Τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θέλει να προωθήσει ο δήμαρχος του Ναγκασάκι Τομιχίζα Τάουε, όπως υποστήριξε με την ευκαιρία της επετείου της ρίψης της αμερικανικής ατομικής βόμβας στις 9 Αυγούστου του 1945.

Σε ομιλία του στη διάρκεια τελετής που πραγματοποιήθηκε κοντά στο σημείο που έπεσε η ατομική βόμβα στο τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ο Τομιχίζα Τάουε, τόνισε ότι η Ιαπωνία πρέπει να αναπτύξει εναλλακτικές μορφές ενέργειας, πιο ασφαλείς, όπως η ηλιακή, η αιολική και η ενέργεια από τη βιομάζα, μετά την πυρηνική καταστροφή στη Φουκουσίμα.

«Τον Μάρτιο ζήσαμε το δυστύχημα στο Φουκουσίμα Νταΐτσι. Ως έθνος που έχει γνωρίσει την πυρηνική έκρηξη πρέπει να συνεχίσουμε να απαιτούμε να μην υπάρχουν πλέον «χιμπακούσα»,» τόνισε ο δήμαρχος χρησιμοποιώντας τη λέξη με την οποία χαρακτηρίζονται τα θύματα της πυρηνικής ακτινοβολίας.

«Δεν έχει σημασία πόσος χρόνος θα χρειαστεί, όμως είναι απαραίτητο να προωθήσουμε την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη θέση της πυρηνικής για να δημιουργήσουμε μια κοινωνία με ασφαλή ενεργειακή βάση» τόνισε ο δήμαρχος.

Την τελετή παρακολούθησαν εκπρόσωποι 44 χωρών και για πρώτη φορά φέτος οι ΗΠΑ έστειλαν  στο Ναγκασάκι ανώτερο διπλωμάτη. Πέρσι στην αντίστοιχη τελετή τις ΗΠΑ εκπροσώπησε ο πρεσβευτής τους στην Ιαπωνία.