«Μπορούμε να πούμε ότι το μέλλον επέστρεψε στην Ιταλία», δήλωσε ο ιταλός πρωθυπουργός ο Ματέο Ρέντσι, σε δηλώσεις του προς ιταλικά και ξένα μέσα ενημέρωσης, επ’ ευκαιρία της συμπλήρωσης, σήμερα, δυο ετών από την συγκρότηση της κυβέρνησής του.
«Η Ευρώπη έχει φτάσει σε ουσιαστικό σταυροδρόμι: ή αλλάζει οικονομική πολιτική και προσέγγιση στο μεταναστευτικό ή κινδυνεύει να ακυρώσει την όλη τεράστια προσπάθεια οικοδόμησής της», πρόσθεσε ο Ιταλός πρωθυπουργός, σύμφωνα με τον οποίο «με την παρούσα μορφή της η Ευρώπη είναι αναποτελεσματική και για τον λόγο αυτό η Ρώμη εργάζεται για να πετύχει την ανοικοδόμηση του ευρωπαϊκού ιδεώδους».
Σε ότι αφορά το δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί τον Ιούνιο στην Μεγάλη Βρετανία, ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Ρώμης θέλησε να ευχηθεί «ότι καλύτερο στον Ντέιβιντ Κάμερον», εκφράζοντας την ελπίδα να κερδίσει το «ναι», για την παραμονή της χώρας στην ενωμένη Ευρώπη.
«Επαναλαμβάνω ότι στην Ευρώπη, δεν υπάρχει αλληλεγγύη χωρίς αμοιβαιότητα, η Ιταλία συνεχίζει να στηρίζει οικονομικά την Ένωση, αλλά πρέπει να υπάρχει ένα ισχυρό κοινοτικό ιδεώδες», πρόσθεσε ο ιταλός πρωθυπουργός εξηγώντας πως σε ότι αφορά τον οικονομικό προγραμματισμό και τις ενισχύσεις των διαφόρων χωρών για την περίοδο 2020-2026, όλα αυτά τα σημεία θα πρέπει να ληφθούν υπόψη.
Σε σχέση με το μεταναστευτικό, όπως αναφέρει ανταπόκριση του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, ο Ματέο Ρέντσι δήλωσε ότι «η Ευρώπη πρέπει να κάνει επενδύσεις στις χώρες προέλευσης των μεταναστών, αλλά όχι βέβαια εκεί που βρίσκονται σε εξέλιξη πόλεμοι» ενώ σχετικά με την συμφωνία που προβλέπει την παροχή τριών δισεκατομμυρίων ευρώ από την Ένωση προς την Τουρκία, την χαρακτήρισε «ορθή αλλά όχι καθοριστικής σημασίας».
Αναφερόμενος στην οικονομία της χώρας του, ο επικεφαλής της ιταλικής κεντροαριστεράς υπογράμμισε ότι «το ιταλικό δημόσιο έλλειμμα, το 2015, ήταν το χαμηλότερο των τελευταίων δέκα ετών, ενώ ο ρυθμός αύξησης του χρέους, παράλληλα, κατά την τελευταία τριετία είναι ο μικρότερος όλων των είκοσι οκτώ χωρών μελών».
«Λέμε όχι στην λιτότητα ως αυτοσκοπό, διότι σκοτώνει τον ασθενή. Δεν θέλουμε να παραβιάσουμε τους κανόνες, αλλά να κάνουμε χρήση των όσων προβλέπει η ευελιξία», κατέληξε ο Ρέντσι.