Η Ευρώπη χρειάζεται από την Τουρκία να μειώσει δραματικά, μέσα σε διάστημα λίγων εβδομάδων, τον αριθμό των μεταναστών που φθάνουν στην Ελλάδα, διαφορετικά θα αυξηθούν οι πιέσεις για κλείσιμο συνόρων και φράκτες, προειδοποίησε σήμερα ο κορυφαίος αξιωματούχος της ΕΕ που είναι αρμόδιος για τις σχέσεις με την Άγκυρα.
Απογοητευμένος από το γεγονός ότι πρόσφυγες συνεχίζουν να συρρέουν στην Ελλάδα παρά τη συμφωνία της 29ης Νοεμβρίου ανάμεσα στην Άγκυρα και τις Βρυξέλλες για την επιβράδυνση των ροών, ο ευρωπαίος επίτροπος Γιοχάνες Χαν δήλωσε πως η Τουρκία πρέπει να επιδείξει αποτελέσματα έως τη σύνοδο κορυφής των ηγετών της ΕΕ στις 18 και 19 Φεβρουαρίου.
«Αυτό το σχέδιο δράσης είχε συμφωνηθεί πριν από περισσότερο από δύο μήνες και εξακολουθούμε να μην βλέπουμε σημαντική μείωση στον αριθμό των μεταναστών», δήλωσε στο Ρόιτερς ο Χαν, επίτροπος της ΕΕ αρμόδιος για τη διεύρυνση, μετά τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στο Άμστερνταμ, στην οποία συμμετείχε και ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
«Η Τουρκία θα μπορούσε να κάνει περισσότερα, δεν έχω αμφιβολία», δήλωσε ο Χαν, προσθέτοντας πως η ανάγκη της Άγκυρας να στείλει δυνάμεις για να μειώσει τη βία στη νοτιοανατολική Τουρκία “δεν αποτελεί δικαιολογία” για να μην ελέγχει τη δυτική ακτή της και να μην συνεργάζεται με την Ελλάδα.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ετοιμάζεται να δημοσιοποιήσει την Τετάρτη μια έκθεση σχετικά με την πρόοδο που σημειώνει η Τουρκία όσον αφορά την εφαρμογή της συμφωνίας για τους μετανάστες. Η έκθεση της Επιτροπής αναμένεται ότι θα είναι επικριτική.
«Χρειαζόμαστε αποτελέσματα πριν από τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ για να δείξουμε στους ηγέτες ότι αυτό δουλεύει», δήλωσε ο Χαν. «Ανησυχώ ότι δεν υπάρχει αρκετός χρόνος».
Ερωτηθείς σχετικά με το κόστος μιας αποτυχίας της συμφωνίας με την Τουρκία, ο Χαν δήλωσε: «Κάτι τέτοιο θα αύξανε την πίεση για να βρεθούν άλλες λύσεις», αναφερόμενος στους συνοριακούς φράκτες που αντιβαίνουν στους κανόνες της ΕΕ περί της ελευθερίας των πολιτών της να διασχίζουν τα εσωτερικά σύνορά της για να ζήσουν και να εργασθούν.
Ο Χαν τόνισε πως, αν υψωθούν τέτοιοι φράκτες, το μόνο που θα γίνει θα είναι να δημιουργηθεί ένα «ντόμινο», με πολλές χώρες να κλείνουν τα σύνορά τους θέτοντας έτσι σε κίνδυνο τη ζώνη Σένγκεν για την ελεύθερη κυκλοφορία των πολιτών.