Απελάθηκε σήμερα την αυγή και αφού εξέτισε ποινή κάθειρξης 20 ετών για τρομοκρατία, η Λόρι Μπέρενσον, πρώην «γκεριγιέρα» και η μοναδική Αμερικανίδα που εμπλέκεται στη σύγκρουση που σπάραξε το Περού.

«Νωρίς σήμερα το πρωί (…), η Λόρι Μπέρενσον απελάθηκε για πάντα από την εθνική επικράτεια (…). Οδηγήθηκε από αστυνομικούς στο αεροδρόμιο, όπου πήρε μια πτήση για τις ΗΠΑ», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η πακιστανική μεταναστευτική υπηρεσία.

Η 46χρονη Νεοϋορκέζα έφθασε το βράδυ της Τετάρτης (τοπική ώρα) στο αεροδρόμιο, συνοδευόμενη από τον 6χρονο γιο της, τον οποίο απέκτησε στη φυλακή με έναν από τους συγκρατουμένους της, ένα πρώην στέλεχος του γκεβαριστικού Επαναστατικού Κινήματος Τουπάκ Αμάρου (MRTA) που έγινε συνήγορός της.

Σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου, η Λόρι Μπέρενσον κατευθύνθηκε στην αίθουσα αναχωρήσεων περιτριγυρισμένη από κάμερες, ενώ μερικοί της φώναζαν «τερούκα», που σημαίνει τρομοκρατία στην περουβιανή διάλεκτο.

Προερχόμενη από μια εύπορη οικογένεια πανεπιστημιακών, στη δεκαετία του 1990 η Λόρι Μπέρενσον παθιάστηκε με τη Λατινική Αμερική και τους αγώνες της.

Το 1996 καταδικάσθηκε στο Περού σε κάθειρξη 20 ετών για συνεργασία με τον MRTA, «το άλλο» αντάρτικο που, μαζί με τους μαοϊστές του Φωτεινού Μονοπατιού, έδωσε μάχη εναντίον του κράτους. Η σύγκρουση είχε ως αποτέλεσμα 70.000 νεκρούς ή εξαφανισμένους από το 1980 έως το 2000.

Αφού πέρασε 15 χρόνια στη φυλακή και πέντε ελεύθερη υπό όρους, η Λόρι Μπέρενσον δεν θα μπορεί πια να επιστρέψει στο Περού, σύμφωνα με το νόμο της χώρας που προβλέπει την απέλαση των ξένων που κρίνονται ένοχοι για αδικήματα.

«Είναι ένα μέτρο που έχει εφαρμογή στους ξένους και από τη στιγμή που αναχωρούν, δεν μπορούν ποτέ πλέον να επιστρέψουν νόμιμα στο Περού», δήλωσε ο εισαγγελέας Μίλκο Ρουίς που χειρίζεται υποθέσεις τρομοκρατίας.

Στην Αμερικανίδα, η οποία αποφυλακίσθηκε υπό όρους στα τέλη του 2010, είχε επιτραπεί από τη περουβιανή δικαιοσύνη να ταξιδέψει στις ΗΠΑ από το τέλος του 2011 έως τις αρχές του 2012. Η έγκριση αυτή είχε προκαλέσει πολεμική στο Περού, στους κύκλους των στρατιωτικών και μεταξύ των θυμάτων της σύγκρουσης.

Η Λόρι Μπέρενσον ανέκαθεν αρνούνταν πως είχε συμμετάσχει προσωπικά σε οποιαδήποτε βίαιη ενέργεια, παρόλο που είχε ενστερνισθεί την υπόθεση του MRTA. Όφειλε να παραμείνει στο Περού έως το 2015 για να εκτίσει το υπόλοιπο της ποινής της.