Θα απορρίψουν τυχόν αίτημα της Βρετανίας για αλλαγή των κανονισμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα οδηγούσε σε διακρίσεις σε βάρος των πολιτών τους ή στον περιορισμό της ελεύθερης μετακίνησής τους, προειδοποίησαν σήμερα η Πολωνία, η Ουγγαρία, η Σλοβακία και η Τσεχία.
Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον επιδιώκει να επαναδιαπραγματευθεί τους όρους της συμμετοχής της χώρας του στην ΕΕ ενόψει του δημοψηφίσματος που έχει υποσχεθεί ότι θα διεξαχθεί μέχρι τα τέλη του 2017 για την παραμονή της στην Ένωση. Ανταποκρινόμενος στις ανησυχίες των ψηφοφόρων του για τις πιέσεις που δέχονται οι κοινωνικές υπηρεσίες, έχει δεσμευτεί επίσης ότι θα προσπαθήσει να ανακτήσει τον έλεγχο όσον αφορά τον αριθμό των προσώπων που εγκαθίστανται στη Βρετανία.
Ο Κάμερον έχει δηλώσει ότι θέλει να περιορίσει την πρόσβαση των Ευρωπαίων μεταναστών στα προγράμματα κοινωνικής πρόνοιας και να έχει τη δυνατότητα να τους διώχνει από τη χώρα αν δεν καταφέρουν να βρουν δουλειά μέσα σε έξι μήνες.
«Μπορούμε να στηρίξουμε αυτά τα στοιχεία των μεταρρυθμιστικών προτάσεων του Ηνωμένου Βασιλείου που στοχεύουν στον εκσυγχρονισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ιδίως όσον αφορά την αύξηση της ανταγωνιστικότητας και τον ισχυρότερο ρόλο των εθνικών κοινοβουλίων», σημειώνουν σε ανακοίνωσή τους οι τέσσερις χώρες που συγκροτούν τη λεγόμενη «Ομάδα του Βίσεγκραντ». «Ωστόσο, καθώς οι χώρες της Ομάδας του Βίσεγκραντ θεωρούν την ελευθερία της μετακίνησης ως μια από τις θεμελιώδεις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι προτάσεις που αφορούν αυτόν τον τομέα παραμένουν το πιο ευαίσθητο θέμα για εμάς. Υπό αυτό το πρίσμα, δεν θα στηρίξουμε λύσεις που θα ήταν μεροληπτικές ή θα περιόριζαν την ελεύθερη μετακίνηση», τονίζεται στην ανακοίνωση.
Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επισημαίνουν ότι οι επιδιώξεις της Βρετανίας στο θέμα της μετανάστευσης είναι ένα από τα πιο προβληματικά σημεία της επαναδιαπραγμάτευσης, σημειώνοντας ότι έρχονται σε αντίθεση με τις θεμελιώδεις συνθήκες της ΕΕ που απαγορεύουν τις διακρίσεις σε βάρος Ευρωπαίων πολιτών λόγω της εθνικότητάς τους.