Οι τυνησιακές δυνάμεις σκότωσαν 10 ισλαμιστές γύρω από την πόλη Μπεν Γκερντάν, στη νοτιοανατολική Τυνησία, κοντά στα σύνορα με τη Λιβύη, δύο ημέρες μετά την επίθεση των τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) τη Δευτέρα που είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 55 άνθρωποι.
Στις εφόδους του στρατού τη νύχτα της Τρίτης προς το πρωί της Τετάρτης σε περιοχές γύρω από την πόλη έχασε επίσης τη ζωή του ένας στρατιώτης. Δύο από τους ένοπλους ισλαμιστές σκοτώθηκαν αφού καταδιώχθηκαν και κρύφτηκαν σε μια οικοδομή, σύμφωνα με τα υπουργεία Άμυνας και Εσωτερικών της Τυνησίας.
Περίπου 50 ένοπλοι, φερόμενοι ως μέλη του ΙΚ, εξαπέλυσαν επίθεση εναντίον θέσεων του στρατού και της αστυνομίας στη Μπεν Γκερντάν τη Δευτέρα. Επρόκειτο για μια από τις πιο ευρείας έκτασης επιχειρήσεις των τζιχαντιστών στο έδαφος της χώρας. Ο στρατός ανακοίνωσε πως οι δυνάμεις του σκότωσαν 36 από τους δράστες, ενώ έχασαν επίσης τη ζωή τους 12 στρατιώτες και επτά πολίτες.
«Οι περισσότεροι από τους δράστες της επίθεσης ήταν Τυνήσιοι και στην πλειονότητά τους βρίσκονταν ήδη στην Μπεν Γκερντάν, εκτός από λίγους που παρεισέφρησαν από τη Λιβύη ή πιθανόν πέρασαν (τα σύνορα) από το μεθοριακό φυλάκιο του Ρας Ζντιρ» δήλωσε Τυνήσιος κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Ο Τυνήσιος πρωθυπουργός Χαμπίμπ Εσίντ κατηγορεί για τις επιθέσεις στην Μπεν Γκερντάν το ΙΚ, η ισχύς του οποίου πέραν των συνόρων με τη Λιβύη αυξάνεται, καθώς οι τζιχαντιστές εκμεταλλεύονται το χάος στη χώρα αυτή για να επεκτείνουν τα ερείσματά τους και να προσελκύσουν ξένους νεοσύλλεκτους.
Σύμφωνα με στελέχη των τυνησιακών υπηρεσιών ασφαλείας, Τυνήσιοι υπήκοοι καταλαμβάνουν πλέον όλο και πιο συχνά θέσεις στο ΙΚ στη Λιβύη, ενώ Τυνήσιοι τζιχαντιστές πάνε εκεί από το Ιράκ και από τη Συρία.
Μια αεροπορική επιδρομή των ΗΠΑ τον περασμένο μήνα στη Σαμπράτα, κοντά στα σύνορα της Λιβύης με την Τυνησία, είχε στόχο έναν Τυνήσιο, ηγετικό στέλεχος του ΙΚ. Πηγές στην Ουάσινγκτον σημείωσαν πως η επιδρομή, που είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν άλλοι τουλάχιστον 40 τζιχαντιστές, πιθανόν απέτρεψε μια σημαντική επίθεση του ΙΚ στο τυνησιακό έδαφος.
Μετά την εξέγερση εναντίον του πρώην προέδρου Ζιν ελ Αμπιντίν Μπεν Άλι το 2011, που σηματοδότησε την έναρξη της λεγόμενης Αραβικής Άνοιξης, οι διάδοχες τυνησιακές αρχές βρέθηκαν αντιμέτωπες με την ανάδυση ενός τζιχαντιστικού κινήματος, το οποίο θεωρείται υπεύθυνο για επιθέσεις οι οποίες στοίχισαν τη ζωή σε δεκάδες αστυνομικούς, στρατιώτες και ξένους τουρίστες. Μολαταύτα, η επίθεση στη Μπεν Γκερντάν χαρακτηρίστηκε από τις αρχές στην Τύνιδα χωρίς προηγούμενο—λόγω του εύρους της.