Την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ένα πακέτο στήριξης της Ελλάδας με 700 εκατομμύρια ευρώ στο διάστημα 2016-2018 από τον κοινοτικό προϋπολογισμό ως ανθρωπιστική βοήθεια για τους πρόσφυγες, χαιρετίζει σε σημερινές δηλώσεις του ο Αυστριακός υπουργός Καγκελαρίας, Γιόζεφ Όστερμαγερ.
Ταυτόχρονα ο ίδιος υποστηρίζει την πρωτοβουλία του ομοσπονδιακού καγκελάριου της Αυστρίας και αρχηγού των Σοσιαλδημοκρατών, Βέρνερ Φάιμαν, για τη δημιουργία ενός Ταμείου, όπως συνέβη με τη διάσωση των τραπεζών, στο οποίο θα συμβάλει κάθε χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την κάλυψη των δαπανών που προκύπτουν για εκείνες τις χώρες που πλήττονται περισσότερο και οικονομικά από την προσφυγική κρίση.
Σύμφωνα με τον υπουργό Καγκελαρίας, η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι ένα σημαντικό και αναγκαίο μέτρο για τη στήριξη της Ελλάδας, ενώ με το Ταμείο, το οποίο προτείνει ο Αυστριακός καγκελάριος, μπορούν, σε ένα επόμενο βήμα, να υποστηριχθούν εκείνες οι χώρες οι οποίες δέχονται ιδιαίτερα πολλούς πρόσφυγες.
Όπως επισημαίνει στις δηλώσεις του ο κ. Όστερμαγερ, ο οποίος θεωρείται ως ο στενότερος συνεργάτης του Αυστριακού ομοσπονδιακού καγκελάριου, η προθυμία για τη διάσωση των τραπεζών ήταν μεγάλη και το ίδιο πρέπει να γίνει και με την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.
Σε σημερινή του συνέντευξη στην αυστριακή εφημερίδα «Κουρίρ», ο Αυστριακός καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν τάσσεται υπέρ της δημιουργίας ενός Ταμείου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τους πρόσφυγες στην Ευρώπη, παρόμοιο με εκείνο για τη διάσωση των τραπεζών, του οποίου οι πόροι, όπως σημειώνει, θα χρησιμοποιούνται για την προστασία των εξωτερικών συνόρων στην Ελλάδα και για την κάλυψη των δαπανών που προκύπτουν από την περίθαλψη των αιτούντων άσυλο.
Στην ίδια συνέντευξη ο καγκελάριος ζητά από τη Γερμανία να παραλαμβάνει πρόσφυγες απευθείας από την Ελλάδα και από τις γειτονικές χώρες της Συρίας, συμπληρώνοντας πως δεν επιτρέπεται η χώρα του να γίνει «προθάλαμος της Γερμανίας», κάτι για το οποίο αντιστέκεται σθεναρά.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η Γερμανία πρέπει να καθορίσει μία ημερήσια ποσόστωση και να εκδώσει έγγραφα διέλευσης για πρόσφυγες που βρίσκονται στην Ελλάδα, την Τουρκία ή την Ιορδανία, από τα οποία θα διαπιστώνεται ότι οι πρόσφυγες που φθάνουν μπορούν να εισέλθουν στη Γερμανία.
Δεν μπορεί να γίνεται περαιτέρω αποδεκτό ότι καθημερινά μετακινούνται πολλές χιλιάδες πρόσφυγες προς την Κεντρική Ευρώπη και από την άλλη πλευρά η Γερμανία να ανακοινώνει ότι «σήμερα αφήνει να εισέλθουν στη χώρα μόνον 1.000 ή 2.000», σημειώνει ο κ. Φάιμαν.