Το PMDB, το μεγάλο κεντρώο κόμμα της Βραζιλίας, κυβερνητικός εταίρος – κλειδί της κυβερνώσας αριστεράς, έδωσε στον εαυτό του ένα περιθώριο 30 ημερών για να αποφασίσει εάν θα διακόψει ή όχι τις σχέσεις του με την πρόεδρο Ντίλμα Ρουσέφ, η οποία απειλείται με διαδικασία καθαίρεσης από το κοινοβούλιο.
«Η κυβέρνηση έλαβε κακές αποφάσεις. Βυθίζεται και το PMDB δεν μπορεί να βυθιστεί μαζί της. Πήραμε μία προθεσμία 30 ημερών για να βρούμε την καλύτερη λύση», δήλωσε ο Οσμαρ Τέρα, βουλευτής του Κόμματος του Δημοκρατικού Κινήματος της Βραζιλίας κατά τη διάρκεια του εθνικού συνεδρίου του κόμματος σήμερα στην Μπραζίλια.
Σε μία ατμόσφαιρα εχθρική απέναντι στην πρόεδρο της Βραζιλίας, που βρίσκεται αντιμέτωπη με σοβαρή πολιτική κρίση, οι βουλευτές του κόμματος ψήφισαν απόφαση που απαγορεύει στα μέλη του PMDB να αναλάβουν νέα υπουργεία κατά τη διάρκεια αυτής της 30ήμερης προθεσμίας, τη στιγμή που το κόμμα επρόκειτο να αναλάβει την επόμενη εβδομάδα το υπουργείο Πολιτικής Αεροπορίας. Το κεντρώο κόμμα έχει επτά υπουργικούς θώκους στην κυβέρνηση Ρουσέφ.
Οι σύνεδροι αναμένεται ότι θα επανεκλέξουν στην ηγεσία του κόμματος τον απερχόμενο πρόεδρο Μισέλ Τέμερ, αντιπρόεδρο της Βραζιλίας, ο οποίος θα εκαλείτο να αναλάβει την προεδρία μέχρι τις επόμενες εκλογές το 2018 σε περίπτωση καθαίρεσης της Ντίλμα Ρουσέφ.
Η διαδικασία καθαίρεσης της προέδρου ξεκίνησε τον Δεκέμβριο στο κοινοβούλιο κατόπιν πρωτοβουλίας της αντιπολίτευσης. Στη συνέχεια διακόπηκε από το Ανώτατο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο, αλλά αναμένεται να συνεχισθεί σύντομα, μόλις η ανώτατη δικαστική αρχή της χώρας ορίσει τελεσιδίκως τους κανόνες της διαδικασίας αυτής, την ερχόμενη Τετάρτη.
Το συνέδριο του PMDB διεξάγεται την παραμονή των διαδηλώσεων που οργανώνονται από την αντιπολίτευση σε ολόκληρη τη χώρα με αίτημα την αποχώρηση «της διεφθαρμένης κυβέρνησης» της Ντίλμα Ρουσέφ.
Η αντιπολίτευση εκμεταλλεύεται τις πρόσφατες δικαστικές περιπέτειες του πρώην προέδρου Λούλα και μέντορα της Ντίλμα Ρουσέφ και ελπίζει σε μία μαζική συμμετοχή στις αυριανές διαδηλώσεις ώστε να πεισθούν και οι διστακτικοί βουλευτές να ψηφίσουν υπέρ της καθαίρεσής της.