Η Βενεζουέλα ψηφίζει σήμερα για τις βουλευτικές εκλογές, οι οποίες ενδέχεται να σηματοδοτήσουν μια ιστορική στροφή για τον τσαβισμό, καθώς η αντιπολιτεύση είναι το φαβορί και μπορεί να πάρει την πλειοψηφία του κοινοβουλίου για πρώτη φορά εδώ και 16 χρόνια, μέσα σ’ ένα κλίμα κοινωνικής παρόξυνσης που δημιουργει φόβους για βίαια επεισόδια, καθώς η οικονομία έχει καταρρεύσει με την πτώση των τιμών του πετρελαίου.
Τα εκλογικά τμήματα αυτής της νοτιοαμερικανικής χώρας άνοιξαν στις 06:00 (τοπική ώρα, 12:30 ώρα Ελλάδας) και τα 19,5 εκατ. των ψηφοφόρων καλούνται να εκλέξουν τους 167 βουλευτές του κοινοβουλίου έως τις 18:00 (00:30 της Δευτέρας, ώρα Ελλάδας). Τα πρώτα αποτελέσματα δεν αναμένονται πριν από τις 22:00 (04:30 της Δευτέρας, ώρα Ελλάδας).
«Θα νικήσουμε!», αναφώνησε την Πέμπτη ο 53χρονος πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο στο κλείσιμο της προεκλογικής εκστρατείας και χαρακτήρισε τα μέλη της αντιπολίτευσης τεμπέληδες και ανίκανους.
Έπειτα από μια ιδιαίτερα επιθετική προεκλογική εκστρατεία, το Ενοποιημένο Σοσιαλιστικό Κόμμα της Βενεζουέλας (PSUV), του οποίου ηγείται ο Μαδούρο, δεν κατάφερε ωστόσο να μειώσει τη δημοτικότητα του συνασπισμού Τραπέζι Δημοκρατικής Ενότητας (MUD), που στις δημοσκοπήσεις έχει προβάδισμα από 14 έως 35 μονάδες.
Παρόλο που ο Μαδούρο διαβεβαιώνει ότι θα είναι ο πρώτος που θα αναγνωρίσει τα αποτελέσματα, διευκρινίζει ότι δεν θα εγκαταλείψει ποτέ την επανάσταση. Από το κατά πόσον θα φανεί ικανός να αποδεχθεί μια ενδεχόμενη ήττα του, θα εξαρτηθεί ο κίνδυνος να ξεσπάσουν βίαια επεισόδια γύρω από την ψηφοφορία, 18 μήνες μετά τις διαδηλώσεις που είχαν επίσημο απολογισμό 43 νεκρούς.
Κουρασμένοι να περιμένουν ώρες μπροστά στα σούπερ-μάρκετ για να βρουν βασικά προϊόντα όπως ρύζι ή χαρτί τουαλέτας, οι Βενεζουελανοί διαμαρτύρονται επίσης για τον πληθωρισμό που υπερβαίνει το 200%, σύμφωνα με τους οικονομολόγους, και για την ανησυχητική έλλειψη ασφάλειας. Το ποσοστό των ανθρωποκτονιών στη χώρα τους είναι το δεύτερο υψηλότερο στον κόσμο μετά την Ονδούρα, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
Η Βενεζουέλα, η οποία ήταν άλλοτε μία από τις πιο πλούσιες χώρες της Λατινικής Αμερικής, είδε την οικονομία της να καταρρέει με τον ίδιο ρυθμό που κατέρρεαν και οι τιμές του πετρελαίου, το οποίο είναι σχεδόν ο μοναδικός πλούτος της. Την Παρασκευή η τιμή του αργού της Βενεζουέλας έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο των επτά τελευταίων ετών, στα 34,05 δολάρια το βαρέλι.