Πώς έμοιαζε ο Ιησούς; Το ερώτημα αυτό είχε απασχολήσει έναν ιατροδικαστή από τη Βρετανία, ο οποίος αναδημιούργησε το πρόσωπο του Ιησού Χριστού με τη χρήση της τελευταίας λέξης της επιστήμης. Όπως λέει δεν είναι αυτό που τόσα χρόνια γνωρίζουμε σύμφωνα με τη δική του έρευνα.
Το πρόσωπο αυτό απέχει πολύ από αυτό με τα φωτεινά ξανθά μαλλιά, που συνήθως παρουσιάζεται σε εικόνες και βιβλία σε όλο τον κόσμο. Τα χαρακτηριστικά του «πραγματικού» Ιησού, όπως τον αποτυπώνει ο επιστήμονας, είναι τα τυπικά των Εβραίων της Μέσης Ανατολής στην περιοχή της Γαλιλαίας, στο βόρειο Ισραήλ.
Η εικόνα δημιουργήθηκε από τον Richard Neave, έναν συνταξιούχο Βρετανό, ειδικό στην ιατροδικαστική ανακατασκευή του προσώπου από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, ο οποίος χρησιμοποίησε για να φτιάξει το συγκεκριμένο πορτραίτο την εγκληματολογική ανθρωπολογία, η οποία χρησιμοποιείται συνήθως για να λύσει τα εγκλήματα.
Χρησιμοποιώντας την ιατροδικαστική και τα αρχαιολογικά δεδομένα, ο Neave έχει ανακατασκευάσει δεκάδες διάσημα πρόσωπα, συμπεριλαμβανομένου του Φιλίππου Β’ της Μακεδονίας, πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου και του βασιλιά Μίδα της Φρυγίας. Σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής Mirror στον επιστήμονα και την ομάδα του δόθηκαν εβραϊκά κρανία από τους ισραηλινούς αρχαιολόγους και πάνω σε αυτά βασίστηκαν για να φτιάξουν το πρόσωπο του Ιησού. Η ομάδα είπε επίσης ότι ο Ιησούς θα μπορούσε να έχει γένια και κοντά μαλλιά -πιθανόν με σφιχτές μπούκλες- σύμφωνα με την εβραϊκή παράδοση.
Χρησιμοποιώντας το μέσο όρο της εμφάνισης των ανθρώπων της περιοχής όπου μεγάλωσε ο Ιησούς, όπως υποστηρίζουν, θα μπορούσε να είναι λίγο παραπάνω από 1,52 μέτρα σε ύψος και εφόσον εργαζόταν σε εξωτερικούς χώρους ως ξυλουργός μέχρι κάποια ηλικία, οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι θα μπορούσε να έχει πιο μελαψή επιδερμίδα απ’ ό,τι απεικονίζεται. Όλα αυτά βέβαια σύμφωνα με την ερμηνεία των συγκεκριμένων επιστημόνων και τη θεωρία την οποία αυτοί πρεσβεύουν.