Τουλάχιστον 13.200 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μέσα στο 2010 σε περισσότερες από 11.500 τρομοκρατικές επιθέσεις σε 72 χώρες, σύμφωνα με την ετήσια έκθεσης του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την τρομοκρατία.

Περισσότερες από τις μισές επιθέσεις σημειώθηκαν στη Μέση Ανατολή και τη Νότια Ασία, όπου χάθηκαν και οι περισσότερες ζωές.

«Η Αλ – Κάιντα παραμένει η κυρίαρχη τρομοκρατική απειλή εναντίον των ΗΠΑ, κυρίως χάρη στα δίκτυά της στο Πακιστάν, στην Υεμένη και στη Σομαλία», αναφέρει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Μολονότι η καρδιά της Αλ-Κάιντα στο Πακιστάν έχει εξασθενήσει, η οργάνωση διατηρεί την ικανότητά της να διεξάγει περιφερειακές και διασυνοριακές επιθέσεις», σύμφωνα με την έκθεση.

Η εξτρεμιστική οργάνωση παραμένει απειλητική κυρίως χάρη στη βοήθεια συμμάχων της στο Αφγανιστάν και το Πακιστάν, όπως το Κίνημα των Ταλιμπάν του Πακιστάν (TTP) και το δίκτυο Χακάνι.

Το TTP προσέφερε την υποστήριξή του στον Φαϊζάλ Σαχζάντ, ο οποίος το Μάιο του 2010 επιχείρησε να ανατινάξει παγιδευμένο αυτοκίνητο στην καρδιά της Νέας Υόρκης, στην Τάιμς Σκουέρ.

Η Αλ-Κάιντα βρίσκεται επίσης πίσω από την αποτυχημένη επίθεση ανατίναξης αεροπλάνου εν πτήσει προς Ντιτρόιτ στις 25 Δεκεμβρίου 2009 ενώ πολλά πακέτα-βόμβες βρέθηκαν σε αεροπλάνα μεταφοράς φορτίων τον Οκτώβριο του 2010.