Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς θεωρεί ότι μια χερσαία επιχείρηση στρατευμάτων που έχουν τις βάσεις τους στην περιοχή και στρατευμάτων που θα έρθουν ενδεχομένως από άλλες αραβικές χώρες θα είναι «αποφασιστικής σημασίας» για την καταπολέμηση της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, σε συνέντευξή του στις εφημερίδες του γερμανικού ομίλου περιφερειακού Τύπου Funke που δημοσιεύεται σήμερα.
«Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Ιράκ και τη Συρία διεξάγονται σήμερα από έναν συνασπισμό πολλών χωρών, οι οποίες εκπαιδεύουν τις τοπικές δυνάμεις και τους παρέχουν συμβουλές. Η χερσαία επιχείρηση αυτών των τοπικών στρατευμάτων -και επίσης των στρατευμάτων ορισμένων αραβικών χωρών, αν θέλουν να το πράξουν- είναι αποφασιστικής σημασίας (στη μάχη εναντίον του ΙΚ), έστω και μόνο για να διατηρηθεί ο έλεγχος των περιοχών που έχουν ανακτηθεί», τόνισε ο Βαλς.
Ο Βαλς, που αναμένεται να μετάσχει σήμερα στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια, η οποία θα επικεντρωθεί στις προσπάθειες για επανάληψη της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Συρία, υπογράμμισε ταυτόχρονα ότι «κάθε χώρα είναι κυρίαρχη στις αποφάσεις της». Η Γαλλία, σε ό,τι την αφορά, δεν προτίθεται να στείλει χερσαίες δυνάμεις στην καταπολέμηση του ΙΚ, δήλωσε.
Η Σαουδική Αραβία ανέφερε πρόσφατα την ιδέα να στείλει χερσαία στρατεύματα στη Συρία, στο πλαίσιο του διεθνούς συνασπισμού κατά του ΙΚ. Η Ουάσινγκτον δια στόματος αξιωματούχων του Πενταγώνου δήλωσε ότι εξετάζει θετικά τη σαουδαραβική πρόταση.
Ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο οποίος επίσης βρίσκεται στο Μόναχο, προειδοποίησε ότι μια χερσαία επιχείρηση ξένων στρατευμάτων στη Συρία θα υπήρχε κίνδυνος να προκαλέσει το ξέσπασμα «ενός νέου παγκοσμίου πολέμου».
«Οι χερσαίες επιχειρήσεις οδηγούν γενικά στο να γίνει ένας πόλεμος μόνιμος», προειδοποίησε στην εφημερίδα Handelsblatt ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι «όλες οι πλευρές πρέπει να υποχρεωθούν να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μάλλον, παρά να προκαλέσουν έναν νέο παγκόσμιο πόλεμο».
Οι ΗΠΑ και η Ρωσία συμφώνησαν τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα στο Μόναχο για «παύση των εχθροπραξιών» στη Συρία μέσα σε μια εβδομάδα, εκτός από τις επιχειρήσεις κατά του ΙΚ, προκειμένου να επαναληφθεί η ειρηνευτική διαδικασία και να σταματήσει η έξοδος των αμάχων από τη χώρα.