Η αυστριακή κυβέρνηση έχει κάνει λίγα σε ευρωπαϊκό επίπεδο για το προσφυγικό και ο υπουργός Εξωτερικών, Σεμπάστιαν Κουρτς κατέβαλε προσπάθειες κυρίως για να κλείσει η Διαδρομή των Βαλκανίων και ως εκ τούτου είναι «συνυπεύθυνος για τις τρομακτικές συνθήκες στους ελληνικούς προσφυγικούς καταυλισμούς», καταγγέλλει η αρχηγός του κόμματος των Πράσινων της αυστριακής αντιπολίτευσης, Εύα Γκλαβίσνιγκ, σε σημερινή συνέντευξή της στην αυστριακή εφημερίδα «Ντερ Στάνταρντ».
Προσθέτει δε, πως ο υπουργός Εξωτερικών μαζί με την υπουργό Εσωτερικών Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ (σ.σ.: η οποία, όπως και ο ίδιος, προέρχεται από το συγκυβερνών -με τους Σοσιαλδημοκράτες- συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα) συγκαταλέγονταν πάντα στους σκληροπυρηνικούς στην Ευρώπη.
Η Εύα Γκλαβίσνιγκ, συνεχίζοντας σε άλλο σημείο την κριτική της εναντίον του Σ. Κουρτς τονίζει πως σε σχέση με τη φωτογραφία του νεκρού μικρού πρόσφυγα, είναι «πρωτοφανής σε κυνισμό» η φράση του υπουργού Εξωτερικών ότι «θα χρειαστεί να υπάρξουν δυσάρεστες εικόνες για να αποθαρρυνθούν οι πρόσφυγες» (σ.σ.: να έλθουν στην Ευρώπη).
Κριτική ασκεί η αρχηγός των Πράσινων και στον Αυστριακό καγκελάριο και αρχηγό των Σοσιαλδημοκρατών, Βέρνερ Φάιμαν, ο οποίος, όπως σημειώνει, μπορεί να υποστήριζε για κάποιο χρονικό διάστημα την ευρωπαϊκή λύση στο προσφυγικό, «όμως στο μεταξύ έχει γονατίσει και έχει κάνει μία ανατριχιαστική στροφή 180 μοιρών, συμβάλλοντας μοιραία με τον τρόπο αυτό στο να μετακινηθεί πολύ μακριά η ευρωπαϊκή λύση, κάτι που αποτελεί βαριά πολιτική αποτυχία και οφείλεται σε λαϊκιστικά κίνητρα».
Καλούμενη να σχολιάσει το γεγονός πως αυτή τη στιγμή έρχονται στην Αυστρία σαφώς λιγότεροι πρόσφυγες από πέρυσι, επισημαίνει πως αυτό γίνεται με τίμημα τον εγκλωβισμό προσφύγων στην Ελλάδα και την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Σε άλλο σημείο της συνέντευξής της, η κ. Γκλαβίσνιγκ διευκρινίζει πως φυσικά και δεν μπορούν μόνον τρεις χώρες στην Ευρώπη (σ.σ.: Αυστρία, Γερμανία, Σουηδία) να υποδεχθούν όλους εκείνους οι οποίοι ζητούν άσυλο και ως εκ τούτου η μοναδική λύση είναι μία κοινή ευρωπαϊκή διαδικασία χορήγησης ασύλου με δεσμευτικές ποσοστώσεις για όλες τις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Τονίζει επίσης πως μία κυβέρνηση των Πράσινων θα είχε δραστηριοποιηθεί πολύ νωρίτερα για μία νέα ευρωπαϊκή πολιτική ασύλου, υποστηρίζοντας ευφυείς προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ένα σύστημα κινήτρων, ενώ οι Ευρωπαίοι Πράσινοι είναι, όπως σημειώνει, η μόνη πολιτική οικογένεια που έχει επεξεργαστεί ένα κοινό σχέδιο, το οποίο προβλέπει πως κάθε χώρα θα λαμβάνει ετησίως 6.000 ευρώ για κάθε πρόσφυγα που θα δέχεται στη βάση της ποσόστωσης που έχει συμφωνηθεί.
Κατά την άποψή της, απαιτείται σκληρή δουλειά για την εφαρμογή μιας τέτοιας συμφωνίας, όμως μεμονωμένες ενέργειες σε εθνικό επίπεδο δεν μπορούν να λύσουν το πρόβλημα, καθώς οι πρόσφυγες θα έρχονται με διακινητές από άλλες διαδρομές.
Σύμφωνα με την αρχηγό των Αυστριακών Πράσινων, μία θέση εργασίας και η εκμάθηση της γερμανικής γλώσσας στην οποία όλοι θα έχουν πρόσβαση, είναι οι καλύτερες προϋποθέσεις για την ενσωμάτωση των προσφύγων, ενώ εκείνο που σε καμία περίπτωση δεν χρειάζεται κανένας είναι η υποδαύλιση μίσους, ο διχασμός και η συσχέτιση του προσφυγικού ζητήματος με την τρομοκρατία.
Όπως παρατηρεί στη συνέντευξή της στην «Ντερ Στάνταρντ», η Αυστρία έχει κάνει πάρα πολλά στο προσφυγικό, αλλά η συμβολή της κυβέρνησης υπήρξε περιορισμένη, και η ίδια εκφράζει ευγνωμοσύνη, για παράδειγμα, στη συνετή αστυνομία, στους δήμους που προσέφεραν καταλύματα και στις ανθρωπιστικές οργανώσεις χωρίς τις οποίες το υπουργείο Εσωτερικών δεν θα ήταν σε θέση να αντεπεξέλθει στην κατάσταση και για το λόγο αυτό είναι απαράδεκτο που αυτό αρνείται τώρα να καταβάλει τα έξοδα για τις παρασχεθείσες υπηρεσίες.
Τέλος, η Εύα Γκλαβίσνιγκ θεωρεί πως η αυστριακή κυβέρνηση θα μπορούσε να κάνει ακόμη πολύ περισσότερα σε όλα τα επίπεδα, ωστόσο, όπως επισημαίνει, τα δύο συγκυβερνώντα κόμματα, Σοσιαλδημοκρατικό και Λαϊκό, προτιμούν τώρα να συμβαδίζουν με δεξιούς λαϊκιστές, όπως ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Ορμπάν.