Με τη δημοτικότητά του ιάπωνα πρωθυπουργού Ναότο Καν συνεχώς να πέφτει, το Δημοκρατικό Κόμμα που κυβερνά στη χώρα σκοπεύει να κάνει εσωκομματικές εκλογές στις 28 Αυγούστου για να τον αντικαταστήσει, σύμφωνα με το κρατικό κανάλι ΝΗΚ. Πιθανότερος διεκδικητής της πρωθυπουργίας θεωρείται ο υπουργός Οικονομικών Γιοσιχίκο Νόντα.

Ο ισχυρός άνδρας της Ιαπωνίας, ο οποίος είχε αναλάβει την εξουσία το 2010, βρίσκεται στο επίκεντρο έντονης κριτικής για τον τρόπο που χειρίστηκε την πυρηνική κρίση της χώρας.

Ο Καν έχει δηλώσει πως θα παραδώσει τα ηνία του Δημοκρατικού Κόμματος στη νεότερη γενιά, αλλά δεν έχει διευκρινίσει πότε. Αυτό έχει απογοητεύσει πολλούς στο κόμμα που ελπίζουν ότι η αλλαγή ηγεσίας θα βοηθήσει να αυξηθεί η δημοτικότητα του κόμματος, που είναι πεσμένη στις δημοσκοπήσεις.

Ωστόσο, διεθνείς αναλυτές εκτιμούν ότι ο ορισμός συγκεκριμένης ημερομηνίας στις εσωκομματικές εκλογές αποτελεί έναν ακόμη τρόπο αύξησης της πίεσης στον ιάπωνα πρωθυπουργό.

Το Δημοκρατικό Κόμμα ήρθε στην εξουσία το 2009 εκμεταλλευόμενο ένα κύμα δυσαρέσκειας των ψηφοφόρων και τη δίψα για αλλαγή έπειτα από μισό αιώνα σχεδόν αδιάλειπτης κυριαρχίας του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος.