Πραγματοποιήθηκε νωρίτερα σήμερα το μεσημέρι η ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης της Αιγύπτου, καθώς το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο προσπάθησε να κατευνάσει τους διαδηλωτές, που εξακολουθούν να συγκεντρώνονται στην πλατεία Ταρχρίρ, ζητώντας ταχύτερη εφαρμογή των πολιτικών και οικονομικών μεταρρυθμίσεων.

Η καθυστέρηση του ανασχηματισμού είχε εντείνει την αβεβαιότητα για το πολιτικό μέλλον της χώρας.

Ο ανασχηματισμός αναβλήθηκε τη Δευτέρα όταν μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με υπόταση ο πρωθυπουργός Ισάμ Σαράφ, ενώ βρισκόταν στο στάδιο της ολοκλήρωσης του νέου κυβερνητικού σχήματος.

Οι διαδηλωτές που παραμένουν στην κεντρική πλατεία του Καίρου, Ταχρίρ, ζητούν ταχύτερη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και την απομάκρυνση από την κυβέρνηση των μελών του κόμματος και στελεχών του καθεστώτος του πρώην προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ.

Τουλάχιστον 15 υπουργοί, αντικαταστάθηκαν, ανάμεσά τους οι υπουργοί Εξωτερικών, Οικονομικών, Εμπορίου και Βιομηχανίας. Ο υπουργός Εσωτερικών Μανσούρ ελ Εσάουι, διατήρησε τη θέση του.

Ο Μοχάμεντ Κάμελ Αμρ ορίστηκε νέος υπουργός Εξωτερικών και ο 74χρονος Χάζεμ ελ-Μπεμπλάουι, σύμβουλος του Αραβικού Νομισματικού Ταμείου ανέλαβε το υπουργείο Οικονομικών.

Οι νέοι υπουργοί ορκίστηκαν ενώπιον του Μοχάμεντ Χουσέιν Ταντάουι, επικεφαλής του Στρατιωτικού Συμβουλίου που διοικεί την Αίγυπτο έπειτα από την αποχώρηση από την εξουσία του 83χρονου Μουμπάρακ.