«Προβληματική» θα ήταν η επιβολή ανώτατου ορίου στον αριθμό προσφύγων που θα δεχτεί η Γερμανία, αποφαίνεται η Επιστημονική Υπηρεσία του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου σε σχετικό πόρισμά της.
Σύμφωνα με το πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, η οποία έχει στη διάθεσή της το πόρισμα, εκφράζονται «σοβαρότατες αμφιβολίες» σχετικά με το εάν θα ήταν νόμιμη η επιβολή «πλαφόν» στον αριθμό των προσφύγων που θα μείνουν τελικά στην Γερμανία, καθώς το ευρωπαϊκό δίκαιο για το άσυλο και τους πρόσφυγες δεν περιλαμβάνει κανέναν κανόνα περιορισμού για όσους έχουν ανάγκη διεθνούς προστασίας.
Σύμφωνα μάλιστα με το πόρισμα, όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, «προβληματική» θα ήταν και μια ενδεχόμενη μελλοντική επιβολή ανώτατου ορίου απορρόφησης προσφύγων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, παρά μόνο ίσως στην περίπτωση που η επαναπροώθηση των προσφύγων θα γινόταν προς τρίτη, ασφαλή, χώρα.
Το ζήτημα του αριθμού των προσφύγων έχει αναδειχθεί σε κεντρικό σημείο της αντιπαράθεσης μεταξύ των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της Άγγελα Μέρκελ και του αδελφού κόμματός τους των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) στη Βαυαρία, λόγω της άρνησης της καγκελαρίου να θέσει οποιοδήποτε όριο. Όπως επισήμανε το ARD, η CSU αρνήθηκε να σχολιάσει το πόρισμα, αλλά από την πλευρά της Αριστεράς (Die Linke), η αρμόδια για εσωτερικές υποθέσεις Ούλα Γέλπκε τόνισε ότι η επιβολή ορίου θα ήταν αντίθετη προς το διεθνές δίκαιο για τους πρόσφυγες και προς τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα.