Φραστικά πυρά για το εμπόριο, τη διάσωση της βιομηχανίας αυτοκινήτων, αλλά και τη Wall Street αντάλλαξαν οι υποψήφιοι του Δημοκρατικού Κόμματος για το προεδρικό χρίσμα Χίλαρι Κλίντον και Μπέρνι Σάντερς κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής αντιπαράθεσης χθες στο Μίσιγκαν. Ο Σάντερς κατηγόρησε ευθέως την Κλίντον για την υποστήριξή της σε εμπορικές συμφωνίες που είχαν ως συνέπεια τη μείωση των θέσεων εργασίας στην αναφερόμενη πολιτεία.
Η τηλεμαχία πραγματοποιήθηκε στο Φλίντ του Μίσιγκαν, με τον Σάντερς να καταγγέλλει ότι η Κλίντον υποστήριξε «καταστροφικές πολιτικές» στο εμπόριο, με συνέπεια τη μεταφορά βιομηχανικών θέσεων εργασίας από πόλεις όπως, το Φλίντ και το Ντιτρόιτ, στο εξωτερικό.
Ωστόσο, η Κλίντον επέκρινε την αντίθεση του Σάντερς στην οικονομική διάσωση της αυτοκινητοβιομηχανίας το 2009, προσθέτοντας ότι ήταν ένα θέμα κομβικής σημασίας για την επιβίωση της πολιτείας που αποτελεί την έδρα της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας. Παράλληλα, τόνισε ότι σε αντίθετη περίπτωση, το Μίσιγκαν θα έχανε εκατομμύρια θέσεων εργασίας. Η οικονομική διάσωση της αυτοκινητοβιομηχανίας πέρασε από το αμερικανικό Κογκρέσο και έχει πιστωθεί θετικά στη διακυβέρνηση των Δημοκρατικών, για το ρόλο της, στη διάσωση της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας.
«Εάν όλοι ψήφιζαν με τον τρόπο που ψήφισε ο ίδιος, πιστεύω ότι η αυτοκινητοβιομηχανία θα είχε καταρρεύσει μαζί με 4 εκατ θέσεις εργασίας» τόνισε η Κλίντον απευθυνόμενη αυστηρά στον Σάντερς, ο οποίος προσπαθεί ν’ ανακόψει την προεκλογική πορεία της Κλίντον, μετά τα αποτελέσματα της Σούπερ Τρίτης. Παράλληλα, ο ίδιος, αμφισβήτησε την ειλικρίνεια της Κλίντον αναφορικά με την αλλαγή της θέσης της, να μην υποστηρίζει πλέον τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου για τον Ειρηνικό (TPP) με τη συμμετοχή 12 χωρών της περιοχής. Η Κλίντον «ανακάλυψε τώρα την ευθύτητα στο ζήτημα αυτό, αλλά είναι κάπως αργά» τόνισε καυστικά ο Σάντερς. «Ως υπουργός των Εξωτερικών των ΗΠΑ, η Κλίντον υποστήριξε την καθεμιά, από μια σειρά καταστροφικών συμφωνιών, τις οποίες κατάρτισαν οι εταιρικές κοινοπραξίες της χώρας» συνέχισε.
Παρά το γεγονός ότι οι δύο συνυποψήφιοι των Δημοκρατικών διέκοψαν πολλές φορές την ομαλή ροή της παρουσίασης των θέσεών τους, η συζήτησή τους κρίνεται ως ευγενική συγκρινόμενη με τις τηλεοπτικές αντιπαραθέσεις, αλλά και το φραστικό επίπεδο των λέξεων που χρησιμοποιούν οι Ρεπουμπλικάνοι. «Συγνώμη, μιλάω» είπε ο Σάντερς στην Κλίντον όταν εκείνη προσπάθησε να τον διακόψει. «Αν θέλεις να μιλήσεις, να πεις όλη την αλήθεια» του αντέτεινε η Κλίντον.
