Η κρίση που αντιμετωπίζει η BP ως εταιρεία λόγω της πετρελαιοκηλίδας στον Κόλπο του Μεξικού δεν είναι μία απλή εταιρική κρίση. Στην πραγματικότητα και όσο το πρόβλημα επιδεινώνεται ή αν μη τι άλλο δε σταματάει να χειροτερεύει απειλεί μία ολόκληρη οικονομική υπερδύναμη, την ίδια τη Βρετανία και την ήδη διαταραγμένη οικονομία της.
Τέτοια κρίση δεν έχει ξαναγίνει. Πριν από 12 εβδομάδες η πολυεθνική πετρελαϊκή εταιρεία κατείχε την τέταρτη θέση στη λίστα των ισχυρότερων επιχειρήσεων του κόσμου, σύμφωνα με το Fortune, με τον ισολογισμό της να αναφέρει πωλήσεις 246 δισ. δολαρίων (195 δισ. ευρώ), με χρηματιστηριακή αξία 190 δισ. δολαρίων και μετά φόρων κέρδη που άγγιζαν τα 17 δισ. δολάρια.
Μέχρι πριν από 12 εβδομάδες, τα ασφαλιστικά ταμεία ανά τον κόσμο θεωρούσαν την BP ως ένα ασφαλές καταφύγιο. Πολλοί πίστευαν ότι η εταιρεία θα μπορούσε να ξεπεράσει την όποια κρίση.
Όμως με 60.000 βαρέλια διαρροή ημερησίως εδώ και τρεις μήνες, τα πράγματα έχουν αλλάξει δραματικά. Κάποιοι εκτιμούν ότι το κόστος της πετρελαιοκηλίδας θα φτάσει τελικά τα 60 δισ. δολάρια, οπότε ακόμη και η χρεοκοπία δεν φαντάζει πλέον απίθανη.
Καταστροφή για τη Βρετανία
Ήδη οι ζημιές της BP αποτελούν ένα ισχυρό πλήγμα στη βρετανική οικονομία, μία ενδεχόμενη όμως κατάρρευση ή ακόμη και το ξεπούλημα των περιουσιακών της στοιχείων αποτελεί συνώνυμο της καταστροφής.
Σε αυτό το ενδεχόμενο πρέπει να λάβουμε υπ’όψιν τη συγκυρία, η οποία είναι η χειρότερη δυνατή. Ο νέος πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον, ανακοίνωσε πριν από λίγες ημέρες σημαντικές περικοπές δαπανών σε μία προσπάθεια να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας.
Για να αντιληφθεί κανείς το μέγεθος του προβλήματος και του ενδιαφέροντος της κυβέρνησης, αρκεί να γνωρίζει ότι ο πρωθυπουργός έχει ήδη συστήσει μία ειδική επιτροπή εμπειρογνωμόνων, η οποία επεξεργάζεται σχέδιο εξόδου από την κρίση, σχέδιο διαχείρισης κινδύνου κτλ. Μαζί με αυτά μελετώνται οι συνέπειες ενδεχόμενης κατάρρευσης, χρεοκοπίας, ακόμη και μερικής κρατικοποίησης της πετρελαϊκής εταιρείας.
Οι 10.000 θέσεις εργασίας Βρετανών πολιτών δεν είναι το μόνο που απασχολεί το κυβερνητικό επιτελείο. Η BP πληρώνει περίπου 7 δισ. ευρώ ετησίως σε φόρους προς το βρετανικό δημόσιο. Επίσης κατέχει ένα πολύ σημαντικό ποσοστό της ενεργειακής υποδομής της χώρας.
Ακόμη πιο δυσοίωνο είναι το γεγονός ότι ένα σημαντικό ποσοστό των Βρετανών συνταξιούχων εξαρτώνται από την ευημερία της BP. Είτε άμεσα είτε μέσω των ασφαλιστικών τους ταμείων, όλοι οι Βρετανοί κατέχουν ένα μικρό κομμάτι της BP.
Τα βρετανικά ασφαλιστικά ταμεία έχουν ήδη πληγεί. Ο δήμαρχος του Λονδίνου χαρακτήρισε την υπόθεση ως μία «εθνική κρίση».
Προς το παρόν δεν είναι σαφές το αν τελικά θα κληθούν να πληρώσουν μέρος της καταστροφής οι Βρετανοί φορολογούμενοι ή αν τελικά η BP θα διασωθεί λόγω των υψηλών αποθεματικών που διαθέτει.
Όμως, ένα άλλο βασικό θέμα είναι η κακή της πλέον φήμη. Οι Αμερικανοί δε θέλουν να ακούν για την εταιρεία που ευθύνεται για μία τόσο μεγάλη οικολογική καταστροφή στον τόπο τους.
Η BP αγνόησε σειρά μέτρων ασφαλείας, άργησε να αντιδράσει όταν δημιουργήθηκε το πρόβλημα και φαίνεται εντελώς ασυνεπής στις συνεχείς υποσχέσεις της ότι θα καταφέρει να διακόψει οριστικά τη διαρροή.
Το τίμημα της καταστροφής θα είναι πολύ υψηλό. Οι άλλες πετρελαϊκές περιμένουν να αγοράσουν κομμάτια της BP σε τιμή ευκαιρίας. Κάποιοι θεωρούν πολύ πιθανό το σενάριο η εταιρεία να χρειαστεί να κλείσει τα γραφεία της στις ΗΠΑ ή ακόμη και να αναγκαστεί η βρετανική κυβέρνηση να την κρατικοποιήσει μερικώς. Εξ άλλου, το κόστος κάθε ημέρας διαρροής είναι 100 εκατ. δολάρια!
Το μόνο θετικό στοιχείο είναι ότι πολλοί ειδικοί θεωρούν ότι η βρετανική πετρελαϊκή μπορεί να ξεπεράσει την κρίση, κάτι που βέβαια όλοι εύχονται διαφορετικά θα κινδυνεύσουν ακόμη και οι συντάξεις των Βρετανών.
Πηγή: εφημερίδα Αποκαλύψεις