Το δυστύχημα στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» προκάλεσε μεγαλύτερη ζημία από τις αρχικές προβλέψεις και η κυπριακή οικονομία καλείται να αντιμετωπίσει αυτό το δυσβάσταχτο κόστος άμεσα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το κόστος της ζημίας υπολογίζεται από 2 έως και 3 δισ. ευρώ, πόσο πολύ μεγάλο για το μέγεθος της κυπριακής οικονομίας.

Πριν το δυστύχημα, ο υπουργός Οικονομικών Χαρίλαος Σταυράκης είχε προβλέψει ρυθμό ανάπτυξης 1,5% του ΑΕΠ για το 2011 και μεγαλύτερο ποσοστό για το 2012. Οι αναθεωρημένες προβλέψεις μιλούν για 0% το τρέχον έτος και αρνητικό πρόσημο για το 2012.

Η κυπριακή κυβέρνηση είναι έτοιμη να πάρει σκληρά μέτρα λιτότητας, προκειμένου να επαναφέρει την οικονομία σε θετική τροχιά.

Ο κεντρικός τραπεζίτης της Κύπρου, Αθανάσιος Ορφανίδης, προειδοποίησε ότι «η οικονομία βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, συγκρινόμενη με αυτή του 1974». Όπως υποστηρίζει σε επιστολή του που στάλθηκε προς την πολιτική ηγεσία της μεγαλονήσου: «για να αποφύγουμε τα χειρότερα, συμπεριλαμβανομένης της ένταξης σε έναν μηχανισμό στήριξης και όλων όσων αυτό θα σήμαινε για την οικονομία θα πρέπει να ληφθούν άμεσα επιπλέον και πιο δραστικά μέτρα».