Ο Σάντερς επέμενε στην καταγγελία του, ότι η Κλίντον «είναι κοντά» στην Wall Street απαιτώντας τη δημοσιοποίηση της λίστας με τις πληρωμένες ομιλίες που έκανε η ίδια σε εταιρίες που δραστηριοποιούνται στο αμερικανικό Χρηματιστήριο. Η Κλίντον απάντησε ότι θα δημοσιοποιήσει τη λίστα, όταν όλοι οι υποψήφιοι, συμπεριλαμβανομένων και των υποψηφίων του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, πράξουν το ίδιο.
«Εγώ τη δημοσιοποιώ τώρα» είπε ο Σάντερς σηκώνοντας τα χέρια του. «Δεν υπάρχει τίποτα για μένα γιατί απλά δεν κάνω ομιλίες στη Wall Street» τόνισε.
Οι δύο υποψήφιοι των Δημοκρατικών τόνισαν ότι θα νικήσουν τον εκκεντρικό Νόναλντ Τραμπ, αν αναμετρηθούν μαζί του, στις προεδρικές εκλογές της 8ης Νοεμβρίου. «Νομίζω ότι ο φανατισμός, ο εγωισμός και η υπεροψία του Ντόναλντ Τραμπ δε θα γίνουν αποδεκτά από τους Αμερικανούς» είπε η Κλίντον. «Πρέπει να δώσουμε τέρμα στη διχόνοια» τόνισε.
Το Φλιντ επιλέχθηκε για τη χθεσινή τηλεμαχία των δύο υποψηφίων, εξαιτίας του σοβαρού προβλήματος που αντιμετωπίζει από τη μόλυνση του νερού του, με τους Κλίντον και Σάντερς να απαιτούν την άμεση διάθεση πολιτειακών, αλλά και ομοσπονδιακών οικονομικών κεφαλαίων προκειμένου ν΄αντιμετωπιστεί η σοβαρή κρίση που αντιμετωπίζει η πόλη, αλλά και να ξεκινήσουν τα έργα αποκατάστασης του προβλήματος. Οι δύο υποψήφιοι άσκησαν κριτική για τη στάση συνενοχής των τοπικών αξιωματούχων γύρω από το πρόβλημα αυτό, ενώ απαίτησαν την παραίτηση του Ρεπουμπλικάνου κυβερνήτη του Μίσιγκαν Ρικ Σνάιντερ. «Οι άνθρωποι πρέπει ν’ αναλαμβάνουν την ευθύνη των πράξεών τους, όπου κι αν οδηγεί αυτό» δήλωσε η Κλίντον, τονίζοντας ότι η διεξαγωγή έρευνας θ’ αποδείξει ποιοι σε πολιτειακό, αλλά και ομοσπονδιακό επίπεδο, έχουν ευθύνες για την κατάσταση. Η απόδοση ευθυνών θα είναι αποφασιστική» τόνισε.
«Αυτό που συμβαίνει είναι απίστευτο συμπλήρωσε ο Σάντερς αναφερόμενος στην κακή κατάσταση των υποδομών στις ΗΠΑ, δίνοντας έμφαση στο πλάνο του για τη διάθεση οικονομικών κεφαλαίων 1 τρισ. δολαρίων, προκειμένου να γίνει αντικατάσταση και αναβάθμιση των υποδομών δημόσιας χρήσης.
Η κρίση στο Φλιντ, μιας πόλης με πληθυσμό 100.000 κατοίκων στην πλειοψηφία τους Αφροαμερικάνοι, προκλήθηκε όταν ένας διαχειριστής καταστάσεων έκτακτης ανάγκης που διορίστηκε από τον κυβερνήτη Σνάιντερ, αποφάσισε ότι η υδροδότηση της πόλης θα γίνεται με το νερό του μολυσμένου ποταμού Φλιντ, προκειμένου να εξοικονομήσει χρήματα. Η αλλαγή αυτή είχε ως συνέπεια τη μόλυνση των παλιών σωλήνων του δικτύου της πόλης με οργανικά μέταλλα, προκαλώντας την έκθεση χιλιάδων κατοίκων και μικρών παιδιών σε υψηλά ποσοστά μολύβδου και τοξινών, που επιβάρυναν την υγεία τους.