Το ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσε και αυτό, μετά τον πρόεδρο της ένωσης δημοσιογράφων της περιοχής της Ρώμης Μπρούνο Τούτσι, την πληροφορία που μετέδωσαν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης ότι τέσσερις Ιταλοί δημοσιογράφοι απήχθησαν σήμερα στη Λιβύη.

Οι τέσσερις δημοσιογράφοι μετέβαιναν οδικώς από τη Ζαουίγια, η οποία βρίσκεται σε απόσταση 40 χιλιομέτρων από τη λιβυκή πρωτεύουσα, προς την Τρίπολη, όταν μια ομάδα των δυνάμεων που είναι πιστές στον Μουάμαρ Καντάφι σταμάτησε το όχημα στο οποίο επέβαιναν και σκότωσε τον οδηγό τους, διευκρίνισε ο Τούτσι, τις δηλώσεις του οποίου επικαλείται το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Ansa.

Οι τέσσερις Ιταλοί μεταφέρθηκαν στη συνέχεια σε σπίτι όπου στον έναν από αυτούς, το δημοσιογράφο της καθολικής εφημερίδας Avvenire Κλαούντιο Μονίτσι, επετράπη να τηλεφωνήσει στην εφημερίδα του για να πει ότι και οι τέσσερις είναι καλά και να διηγηθεί τί συνέβη, προσέθεσε ο Τούτσι.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι άλλοι δύο δημοσιογράφοι που απήχθησαν είναι απεσταλμένοι της εφημερίδας Corriere della Sera και ο τρίτος γράφει για την εφημερίδα La Stampa.

Ο Τούτσι διευκρίνισε επίσης ότι μεταξύ των τεσσάρων απαχθέντων δημοσιογράφων βρίσκεται μία γυναίκα, η Ελιζαμπέτα Ροζασπίνα, η οποία γράφει για την Corriere della Sera.

«Γνωρίζουμε ότι οι δημοσιογράφοι είναι καλά γιατί ένας από αυτούς τηλεφώνησε στον διευθυντή του και του διηγήθηκε την ιστορία», διευκρίνισε παράλληλα η υπηρεσία Τύπου του ιταλικού υπουργείου Εξωτερικών.

Το υπουργείο ανακοίνωσε επίσης ότι έχει ήδη κινητοποιηθεί ο πυρήνας αντιμετώπισης κρίσεων που συνέρχεται για την αντιμετώπιση καταστάσεων αυτού του είδους και διευκρίνισε ότι η απαγωγή των δημοσιογράφων έγινε το πρωί.

Επίσης σημείωσε ότι το πιθανότερο είναι πίσω από την απαγωγή αυτή να βρίσκονται δυνάμεις πιστές στον Καντάφι, διευκρινίζοντας ότι «η ζώνη μεταξύ της Ζαουίγια και της Τρίπολης ελέγχεται μόνον εν μέρει από τους αντικαθεστωτικούς».

Η απαγωγή αυτή έγινε παραμονή της επίσκεψης στην Ιταλία του Μαχμούντ Τζιμπρίλ, δεύτερου στην ιεραρχία του Μεταβατικού Εθνικού Συμβουλίου, το οποίο είναι το πολιτικό όργανο των Λίβυων αντικαθεστωτικών. Ο Τζιμπρίλ αναμένεται να συναντήσει αύριο στο Μιλάνο τον Ιταλό πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι.