H γαλλική κυβέρνηση ενέκρινε σήμερα κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου το νομοσχέδιο που προβλέπει την εγγραφή στο Σύνταγμα του καθεστώτος έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση της τρομοκρατικής απειλής, απορρίπτοντας τις επικρίσεις σχετικά με το πλήγμα που θα μπορούσε να καταφέρει το μέτρο αυτό στις ατομικές ελευθερίες των πολιτών.
Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε μετά τις επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου (130 νεκροί), την ευθύνη για τις οποίες ανέλαβε η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος. Παραμένει σε ισχύ έως την 20η Φεβρουαρίου.
«Το καθήκον της αλήθειας, είναι να επαναλαμβάνουμε ότι η απειλή δεν ήταν ποτέ τόσο αυξημένη» επισήμανε ενώπιον των δημοσιογράφων ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς, ενώ παρουσίαζε αυτή την αναθεώρηση του Συντάγματος.
«Οι απειλές δεν ήταν ποτέ τόσο σοβαρές. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε μια κατάσταση πολέμου – ενός πολέμου ενάντια στην τρομοκρατία, τον τζιχαντισμό, ένας πολέμου εναντίον του εξτρεμιστικού Ισλάμ» υπογράμμισε ο επικεφαλής της γαλλικής κυβέρνησης.
Αυτή ακριβώς η συνταγματική αναθεώρηση αποτελεί την καλύτερη εγγύηση ενάντια σε οποιαδήποτε «παρέκκλιση» καθώς επιτρέπει να «οριοθετήσουμε τα κριτήρια της έναρξης της κατάστασης έκτακτης ανάγκης» και να «ελέγχουμε τα μέτρα της παράτασης εντός του Συντάγματος» υπογράμμισε ο Γάλλος πρωθυπουργός.
«Εκείνοι που υποστηρίζουν το αντίθετο κάνουν λάθος και επομένως δεν έχουν αντιληφθεί τον στόχο που έχουμε: να εγγυηθούμε τη Δημοκρατία μας και το Κράτος Δικαίου μας» σημείωσε ο επικεφαλής της γαλλικής κυβέρνησης, απευθυνόμενος στους επικριτές αυτής της αναθεώρησης, που θεωρούν ότι πλήττει τις ατομικές ελευθερίες.
Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης επιτρέπει στους αντιπροσώπους του Κράτους να διεξάγουν έρευνες, να επιβάλλουν κατ’ οίκον περιορισμούς και να προχωρούν σε διάλυση ενώσεων ή συλλόγων χωρίς να έχει προηγηθεί το πράσινο φως των δικαστικών αρχών, απλά και μόνο λόγω μιας υποψίας απειλής για την δημόσια ασφάλεια.
Αυτό το έκτακτο καθεστώς είχε εφαρμοστεί μέχρι σήμερα με την υπερψήφιση ενός νόμου. Είναι δυνατόν επομένως να προσφύγει κανείς εναντίον του στο Συνταγματικό Δικαστήριο, κάτι που δεν θα είναι πλέον πιθανόν αμέσως μόλις εγκριθεί η τροπολογία που προωθεί η γαλλική κυβέρνηση.
Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης θα κατατεθεί προς έγκριση στην Εθνοσυνέλευση. Ο Μανουέλ Βαλς ανακοίνωσε ότι «η συζήτηση θα ξεκινήσει από την 3η Φεβρουαρίου». Προκειμένου να υιοθετηθεί, το κείμενο πρέπει να συγκεντρώσει την πλειοψηφία των τριών πέμπτων των βουλευτών και γερουσιαστών.
Επιπλέον η γαλλική κυβέρνηση θα προχωρήσει με το αμφιλεγόμενο σχέδιό της στέρησης της γαλλικής ιθαγένειας από τους πολίτες που έχουν διπλή υπηκοότητα και έχουν καταδικαστεί οριστικά και αμετάκλητα για «εγκλήματα κατά της ζωής του Έθνους», περιλαμβανομένων τρομοκρατικών επιθέσεων, επισήμανε ο Μανουέλ Βαλς, αψηφώντας ακόμα και τις ανησυχίες της υπουργού Δικαιοσύνης της κυβέρνησής του.
Η Γαλλία αριθμεί περίπου 3,5 εκατομμύρια πολίτες με διπλή υπηκοότητα.
Η απόφαση έχει πυροδοτήσει σφοδρές επικρίσεις από τους αριστερούς συμμάχους της σοσιαλιστικής κυβέρνησης. Επιπλέον η Δεξιά ζήτησε την παραίτηση της Κριστιάν Τομπιρά, καθώς αντιτάχθηκε δημοσίως στο μέτρο.
Η Τομπιρά δήλωσε χθες ότι το εν λόγω μέτρο εγείρει θεμελιώδη προβλήματα σχετικά με το δικαίωμα να έχει κανείς τη γαλλική υπηκοότητα με βάση τον τόπο γέννησης.
Παρουσιάζοντας το νομοσχέδιο σήμερα, ο Βαλς υπερασπίστηκε το μέτρο και υπογράμμισε ότι θα περιορίζεται αυστηρά στα πρόσωπα που έχουν καταδικαστεί για τρομοκρατία και θα εφαρμόζεται αφού εκτίσουν την ποινή τους.
Μιλώντας στο ίδια συνέντευξη τύπου με τον Βαλς, η Τομπιρά διέψευσε τις φήμες ότι θα παραιτηθεί.
«Στη σημερινή κατάσταση, η παρουσία μου ή η απουσία μου από την κυβέρνηση δεν έχει καμία σημασία, (σημασία έχει) η ικανότητα του προέδρου και της κυβέρνησης να αντιμετωπίσουν τους κινδύνους που αντιμετωπίζουμε» τόνισε η ίδια.