Την ανησυχία του για τα σοβαρά προβλήματα σχετικά με την εφαρμογή της συμφωνίας για την επίλυση της πολιτικής κρίσης στην ΠΓΔΜ εξέφρασε ο επίτροπος για τη Διεύρυνση της Ε.Ε. Γιοχάνες Χαν, σε επιστολή που απέστειλε προς τους αρχηγούς των τεσσάρων μεγαλύτερων κομμάτων της χώρας.
Σύμφωνα με δυτικές διπλωματικές πηγές, οι Βρυξέλλες φέρονται έντονα προβληματισμένες για τις διαφωνίες μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης της ΠΓΔΜ σχετικά με την εφαρμογή της συμφωνίας, οι οποίες θέτουν υπό αμφισβήτηση τη διεξαγωγή των πρόωρων βουλευτικών εκλογών στα τέλη Απριλίου 2016.
Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι ο κ. Χαν αναμένεται να επισκεφθεί τα Σκόπια αμέσως μετά τις γιορτές για να συναντηθεί με τους πολιτικούς αρχηγούς της ΠΓΔΜ, ώστε να καταστεί δυνατή η εφαρμογή της συμφωνίας.
Η επίσκεψη του κ. Χαν στα Σκόπια αναμένεται να πραγματοποιηθεί πριν από τις 15 Ιανουαρίου, καθώς μέχρι την ημερομηνία εκείνη, βάσει της συμφωνίας, πρέπει να παραιτηθεί από πρωθυπουργός ο Νίκολα Γκρούεφσκι και να σχηματιστεί μία υπηρεσιακή κυβέρνηση που θα οδηγήσει τη χώρα στις πρόωρες εκλογές του Απριλίου.
Σημειώνεται ότι οι αρχηγοί των τεσσάρων μεγαλύτερων κομμάτων της ΠΓΔΜ (ο αρχηγός του κυβερνώντος κόμματος VMRO-DPMNE και πρωθυπουργός της χώρας Νίκολα Γκρούεφσκι, ο αρχηγός του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, Σοσιαλδημοκρατική Ένωση /SDSM, Ζόραν Ζάεβ, ο αρχηγός του συγκυβερνώντος αλβανικού κόμματος DUI, Αλί Αχμέτι και ο αρχηγός του αντιπολιτευόμενου Δημοκρατικού Κόμματος Αλβανών/DPA, Μέντουχ Θάτσι) κατέληξαν σε μία συμφωνία, στις 15 Ιουλίου, στα Σκόπια, με τη μεσολάβηση του Γιοχάνες Χαν, για την επίλυση της πολιτικής κρίσης που πλήττει εδώ και αρκετούς μήνες τη χώρα.
Η συμφωνία περιλαμβάνει χρονοδιάγραμμα εφαρμογής προαπαιτούμενων που θα συμβάλουν στην επίλυση της πολιτικής κρίσης, ενώ το καταληκτικό στάδιό της προβλέπει τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών στις 24 Απριλίου 2016.
Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα, εμφανίζονται και πάλι σοβαρές διαφωνίες στις συνομιλίες μεταξύ της κυβέρνησης του Νίκολα Γκρούεφσκι και της αντιπολίτευσης του Ζόραν Ζάεβ σχετικά με την εφαρμογή μίας σειράς μέτρων που προβλέπονται από τη συμφωνία της 15ης Ιουλίου, με αποτέλεσμα να απειλείται η διαδικασία επίλυσης της πολιτικής κρίσης στη χώρα.
Η πολιτική κρίση στην ΠΓΔΜ έχει λάβει ευρύτερες διαστάσεις τους τελευταίους μήνες με την αποκάλυψη, από την πλευρά της αντιπολίτευσης, του σκανδάλου με τις τηλεφωνικές υποκλοπές, το οποίο έχει πλήξει σε ένα βαθμό το κόμμα του Νίκολα Γκρούεφσκι.
Ωστόσο, ο τελευταίος, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία της χώρας από το 2006 και επικρίνεται για αντιδημοκρατικές μεθόδους και συμπεριφορές στο εσωτερικό, συνεχίζει να προηγείται στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων της ΠΓΔΜ.