Το προσωπικό ενός κολεγίου των Βρυξελλών όπου φοιτούσε ένας από τους δράστες των επιθέσεων της 13ης Νοεμβρίου στο Παρίσι είχε διακρίνει ενδείξεις ριζοσπαστικοποίησης του σπουδαστή, όμως η αστυνομία δεν ενημερώθηκε ποτέ για αυτά τα ανησυχητικά σημάδια, υποστηρίζουν σήμερα πολλά βελγικά μέσα ενημέρωσης.
Ο Μπιλάλ Χάφντι, 20 ετών, ο οποίος ανατινάχθηκε έξω από το Σταντ ντε Φρανς το βράδυ της 13ης Νοεμβρίου, φοιτούσε στο κολέγιο Ανεσένς-Φουνκ των Βρυξελλών μέχρι τον περασμένο Φεβρουάριο, όταν διέκοψε τις σπουδές του για να πάει στη Συρία, γράφουν οι εφημερίδες De Morgen και Het Laaste Nieuws.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Belga, οι καθηγητές του Χάφντι ανησυχούσαν από τις απόψεις που εξέφραζε ο σπουδαστής και κυρίως για τα σχόλια που έκανε μετά τις επιθέσεις του Ιανουαρίου στα γραφεία της σατιρικής εφημερίδας Charlie Hebdo στο Παρίσι, όπου σκοτώθηκαν 17 άνθρωποι. Ο σπουδαστής κλήθηκε να συζητήσει με τον διευθυντή για το θέμα και στις 27 Απριλίου η διεύθυνση του κολεγίου ενημέρωσε τις εκπαιδευτικές αρχές για τη μετάβασή του στη Συρία. Ωστόσο, αυτή η πληροφορία δεν έφτασε ποτέ στην αστυνομία. Την εποχή εκείνη ο Χάφντι είχε ήδη φύγει από το Βέλγιο.
Μολονότι το όνομα του Χάφντι περιλαμβανόταν στον κατάλογο των 800 υπόπτων που έχει συντάξει η αντιτρομοκρατική υπηρεσία του Βελγίου, η προειδοποίηση του σχολείου του δεν έγινε γνωστή παρά μόνο μετά τις επιθέσεις του Νοεμβρίου.
Στις 17 Φεβρουαρίου, οι υπηρεσίες ασφαλείας της Τουρκίας διαπίστωσαν ότι είχε εξαφανιστεί από το ξενοδοχείο της Αττάλειας όπου είχε φτάσει δύο ημέρες νωρίτερα ως τουρίστας, για διακοπές μίας εβδομάδας. Τα προσωπικά του αντικείμενα βρέθηκαν στο δωμάτιό του και οι αρχές δεν είχαν καμία αμφιβολία ότι πέρασε στη Συρία.
Την ίδια περίοδο, ένα άλλο μέλος του ακραίου ισλαμιστικού κινήματος των Βρυξελλών, ο Αχμέντ Νταχμανί, βρισκόταν επίσης στην Αττάλεια. Ο Νταχμανί συνελήφθη στα μέσα Νοεμβρίου στην Τουρκία, όπου επέστρεψε μία μέρα μετά τις επιθέσεις του Παρισιού.
Από την ανάλυση των γραφομένων του Χάφντι στη σελίδα του στο Facebook διαπιστώνεται μια πολύ γρήγορη αλλαγή των αντιλήψεών του το 2015, σε σύγκριση με όσα έγραφε μεταξύ 2011-14. Στις αρχές του έτους εξέφραζε ανοιχτά τις ριζοσπαστικές, ισλαμιστικές ιδέες του, κόμπαζε για το ταξίδι του στη Συρία και δημοσίευε φωτογραφίες του όπου εμφανιζόταν ένοπλος.
Μια πηγή προσκείμενη στις έρευνες ανέφερε ότι την παραμονή των επιθέσεων ταξίδεψε στο Παρίσι με το ίδιο αυτοκίνητο όπου επέβαιναν δύο άλλοι βομβιστές αυτοκτονίας, οι Γάλλοι Σαμί Αμιμούρ και Ομάρ Ισμαήλ Μοστεφαΐ. Οι τελευταίοι είχαν επίσης επιστρέψει κρυφά στην Ευρώπη από τη Συρία και εξαπέλυσαν την επίθεσή τους στο θέατρο Μπατακλάν.
Ο 20χρνος Μπιλάλ Χαντφί είχε γαλλική υπηκοότητα όμως γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Βέλγιο, μέχρι που έφυγε για τη Συρία.