάδας στην πρόσφατη Διάσκεψη της Βιέννης για τα Δυτικά Βαλκάνια, η οποία είχε συγκληθεί εξωθεσμικά από τους Αυστριακούς υπουργούς Εσωτερικών Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ και Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς. «Σε ό,τι αφορά τη σύνθεση των συμμετεχόντων, έμεινα έκπληκτος που δεν ήταν ανάμεσά τους η Ελλάδα, κάτι που το επισήμανα», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ο αυστριακός πρόεδρος, υπονοώντας πως την επισήμανση για την απουσία της Ελλάδας είχε κάνει ο ίδιος νωρίτερα, κατά τη συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο στη Βιέννη, στην οποία είχε συγκαλέσει έκτακτα την ηγεσία και μέλη της αυστριακής κυβέρνησης, προφανώς για αυτό τον λόγο.

Ο ίδιος είχε αποφύγει να σχολιάσει εκτιμήσεις αναλυτών στη Βιέννη, πως η συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο δεν ήταν τίποτε άλλο παρά «παρέμβαση» του στη «χαοτική» πολιτική της αυστριακής κυβέρνησης στο προσφυγικό, με κορύφωμα τη Διάσκεψη για τα Δυτικά Βαλκάνια, που έχει προκαλέσει τις έντονες διαμαρτυρίες της Ελλάδας (σ.σ. η οποία, μεταξύ άλλων, έχει ανακαλέσει από τότε στην Αθήνα την Ελληνίδα πρέσβη στην Αυστρία) και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.